Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kjell Westö: 2014 on ollut Venäjän uhon vuosi – historiallisia rinnastuksia kylvetty melkein sarjatulena

Mitä seuraa, kun kirjailija Kjell Westö osallistuu HS:n historia-aiheiseen tietokilpailuun? Seuraa pitkä keskustelu uutisvuodesta 2014 – ja ennen kaikkea historian merkityksestä.

Ulkomaat
 
sami kero hs
Suorien historiarinnastusten kanssa täytyy olla varovainen, Kjell Westö sanoo. "Ne eivät päde, ne ovat vaarallisia, ne ovat kliseitä."
Suorien historiarinnastusten kanssa täytyy olla varovainen, Kjell Westö sanoo. "Ne eivät päde, ne ovat vaarallisia, ne ovat kliseitä." Kuva: sami kero hs

"Epätodellinen." Se on adjektiivi, jota kirjailija Kjell Westö käyttää uutisvuodesta 2014. Sana esiintyy hänen puheessaan muutamaankin otteeseen.

"Minulla oli pitkään aika epätodellinen olo tämän vuoden kanssa, osittain omasta tilanteesta johtuen. Olen matkustanut monessakin Euroopan maassa, enimmäkseen Kangastus 38 -kirjan takia."

Kangastus 38 on Westön tuorein teos, josta hän lokakuussa sai Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon. Romaani sijoittuu vuoden 1938 Helsinkiin. Vuoden 1918 sisällissodan ahdistava laahus kulkee mukana, ja seuraavan painajaisen pelko väreilee ilmassa.

"Nyt syksyllä, kun viimeinkin pääsin asettumaan aloilleni Helsinkiin, pystyin sitomaan mielessäni lankoja yhteen. Soisin, että pystyisin sanomaan jotain muuta, mutta kyllähän tämä hirveän huolestuttava vuosi on ollut."

Westö luettelee: Krim ja Itä-Ukraina, uusi Gazan sota, ebolaepidemia, ääri-islamilaisen Isiksen esiinmarssi.

"Ja Euroopassa on jatkunut poliittinen suunta, jossa ihmiset tuntevat suurta epäluuloa vanhaa politiikkaa kohtaan ja ilmaisevat sen äänestämällä sankoin joukoin populistisia puolueita. Vaikea tästä vuodesta on löytää valopilkkuja."

Ajassamme on jotakin tavattoman kovaa, Kjell Westö sanoo.

"Minulle tulee välillä synkkä olo, että ihmiskunta valmistautuu suureen taisteluun tilasta. Hyväksytään, että maailma on väkivaltainen paikka ja vahvemman oikeus pätee."

"Jos Euroopasta puhutaan, vuosi 2014 on ollut Venäjän uhon vuosi. Onhan se paluuta johonkin, josta luuli jo päässeensä."

Samaan aikaan elämä Suomessa on jatkunut jokseenkin normaaleissa uomissaan. Kangastus 2014?

"No se on vuoden 2014 perusfiilis, että suunta ei ole hyvä."

Vuonna 2014 historia on ollut poikkeuksellisen vahvasti läsnä.

Siksi istummekin nyt Kjell Westön asunnossa Helsingin Töölössä.

Päällimmäinen syy on HS:n historia-aiheinen tietokilpailu, johon Westö lupautui vastaajaksi. Tietokilpailu löytyy jäljempää. Westö suoriutui siitä erinomaisesti (17 / 20 pistettä), vaikka kynää tulikin jonkin verran pureskeltua.

Mutta kun tässä kerran ollaan, niin pureskellaan historiaa vähän enemmänkin.

Vuonna 2014 historiallisia rinnastuksia on kylvetty melkein sarjatulena. Paluu kylmään sotaan. Euroopan uusi rautaesirippu. Sata vuotta Sarajevon laukauksista. Krimin Anschluss, Putinin sudeettialueet.

"Suorien rinnastusten kanssa täytyy olla tosi varovainen", Westö sanoo. "Ne eivät päde, ne ovat vaarallisia, ne ovat kliseitä."

Samaan hengenvetoon Westö esittää epäsuoran rinnastuksen.

"Ajatellaan 1930-lukua. Vuosikymmenen alussa oli suuri lama. Lähes kaikissa maissa oli valtavaa joukkotyöttömyyttä, joka aina osuu nuoriin."

"Sitten, jos mietitään 1930-luvun loppupuolta, kansantaloudet olivat paremmassa kunnossa, mutta missä oltiin henkisesti? Eurooppa eli jo Hitlerin ja Stalinin uhan alla, ja Espanjassa oli sisällissota."

"Kun nuori sukupolvi työnnetään syrjään, ja heille jää tunne, ettei tulevaisuutta ole, niin koskaan ei ole seurannut mitään hyvää."

"Jos mietitään tämän hetken Eurooppaa – talouden romahduksia, nuorisotyöttömyyttä –, se pistää väkisin miettimään, missä olemme vuonna 2018. Turhautuminen kanavoituu johonkin aina."

Westötä häiritsee historian käyttö, tai paremminkin sen väärinkäyttö.

"Historian paluu ilmenee joka maassa omien myyttien ja oman sankarillisen historian pönkittämisenä. En tiedä, mitä suurempaa eurooppalaista tai globaalin ymmärryksen pyrkimystä sellainen voi edistää."

Muisteltiinhan Suomessakin vastikään talvisodan alkamista 75 vuotta sitten.

"Olemmehan mekin Suomessa sellaisia. Me olemme kuitenkin pieni maa, joka on onnistunut puolustautumaan ja menestymään, ja meillä on vapaa tiedonvälitys. Olisin huolestuneempi jostain suurvallasta, jossa vapaata tiedonvälitystä kuristetaan."

Kjell Westö historiavisan parissa.
Kjell Westö historiavisan parissa.

Venäjä on tänä vuonna ottanut vauhtia toissavuosituhannelta asti. Presidentti Vladimir Putin viittasi kaimaansa, ruhtinas Vladimiriin, joka vuonna 988 otti kristillisen kasteen Krimillä.

Historian väärinkäyttö harmittaa Westötä jo siksi, että oikein käyttämällä historiasta voisi olla hyötyä.

"Jos tarkastelee ennakkoluulottomasti ja hakematta sankaritarinoita, niin silloin valpastuu. Ihmiskunnan ainainen pyrkimys parempaan ja suistuminen pahaan, ja sitten jälleenrakentaminen – se on kaunista ja riipaisevaa ja traagista, ja siitä voi myös oppia asioita."

Historiasta oppiminen on tosin hidasta.

Parikymppisenä, joskus 1980-luvulla, Kjell Westö luki ruotsalaisen historioitsijan teoksen, jossa tämä valotti historiaa tieteenä.

"Olen unohtanut kirjoittajan nimen. Mutta muistan hänen kirjoittaneen sodasta, että hänen mielestään kestää 5–6 sukupolvea, ennen kuin sodan kokeneiden jälkeläiset pystyvät suhtautumaan tapahtumiin objektiivisesti."

Väitettä on vaikea punnita. Ruotsi taitaa olla maailman melkeinpä ainoa maa, jonka maaperällä ei ole sodittu viiteen sukupolveen. Suomi on sen sijaan joutunut käymään ja sitten käsittelemään monta sotaa, joista vaikein on vuoden 1918 sota.

Kjell Westö on käsitellyt vuotta 1918 varsinkin romaaneissaan Missä kuljimme kerran sekä Kangastus 38. Hän on keskustellut aiheesta paljon yleisötilaisuuksissa.

"Voi olla, että olen naiivi, mutta minusta tuntuu, että me suomalaiset olemme viimeinkin, 97 vuoden jälkeen, oppineet käsittelemään tuota synkkää vuotta verraten analyyttisesti ja rauhallisesti. Jos tämä on totta, se olisi erittäin hyvä asia, koska kolmen vuoden kuluttua pitää päättää, miten me vuotta 1918 muistamme."

Suomen itsenäisyyden juhlavuosi 2017 on tavallaan helppo. Suomalaisten taito ja kypsyys käsitellä historiaa punnitaan vasta vuonna 2018.

"Olisi todella tärkeää, että muistaminen olisi tasapainoista, kaikkia uhreja ja kaikkea kärsimystä kunnioittavaa, ilman että poliittiset intohimot tulevat pintaan."

Westö ei osaa nimetä yhtä yksittäistä syytä, miksi hän alkujaan tempautui historian vietäväksi niin paljon, että hänen tunnetuimmat teoksensa sijoittuvat kaikki menneisyyteen, viipaloivat 1900-lukua.

"Historia on kiehtova. Vaikka menisi mihin aikakauteen, niin löytää ihmiskunnan ikuiset seuralaiset: vihan ja rakkauden, petoksen ja lojaalisuuden, moraalin ja moraalittomuuden."

Uudemmassa historiassa ja nykyajassa Westötä kiehtoo kaksoisnopeus, jonka hyötyjiä ja uhreja me kaikki olemme. Aika ei ole yhteismitallista.

"Sehän on jo klassinen ajatus, että me muutumme evoluution mukana äärettömän hitaasti, mutta meidän sivilisaatiomme on niin äärettömän nopea. Muutokset meidän elinaikanamme ovat ihan käsittämättömät."

"Sivilisaatio on ikään kuin pillastunut, se käy rajuilla ylikierroksilla."

Historiassa on myös se kiinnostava piirre, että loittonevien tapahtumien ajallinen etäisyys lyhenee oman ikääntymisen myötä.

Westö muistaa, kuinka hänelle 11-vuotiaana – 1970-luvun alussa – suositeltiin The Beatles -nimistä yhtyettä.

"Ajattelin, että hajonnut kolme vuotta sitten, kolmekymppisiä äijiä, toinen jalka haudassa. Tämä on lapsen aikakäsitys. Iän myötä se sitten venyy."

"Toista maailmansotaa pidin historiallisena, kaukaisena tapahtumana, vaikka molemmat ukkini kuolivat sodassa. Nyt tajuan, että kun olen syntynyt vuonna 1961, niin minähän olen syntynyt heti maailmansodan jälkeen. Kaikki haavat olivat vielä auki."

Nykyaikaa on tapana moittia historiattomuudesta. Kjell Westö ei allekirjoita ainakaan suoralta kädeltä.

"Ei se minunkaan nuori sukupolveni mikään historiafriikkien sukupolvi ollut. On ehkä nuorten sukupolvien ongelma lähes aina, että on kiire elää ja luoda omaa elämää. Kuka silloin ehtii murehtia menneitä?"

Noin vuonna 2006 Westö selaili jotakin lehteä ja löysi kolumnin, jossa nuori kirjoittaja julisti, että "tänään aion kirjoittaa Historiasta".

"Historia oli isolla H:lla. Hän kirjoitti Atlantan vuoden 1996 olympialaisista. Silloin tajusin itse olevani erittäin keski-ikäinen, koska minulle kymmenen vuotta ei ole kovin pitkä aika. Mutta tämä lyhytnäköisyys on jokaisen nuoren sukupolven kohtalo ja myös oikeus."

Haasta Kjell Westö HS:n kahden vuosituhannen visassa täällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat