Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanskalainen islamkriitikko yritettiin murhata

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Claus Bech / Scanpix
Poliisit etsivät johtolankoja paikassa, jossa tanskalaisen kirjailija Lars Hedehaardin kimppuun hyökättiin Kööpenhaminassa tiistaina.
Poliisit etsivät johtolankoja paikassa, jossa tanskalaisen kirjailija Lars Hedehaardin kimppuun hyökättiin Kööpenhaminassa tiistaina. Kuva: Claus Bech / Scanpix

Tanskalainen kirjailija, toimittaja ja kiistelty islamkriitikko Lars Hedegaard on joutunut murhayrityksen kohteeksi. Tuntematon mies ampui laukauksen kohti Hedegaardia tämän kodin ulkopuolella Kööpenhaminan Frederiksbergissä tiistaina aamupäivällä.

Luoti ei kuitenkaan osunut, ja tekijä pakeni paikalta.

Ampuminen sai alkunsa, kun tuntematon mies soitti Hedegaardin ovisummeria, Hedegaard kertoi tanskalaiselle Politiken-lehdelle. Koska ovipuhelin oli rikki, kirjailija avasi ikkunan nähdäkseen, kuka pyrki sisään. Postimiehen näköinen mies sanoi olevansa tuomassa pakettia, jolloin Hedegaard lähti avaamaan ovea. Ovella mies ojensi paketin, osoitti uhrin päätä pistoolilla ja ampui.

Laukaus ei osunut uhriin, ja miehen ladatessa asettaan uudelleen Hedegaard löi ampujaa. Kun mies yritti ampua uudelleen, Hedegaard kävi ampujan kimppuun. Tämä pakeni paikalta.

"Voin hyvin, mutta olen ennen kaikkea vihainen. Kuvitella, että tällaisen teon kohteeksi voi joutua omassa maassaan", 70-vuotias Hedegaard sanoi Berlingske-lehdelle.

Hänen mukaansa teko osoittaa, että poliitikkojen suosima monikulttuurisuus ei toimi. Tätäkö me haluamme, hän kysyy.

Tekijää ei ole vielä saatu kiinni. Politiken-lehden mukaan poliisi etsii noin 25-vuotiasta vierasmaalaisen näköistä miestä. Miehen sanotaan puhuvan sujuvaa tanskaa.

Tanskalaiset poliitikot ovat tuominneet teon.

Hedegaard on tunnettu voimakkaista islaminvastaisista mielipiteistään. Hän on ollut oikeudessa rasististen lausuntojensa vuoksi. Hedegaard on muun muassa kirjoittanut nettisivulla muslimi-isien raiskaavan tyttäriään.

Oikeus määräsi ensin Hedegaardille sakkoja, mutta hän valitti tuomiostaan, ja korkein oikeus vapautti hänet. 

Muutama vuosi sitten Hedegaard puolusti väkivaltaisuuksia aiheuttanutta Mohammed-pilapiirrosta Tanskan sananvapausyhdistyksen Trykkefrihedsselskabin puheenjohtajana. Yhdistys painatti piirroksesta tuhannen kappaleen erikoispainoksen ja myi niitä taideteoksina taiteilijan signeerauksen kera. Hedegaard vetosi sananvapauteen.

HENNING BAGGER / AFP
Lars Hedegaard
Lars Hedegaard
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat