Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä hyötyä iskusta Syyriaan olisi?

Ulkomaat
 

Länsiliittouman on uumoiltu tekevän nopeita täsmäiskuja. Al-Assadille halutaan näyttää, että kemiallisia aseita ei voi käyttää ilman rangaistusta.

1) Länsimaiden johtajat pelastavat uskottavuutensa

Sotilaallinen isku osoittaisi, että Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ei ole tyhjänpuhuja. Obama sanoi vuosi sitten, että jos Bashar al-Assadin hallinto käyttää kemiallisia aseita, se on "punainen viiva", jonka ylityksen jälkeen hän "muuttaa arviotaan."

Kevään mittaan epäilyt kemiallisten aseiden käytöstä ovat lisääntyneet, mutta Yhdysvallat tai muut keskeiset länsimaat eivät ole ryhtyneet toimiin.

Viime keskiviikon väitetyn kaasuiskun jälkeen retoriikka on koventunut entisestään. Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ja Britannian pääministeri David Cameron syyttävät al-Assadin hallintoa iskusta ja ovat sanoneet, että siihen täytyy reagoida.

Jos sotilaallista iskua ei tehdä, iskun jyrkin sanoin tuominneiden länsijohtajien uskottavuus hapertuu.

2) Bashar Al-Assadia rankaistaan kemiallisten aseiden käytöstä

Nopeilla, rajatuilla iskulla symbolisesti tärkeisiin paikkoihin kuten Damaskoksen presidentinpalatsiin pyrittäisiin lähettämään al-Assadille ja hänen esikunnalleen varoitusviesti: Länsimaat eivät enää jää sivustakatsojiksi, jos kemiallisia aseita käytetään omaa kansaa vastaan.

Kemialliset aseet on kansainvälisin sopimuksin kielletty. Suurvaltojen velvollisuus on myös pitää siitä kiinni ja osoittaa, että sääntöjen rikkomisella on seurauksensa.

Yhdysvallat tuskin on halukas muuhun kuin nopeaan rangaistusoperaatioon. Yhdysvaltalaisten keskuudessa sotaan lähtöä ei kannateta, ja Obaman hallitus ei halua antaa Syyrian opposition islamistiryhmittymille epäsuoraa tukea.

3) Syyrian hallinnon iskukykyä saadaan heikennettyä

Jos al-Assadin vastaisen liittouman iskut olisivat tarpeeksi laajoja ja ne suunnattaisiin myös sotilastukikohtiin ja lentokentille, niillä voitaisiin heikentää hallinnon asevoimien ylivoimaa.

Tähän saakka al-Assadin joukot ovat pystyneet pommittamaan kapinallisia ilmasta.

Lentokieltoalueen perustaminen tukisi kapinallisia selvästi, mutta tällä hetkellä se on epätodennäköinen vaihtoehto.

Lentokieltoalueen valvominen Syyrian ilmatilassa olisi myös vaarallista, sillä useiden arvioiden mukaan hallinnolla on Venäjältä ostettuja, tehokkaita ilmapuolustusohjuksia.

 

Lähteet: Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola ja tutkija Charly Salonius-Pasternak, Suomen Lähi-idän instituutin johtaja Ari Kerkkänen, kapteeni Olli Teirilä Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta, New York Times, Time

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat