Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten iskusta päätettäisiin?

Ulkomaat
 

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama voi käytännössä päättää osallistumisesta mahdolliseen sotilaalliseen iskuun ilman kongressin edustajainhuoneen hyväksyntää, sanoo Suomen ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

"Periaatteessa lainsäädännön mukaan tämmöisille toimenpiteille pitää saada kongressin hyväksyntä, mutta presidentit ovat sen usein sivuuttaneet esimerkiksi siten, että operaatiota ei sanota sodaksi", Aaltola sanoo.

"Esimerkiksi Irakissa tehtiin lukematon määrä iskuja, ja Libyan operaatio toteutettiin ilman kongressin muodollista hyväksyntää."

Britanniassa hallitus tarvitsee hyväksynnän parlamentilta, joka kutsuttiin päättämään asiasta torstaina. Alun perin parlamentin kesätauon piti kestää tämän viikon loppuun.

Ranskassa presidentti voi päättää iskusta, mutta siitä on kolmen päivän kuluessa ilmoitettava parlamentille. Jos interventio jatkuu yli kolme kuukautta, sen jatkamisesta on äänestettävä parlamentissa. Näin tehtiin Libyan ja Malin sotilasoperaatioiden aikana.

Aaltolan mukaan tällä hetkellä todennäköisin iskuvaihtoehto olisi nopea "rangaistusretki", joka ei tähtää sodan ratkaisuun.

Aaltola ei usko, että Yhdysvallat yrittäisi saada iskulle YK:n valtuutuksen. Se veisi aikaa ja vaatisi diplomaattista akrobatiaa.

"YK:ssa pitää todennäköisesti odottaa kemiallisten aseiden tutkijaryhmän raporttia."

Hän pitää silti mahdollisena, että Venäjä ja Kiina voisivat taipua turvallisuusneuvostossa rajoitetun iskun puolelle, jos on selvää, että jonkinlaisiin sotilaallisiin toimiin ollaan joka tapauksessa ryhtymässä ilman YK:n päätöstäkin. Silloin Venäjä ja Kiina pääsisivät mukaan vaikuttamaan siihen, millainen iskusta tulisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat