Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainan uusi presidentti on vuosia politiikassa sukkuloinut suklaamiljardööri

Ulkomaat
 
Mykola Lazarenko / Porošenkon lehdistötoimisto
Miljardööri Petro Porošenko tervehti kannattajiaan viime viikon torstaina vieraillessaan vaalikiertueellaan Lvivin kaupungissa.
Miljardööri Petro Porošenko tervehti kannattajiaan viime viikon torstaina vieraillessaan vaalikiertueellaan Lvivin kaupungissa. Kuva: Mykola Lazarenko / Porošenkon lehdistötoimisto

Lauantaina virkavalansa vannnonut presidentti, suklaamiljardööri Petro Porošenko, 48, on pujotellut Ukrainan politiikassa 16 vuotta.

Porošenkon nousu ensin mielipidetiedustelujen ylivoimaiseksi ykköseksi ja sitten presidentiksi on yllättävä, sillä hän on taustaltaan tyypillinen entisen Neuvostoliiton rahamies, vallankäyttäjä ja erityisen tyypillinen ukrainalainen oligarkki.

Kansainvälisen politiikan ja talouden opiskelija ryhtyi liikemieheksi jo yliopistoaikanaan 1980-luvulla tarjoamalla ulkomaankaupan konsulttipalveluja Neuvostoliittoon perustetuille ensimmäisille yksityisille yrityksille. Neuvostoliiton romahtaessa hän osteli alennusmyynnissä olleita tehtaita itselleen. Roshen-suklaakonserni syntyi vinnitsalaisen makeistehtaan ympärille.

Ukrainalaiseen tapaan rahamies siirtyi pian politiikkaan. Hänet valittiin parlamenttiin ensimmäisen kerran 1998 sosiaalidemokraattien riveistä, ja sen jälkeen hän on ehtinyt olla kolmen puolueen jäsen.

Eurooppa-mielinen Porošenko tuki kymmenen vuoden takaista Oranssia vallankumousta rahoillaan ja suositulla television viitoskanavallaan. Tuolloin valtaan yhdeksi kaudeksi noussut presidentti Viktor Juštšenko on kummisetä kahdelle Porošenkon neljästä lapsesta.

Tällä kertaa Porošenkon vaalikampanjaksi riitti viime joulukuun ensimmäinen päivä. Tuolloin joukko raivostuneita nuoria miehiä pyrki mielenosoituksen kärjessä valtaamaan Ukrainan presidentinpalatsin Bankovska-kadulla Kiovan keskustassa.

Porošenko kiipesi raivaustraktorin päälle, otti megafonin käteensä ja pyysi väkeä lähtemään kotiin väkivallan lopettamiseksi. Nuoret miehet paiskasivat miljardöörin katuun ja huusivat perään solvauksia, mutta suurin osa rauhallisista mielenosoittajista todella poistui paikalta. Palatsi jäi valloittamatta ja suklaatehtailija sai rohkean rauhanmiehen maineen.

Lopulliseksi presidenttisuosikiksi Porošenko nousi maaliskuussa tehtyään ex-nyrkkeilijän ja populistipuolue Udarin johtajan Vitali Klytškon kanssa sopimuksen: suosittu Klytško jättäytyi sovinnolla syrjään presidenttikisasta ja tyytyy pyrkimään Kiovan pormestariksi. Udar tukee Porošenkoa.

Itä-Ukrainan separatisteille presidentti on lupaillut kurjaa kohtaloa.

Hän on vannonut  jatkavansa "terrorisminvastaista operaatiota" Itä-Ukrainassa ja on vaatinut koko Venäjän-vastaisen rajan sulkemista, jotta aseita ei rahdattaisi idästä kapinallisten käsiin.

Korjaus kello 16.47: Porošenkon ikä korjattu uutisessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat