Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harvardin tutkija löysi papyrustekstin, jossa mainitaan Jeesuksen vaimo

Ulkomaat
 
STT–REUTERS–AFP
REUTERS
Papyruksenpala on peräisin 300-luvulta jKr.
Papyruksenpala on peräisin 300-luvulta jKr. Kuva: REUTERS

Vanhasta käsikirjoituksesta löydetyt neljä sanaa todistavat ensi kertaa, että varhaiset kristityt uskoivat kristinuskon perustajan Jeesus Nasaretilaisen olleen naimissa. Löydöstä kertoi amerikkalaisen Harvardin yliopiston professori Karen King Roomassa keskiviikkona.

Papyruksen palasessa ovat sanat, jotka käännettynä kuuluvat: ”Jeesus sanoi heille, vaimoni”. Sanat on kirjoitettu koptinkielellä, jota Egyptin koptikristityt puhuivat.

”Kristillinen perinne on pitkään ollut sitä mieltä, että Jeesus ei ollut naimisissa. Väitteen tueksi ei (kuitenkaan) ole luotettava historiallista todistetta”, King huomauttaa.

Papyruksen omistaja, yksityinen keräilijä, kertoi siitä toissa vuonna ja pyysi käännöstä. King ei ensin uskonut tekstin aitouteen, mutta pyysi silti muitakin asiantuntijoita avukseen analysoimaan papyrusta. Palanen ei ole juuri käyntikorttia suurempi.

Papyrologian asiantuntija, professori Roger Bagnall tutki käsikirjoituskatkelman ja pitää sekä papyrusta että käsialaa aitona.

Jerusalemin yliopiston tutkija, koptilaisuuden asiantuntija Ariel Shisha-Halevy pitää papyrusta ”todennäköisesti” aitona. Mustetta on vielä analysoitava kemiallisesti, King huomautti Harvardin tiedotteen mukaan.

”Tämä uusi evankeliumi ei todista, että Jeesus oli naimisissa, mutta kertoo meille, että kysymys nousi esiin vasta äänekkäiden seksuaalisuutta ja avioliittoa koskeneiden väittelyjen osana”, King selittää.

Vasta noin vuoden 200 tienoilla perusteluna alettiin pitää Uuden Testamentin kehotusta luopua omasta perheestä uskon vuoksi. Eikä Jeesuskaan ollut naimisissa, uskonoppineet korostivat.

King puhuu ”luokittelumielessä” ”Jeesuksen vaimon evankeliumista”, koska tekstinpalanen näyttää olevan osa kaksipuolista kirjan sivua.
King on Harvardin yliopiston teologisen tiedekunnan professori, jonka erikoisalaa on Uusi Testamentti, koptikristillisyys ja gnostilaisuus.

King kertoi papyruksenpalasta tutkijakokouksessa, jonka Vatikaani järjestää neljän vuoden välein. Kokouksen aiheena on koptikristillisyys.
Koptilaisuus oli ennen islamin tuloa Egyptin valtauskonto, ja koptilaisia on yhä egyptiläisistä noin kymmenesosa.

King on tutkinut naisten roolia varhaisessa kristinuskossa. Yksi hänen tutkimuksistaan käsittelee Maria Magdalenaa.

Maria Magdalena esiintyy Jeesuksen vaimona ja lasten äitinä muun muassa amerikkalaisen Dan Brownin bestsellerissä Da Vinci -koodi.

King ja Princetonin yliopiston tutkija AnneMarie Luijendijk   uskovat, että papyruksen palanen on osa kokonaan uutta evankeliumia. Tekstinpalan analyysi julkaistaan Harvard Theological Review -julkaisussa tammikuussa.

Sen luonnos luvataan tarjota luettavaksi osoitteessa http://news.hds.harvard.edu/files/King_JesusSaidToThem_draft_0917.pdf

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat