Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapautetut ruotsalaisjournalistit kertoivat valeteloituksesta

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
ANDERS WIKLUND / AFP
Martin Schibbye (vas.) ja Johan Persson poseerasivat kuvaajille Arlandan lentokentällä perjantaina.
Martin Schibbye (vas.) ja Johan Persson poseerasivat kuvaajille Arlandan lentokentällä perjantaina. Kuva: ANDERS WIKLUND / AFP

Etiopiassa yli vuoden vangittuina olleet ruotsalaisjournalistit Martin Schibbye ja Johan Persson palasivat perjantaina kotimaahansa ja joutuivat heti median ristituleen. Kaksikko kertoi kokemuksistaan Työväen sivistysliiton (ABF) tiloissa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, jonne oli saapunut yli sata toimittajaa ja muuta uteliasta.

Schibbye ja Persson pidätettiin viime vuoden kesäkuussa Ogadenin alueella Etiopiassa, missä heidän tarkoituksenaan oli selvittää kansainvälisten öljy-yhtiöiden mahdollista osuutta ihmisoikeusrikkomuksiin.

Schibbye ja Martin pakotettiin heti ensimmäisinä päivinä tekemään "elokuvaa". Etiopian hallinto oli lähettänyt paikalle filmiryhmän, joka lavasti Schibbyen ja Perssonin syyllisiksi terrorismiin. Schibbye kuvasi tilannetta "surrealistiseksi".

"Se oli kuin Steven Spielberg -elokuva. 'Sotilaat' ja 'kapinalliset' taistelivat keskenään ja filmiryhmä sai ohjeita Etiopian presidentiltä satelliittipuhelimitse", hän sanoi.

Etiopian viranomaiset puristivat ruotsalaisilta tunnustuksen muun muassa uhkaamalla teloittaa heidät. Sekä Schibbye että Persson luulivat yhdessä vaiheessa, että toinen oli teloitettu.

"Meidät erotettiin toisistamme ja vietiin pusikkoon. Siellä sotilas ampui ilmaan. Me molemmat luulimme, että toinen oli tapettu", he kertoivat.

Kun kaksikko lopulta sai ottaa yhteyden Ruotsin Etiopian-suurlähetystöön, he uskoivat selviävänsä hengissä.

Schibbye ja Persson kiittivät vuolaasti suurlähetystön ja suurlähettiläs Jonas Odlanderin toimintaa heidän vankeusaikanaan. "Lähetystä oli tuhatprosenttisesti meidän takanamme".

He eivät missään vaiheessa kyseenalaistaneet Ruotsin ulkoministeriön ja ulkoministeri Carl Bildtin toimia, joiden toimia ruotsalaismedia arvosteli riittämättömiksi. Varsinkin Bildt joutui kovaan ristituleen, koska hän toimi aiemmin öljy-yhtiö Lundin Oilin hallituksessa. Lundin Oil on yksi Ogadenissa toimivista öljy-yhtiöistä.

"Emme menneet sinne kirjoittamaan paskaa Bildtistä", Persson sanoi.

Kun ruotsalaiskaksikko vapautettiin viime maanantaina, he pahoittelivat toimintaansa Etiopian televisiossa. Schibbye sanoi haastattelussa, että saapuminen Etiopiaan ilman asianmukaisia papereita oli hänen elämänsä suurin virhe.

Schibbyen mukaan haastattelu oli osa vapauttamisprosessia eikä hän tarkoittanut sitä, mitä hän sanoi.

Vapautetut ruotsalaiset kertovat mitä tapahtui Etiopian vankilassa
Vapautetut ruotsalaiset kertovat mitä tapahtui Etiopian vankilassa
Ruotsalaistoimittajat Johan Persson ja Martin Shibi Schibbye ovat päässeet kotiin Ruotsiin. Kaksikko tuomittiin vankilaan terrorismista reilu vuosi sitten, kun he yrittivät selvittää kansainvälisten kaasu- ja öljy-yhtiöiden toimintaa Etiopiassa. Vapautetut toimittajat kertoivat tänään kokemuksistaan helpottuneina. Katso Nelosen uutisraportti paikan päältä. Toimittaja: Paula Tapiola.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat