Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Astronomit löysivät kaukaisimman galaksin

Ulkomaat
 
AFP
W. Zheng (JHU) ja CLASH team / NASA
Nasan Spitzer- ja Hubble avaruusteleskooppien avulla saatu kuva galaksista MACS 1149-JD.
Nasan Spitzer- ja Hubble avaruusteleskooppien avulla saatu kuva galaksista MACS 1149-JD. Kuva: W. Zheng (JHU) ja CLASH team / NASA

Pariisi. Eurooppalaiset ja yhdysvaltalaiset astronomit kertoivat keskiviikkona Nature-lehdessä löytäneensä vanhimman ja kaukaisimman milloinkaan löydetyn galaksin. Tähtisikermä on 13,2 miljardin valovuoden päässä maapallosta. MACS 1149-JD -galaksista maapallolla nähty valo on siis todella muinaista.

Valonsäteet lähtivät liikkeelle noin 500 miljoonaa vuotta maailmankaikkeuden alkuräjähdyksen jälkeen. Alkuräjähdyksen on laskettu tapahtuneen noin 13,7 miljardia vuotta sitten.

"Arvioimme, että tämä galaksi on muodostunut alle 200 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen", tiedemiesryhmän jäsenet kertoivat.

Tutkijat ovat tähän mennessä löytäneet yli sata galaksia, joiden uskotaan muodostuneen 650–850 miljoonaa vuotta maailmankaikkeuden syntymisen jälkeen.

MACS 1149-JD –galaksin löytyminen on astronomien käyttämän uuden tekniikan läpimurto. Uudella tekniikalla voidaan havaita niin kaukaisia galakseja, että niiden loiste on himmeämpi kuin kuussa olevan kynttilän. Niitä ei voi havaita teleskoopeilla suoraan maasta.

Kyseisessä tapauksessa astronomit käyttivät painovoimalinssiksi kutsuttua ilmiötä valon nappaamiseen.

Se käyttää hyväksi galaksien sisältämää pimeää ainetta.

Tutkimukseen käytettiin Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Hubble ja Spitzer –teleskooppeja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat