Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Japanin hallitus vahvisti luopuvansa ydinenergiasta

Ulkomaat
 
REUTERS–AFP–AP
TOSHIFUMI KITAMURA / AFP
Joukko aktivisteja osoitti mieltään ydinvoimaa vastaan Japanin pääministerin virka-asunnon edustalla Tokiossa elokuussa.
Joukko aktivisteja osoitti mieltään ydinvoimaa vastaan Japanin pääministerin virka-asunnon edustalla Tokiossa elokuussa. Kuva: TOSHIFUMI KITAMURA / AFP

TOKIO. Japanin tulee luopua ydinvoiman käytöstä vuoteen 2040 mennessä, hallitus ilmoitti perjantaina.

Fukushiman vakavan voimalaturman jälkeen halutaan luoda uusi energiastrategia, ja "mahdollisimman pian yhteiskunta, joka ei ole riippuvainen ydinvoimasta", hallitus toteaa.

Energiaohjelman mukaan yli 40 vuotta toimineiden ydinreaktoreiden käytöstä on luovuttava. Useimmat japanilaisyhtiöiden 50 reaktorista suljettaisiin lopullisesti 2030-luvulla.

Lisäksi hallitus aikoo tehostaa ja vähentää energiankulutusta ylipäänsä.

Perjantainen ilmoitus ei sido seuraavia hallituksia.

Arvailujen mukaan Japanissa järjestetään parlamenttivaalit jo tämän vuoden puolella.

Suunnanmuutos olisi valtava. Japani on nykyisellään ollut maailman kolmanneksi suurin ydinsähkön kuluttaja.

Kyselyjen mukaan japanilaisten enemmistö kannattaa ydinvoimasta luopumista.

Ennen maaliskuun 2011 maanjäristystä ja Fukushiman ydinvoimalaa tuhonnutta tsunamia Japanin sähköntuotannosta noin kolmannes tuotettiin ydinenergialla. Onnettomuuden jälkeen ydinreaktorit suljettiin varotoimena. Vasta kaksi voimalaa on saanut palata verkkoon.

Japanin maaperässä ei ole energianlähteeksi sopivia luonnonvaroja, joten sen teollisuus on ollut ydinsähkön ohessa riippuvainen ennen muuta Persianlahden alueen öljystä.

Jo nyt Japani ostaa eniten maailmassa nestekaasua ja kolmanneksi eniten öljyä. Uusiutuvan energian, kuten vesivoiman, osuus Japanin energiankulutuksesta on vain prosentti.

Pääministeri Joshihiko Nodan hallitus joutui ankaran lobbaamisen kohteeksi ydinvoimapäätöksen alla. Vaikutusvaltainen Japanin yrittäjäliitto Keidanren vastustaa ydinvoimasta luopumista.

Painostusta on tullut myös Yhdysvalloista, jonka energia-alan yhtiöt ovat 1950-luvulta asti olleet Japanin ydinvoimateollisuuden tärkeimpiä tavarantoimittajia.

Ydinvoimalakauppa pysähtyi maailmassa vuosiksi ukrainalaisen Tšernobylin voimalan räjähdettyä keväällä 1986, ja on vasta viime vuosina hitaasti elpyä.

Japani ei luopuisi käytetyn ydinpolttoaineen jälleenkäsittelystä, The Japan Times täsmentää tietoja hallituksen suunnitelmasta.

Pitkään rakenteilla ollut Rokkashon jälleenkäsittelylaitos siis saisi aloittaa toimintaansa, käsitellä ydinvoimaloiden käyttämän polttoaineen ja varastoida sen.

Tähän asti Japanin voimaloiden käytetty polttoaine on lähetetty käsiteltäväksi Arevan laitoksiin Ranskaan ja Sellafieldiin Britanniaan.

Japanilaisia ydinvoiman vastustajia on toistuvasti huolestuttanut se, että saarivaltio sijaitsee maanjäristysvyöhykkeellä. Kashiwazaki-Kariwan voimala suljettiin vuonna 2007 lähes kahdeksi vuodeksi maanjäristyksen jälkeen.

Fukushima Daichii on lopullisesti pois käytöstä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat