Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä haittaa iskusta Syyriaan olisi?

Ulkomaat
 

Nopeiden täsmäiskujen ei uskota muuttavan mitään. Lännen sotilaallinen väliintulo voi jopa laajentaa sotaa.

1) Sotilaallisten iskujen hyödyistä ei ole selkeitä takeita

On epäselvää, mitä hyötyä muutamilla täsmäiskuilla Syyrian armeijaa tai hallintoa vastaan voisi olla. Erittäin tarkasti rajatut iskut tuskin muuttaisivat asetelmia Syyriassa, ne lähinnä pelastaisivat Yhdysvallat kasvojen menetykseltä.

Yksittäisillä iskuilla tuskin saadaan paljon aikaan. Tämänkaltaiset uhkaukset ovat usein vain lujittaneet autoritaaristen hallitsijoiden tahtoa.

Iskut voivat vähentää sisällissodan osapuolten neuvotteluhalua. Kapinallisille iskut antaisivat uutta toivoa lännen sotilaallisesta tuesta, mikä vähentäisi halukkuutta diplomaattiseen ratkaisuun.

Ahdistetuksi joutunut Syyrian hallinto puolestaan voisi kiihdyttää iskujaan siviilejä vastaan.

2) Sisällissota voi kiihtyä entisestään

Sotilaallinen väliintulo voi johtaa Syyrian sisällissodan leviämiseen ja kiihtymiseen. Tiistaina esimerkiksi vaikutusvaltainen iranilaispoliitikko varoitti, että iskua Syyriaan seuraisi kostoisku Israeliin. Iran itse tuskin iskisi Israeliin mutta se voisi valjastaa siihen libanonilaisen Hizbollah-järjestön, jota Iran tukee ja aseistaa. Myös Syyria voi komentaa Hizbollahin vastaiskuihin. Lännen sotilaallinen väliintulo voi myös johtaa uusien iskujen kierteeseen.

Jos Syyrian kykyä tehdä esimerkiksi kemiallisia hyökkäyksiä ei tuhota, se voi tehdä uuden hyökkäyksen, jolloin lännen olisi pakko jälleen reagoida. Vaarana voi olla uusi Irak tai Afganistan.

3) Väliintulo voi edistää radikaali-islamistien valtaanpääsyä

Jos Yhdysvaltain ja sen liittolaisten iskut olisivat odotettua laajempia ja kääntäisivät taistelut Syyrian hallintoa vastaan taistelevien kapinallisten eduksi, kukaan ei tiedä, mikä ryhmä nousisi niskan päälle, jos mikään. Viime vuoden aikana Syyrian taisteluissa merkittäviin taistelutoimiin ovat pystyneet erityisesti al-Qaida-terroristiverkostoon kytkeytyneet islamistit ja on mahdollista, että lännen väliintulo tahattomasti edistäisi islamistien vahvistumista.

4) Sotilaallinen isku voi lisätä lännen vastaisuutta

Isku voi näyttäytyä lännen iskuna arabivaltioita vastaan. Tämä voisi lietsoa Yhdysvaltojen ja lännen vastaisuutta Syyriassa ja laajemmin arabimaailmassa. Estääkseen tämän Yhdysvallat tarvitsisi iskuille Syyrian naapurimaiden ja arabivaltioiden tuen.

Alueen valtioista ainoastaan Turkki on toistaiseksi sanonut tukevansa iskuja. 22 arabivaltion yhteisjärjestö Arabiliitto on ilmoittanut, että se tuomitsee iskut kemiallisilla aseilla ja pitää Syyrian hallintoa niihin syyllisenä. Sisäisesti erittäin jakautunut Arabiliitto kuitenkin ilmoitti, ettei se tue sotilaallista väliintuloa Syyriaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat