Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hizbollah valmiina taistelemaan Syyrian rinnalla

Etelä-Libanonissa uskotaan, että Yhdysvaltain isku Syyriaan räjäyttäisi konfliktin yli rajojen

Ulkomaat
 

Valtaosa etelälibanonilaisista tukee Hizbollahia. Sotaisaa järjestöä ja Syyrian hallintoa yhdistää shiialaisuus ja yhteinen vihollinen Israel.

Agata Skowronek
Ashraf, 25, esittelee kuvaa, johon on yhdistetty hänen ja Hizbollahin johtajan Hassan Nasrallahin valokuvat. Taustalla on hänen äitinsä.
Ashraf, 25, esittelee kuvaa, johon on yhdistetty hänen ja Hizbollahin johtajan Hassan Nasrallahin valokuvat. Taustalla on hänen äitinsä.

Välimeri kimmeltää, aurinko paistaa, hiekka polttaa varpaita. Nemr, 24, imeskelee vesipiippua ja puhuu maailmansodasta.

"Hizbollah aloittaa sodan Israelia vastaan. Iran ja Venäjä tulevat väliin myös", hän selostaa seurauksia, jos Yhdysvallat päättää iskeä Syyriaan.

"Tulee kolmas maailmansota."

Muurarina työskentelevä Nemr nauttii leppoisasta sunnuntaista Tyyroksen hienolla hiekkarannalla Etelä-Libanonissa. Hän tulee viikonloppuisin mielellään kavereineen rannalle, koska pitää uimisesta.

Tyyroksessa hyvä elämä on lähellä, mutta niin on myös maailmanpolitiikka. Israelin rajalle on muutama kymmenen kilometriä, Syyrian pääkaupunkiin Damaskokseen vähän yli sata. Räjähdysherkällä rajaseudulla toimii YK:n Unifil-rauhanturvaoperaatio, jossa palvelevien suomalaissotilaiden määrän on tarkoitus kaksinkertaistua noin 330:een vuoden loppuun mennessä.

Etelä-Libanonia hallitsee shiiamuslimien Hizbollah-järjestö, jonka sotilaallisen siiven EU määritteli vastikään terroristijärjestöksi. Sotilaallisesti vahva ja uskonnollisesti jyrkkä järjestö on Libanonissa kuin valtio valtiossa. Nemrin tavoin valtaosa alueen asukkaista on Hizbollahin vannoutuneita kannattajia. Syynä on, että Hizbollah nähdään shiiojen puolustajana ja Etelä-Libanonin vapauttajana Israelin miehityksestä.

Hizbollah on sen umpisolmun ytimessä, joka sitoo Iranin ja Israelin Syyrian veriseen sisällissotaan.

Suunnilleen näin: Shiialainen Iran tukee ja aseistaa Hizbollahia. Molempien arkkivihollinen on Israel, jota vastaan Hizbollah soti viimeksi 2006.

Molempien liittolainen taas on Syyrian presidentti Bashar al-Assad, jota Yhdysvallat nyt uhkaa sotilasiskuilla. Al-Assad kuuluu shiiamuslimien alaviittihaaraan.

Nemrin puheet vesipiipun ääressä ovat osaksi suunpieksäntää. Rannalla hän ei kuitenkaan ole mietteineen yksin.

Samansuuntaisia pelkoja konfliktin leviämisestä ovat esittäneet myös Yhdysvalloissa ja muualla lännessä ne, jotka vastustavat Yhdysvaltain sekaantumista Syyrian sotaan huolimatta elokuussa maailmaa järkyttäneestä myrkkykaasuiskusta Damaskoksen lähellä.

Alue on ruutitynnyri, ja sytytyslanka kytee.

Syyriaan on lähtenyt joidenkin arvioiden mukaan useita kymmeniätuhansia Hizbollahin taistelijoita sotimaan hallituksen joukkojen rinnalle. Heillä oli iso merkitys etenkin alkukesän taisteluissa, joissa hallituksen joukot valtasivat tärkeän Qusairin kaupungin.

Elokuun lopussa vaikutusvaltainen iranilaispoliitikko sanoi, että Yhdysvaltain iskua seuraisi kostoisku Israeliin. Israel puolestaan on iskenyt Syyriassa Iranista Libanoniin matkalla olleeseen ohjuskuljetukseen.

Tyyroksen kaupungista on helppo löytää miehiä, jotka ovat valmiina taisteluun Hizbollahin riveissä. Veljekset Ashraf ja Tarek vakuuttavat vain odottavansa käskyä Hizbollahin johtajalta Hassan Nasrallahilta.

"Totta kai Hizbollahin on tehtävä jotakin, jos Yhdysvallat iskee", Tarek, 24, sanoo.

"Yksi puhelinsoitto, ja olen valmiina lähtöön", ilmoittaa isoveli Ashraf, 25.

"Toivomme, että Yhdysvallat iskee, jotta Hizbollah voi yhdessä Iranin kanssa tuhota sen, mitä kutsutaan Israeliksi."

Kalastajana työskentelevän Ashrafin kaulassa on pahannäköinen pitkä arpi, jonka hän sanoo saaneensa polkupyöräonnettomuudessa.

Seudulta lähti paljon miehiä taistelemaan Qusairiin, mutta he eivät mielellään puhu asiasta tuntemattomille.

Ashraf ja Tarek selittävät Syyrian puolustamisen tarvetta sillä, että se on tukenut Hizbollahia taistelussa Israelia vastaan. Ilman Hizbollahille suosiollista johtoa Syyriassa järjestön tilanne vaikeutuisi huomattavasti, sillä Iran toimittaa Hizbollahille aseita Syyrian kautta.

Myös uskonnolliset syyt vaikuttavat. Shiiojen pyhiinvaelluskohde Saida Zeinabin moskeija on Damaskoksen lähiössä. Siellä sanotaan olevan shiiamuslimeille tärkeän imaami Alin tyttären hauta.

"Kun taistelimme Qusairissa, huusimme tulittaessamme 'Imaami Ali! Zeinabin pyhättö!" Ashraf sanoo.

Taistelitko siis sinäkin Qusairissa? "En voi kertoa tällaisista asioista."


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat