Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Julian Assangen vangitseminen uuteen käsittelyyn tänään Tukholmassa

Raiskausepäilystä ei ole selvinnyt uutta. Vangitsemisen kumoaminen ei päättäisi rikostutkintaa.

Ulkomaat
 
Anthony Devlin / AFP
Julian Assagne Equadorin lähetystössä Lontoossa vuosi sitten.
Julian Assagne Equadorin lähetystössä Lontoossa vuosi sitten. Kuva: Anthony Devlin / AFP

Tukholman käräjäoikeus käsittelee Wikileaks-vuodoista tunnetun kansalaisaktivistin Julian Assangen epäiltyjä seksuaalirikoksia koskevaa tapausta uudelleen keskiviikkona.

Käsittely ei tarkoita, että epäillyistä rikoksista olisi selvinnyt uutta. Assange kuitenkin vaatii, että käräjäoikeus käsittelee uudelleen hänestä vuonna 2010 tehdyn vangitsemispäätöksen.

Artikkeliin liittyvät

"Päätöksen toimeenpanosta on kulunut niin kauan, ja seuraukset Julian Assangelle ovat olleet tuntuvat. Ei ole enää kohtuullista pitää päätöstä voimassa", perusteli Assangen asianajaja Thomas Olsson vaatimusta käsitellä asia uudelleen.

Assangea epäillään Ruotsissa todennäköisin syin raiskauksesta, pakottamisesta sukupuoliyhteyteen ja seksuaalisesta häirinnästä. Tapausten epäillään tapahtuneen Tukholmassa 2010. Asianomistajina on kaksi naista.

Päätös Assangen vangitsemisesta poissaolevana annettiin tuolloin, koska Assangen kuulusteluja ei saatu vietyä päätökseen. Hänestä annettiin tämän jälkeen myös eurooppalainen pidätysmääräys.

Kohtuuttomuudella Olsson viittaa siihen, että Assange on ollut kaksi vuotta linnoittautuneena Ecuadorin suurlähetystöön Lontoossa. Ecuador myönsi hänelle turvapaikan vuonna 2012.

Assange on kertonut pelkäävänsä luovutusta Yhdysvaltoihin Wikileaks-vuotoa koskevien tutkimusten takia. Ruotsilla on luovutussopimus Yhdysvaltojen kanssa.

"Tavoitteemme on, että päätös kumotaan", Olsson sanoo.

Vangitsemispäätöksen kumoaminen ei tarkoittaisi rikosepäilyjä koskevien tutkimusten loppumista. Rikosoikeuden professori Per Ole Träskman Lundin yliopistosta sanoo, että päätöksen merkitys tapauksen kannalta liittyy lähinnä Assangen olosuhteisiin. "Käsittely on venynyt jo niin kauan, että asialle pitää saada päätös", hän sanoo.

Jos vangitseminen kumotaan, se merkitsee Träskmanin mukaan, ettei eurooppalaisella pidätysmääräyksellä ole perustetta. Assange pystyisi ainakin teoriassa liikkumaan vapaammin.

Assange valitti vangitsemispäätöksen aikoinaan Ruotsissa korkeimpaan oikeuteen saakka. Hän ei saanut oikeudelta valituslupaa, ja hovioikeuden päätös vangitsemisen toimeenpanosta pysyi voimassa.

Tapauksesta vastaava syyttäjä Marianne Ny katsoi tuoreessa lausunnossaan, ettei vangitsemispäätöksen kumoamiseen ole syytä. Rikosepäilyt, joiden vuoksi Assange vangittiin, ovat ennallaan. Pakenemisvaara ei liioin ole poistunut.

Toisen Assangea seksuaalirikoksista syyttävän naisen asianajaja Elisabeth Massi Fritz katsoo, että vangitsemispäätöksen kumoaminen osoittaisi, että Assangen yritys paeta oikeutta toimi. "Se olisi isku päin kasvoja asianomistajille ja kaikille naisille, jotka ovat altistuneet seksuaaliselle väkivallalle", hän kirjoitti Svenska Dagbladetissa.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat