Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Satiirilehden toimitukseen hyökänneet toimivat sotilaallisen tarkasti – ampujia etsitään kuumeisesti

Ulkomaat
 
Poliisi: Hyökkääjät erittäin vaarallisia
Poliisi: Hyökkääjät erittäin vaarallisia
Ranskan poliisiliiton edustaja Emmanuel Quemener sanoi, että kaikki etsivät Charlie Hebdoon hyökänneitä terroristeja ja tarkastavat muun muassa Pariisin valvontakameroiden tallenteita.

Kaksitoista ihmistä kuoli ja 11 haavoittui Pariisin keskustassa sijaitsevan satiirisen viikkolehden Charlie Hebdon toimituksessa tapahtuneesssa ammuskelussa puolenpäivän aikaan keskiviikkona. Kuolleista kaksi oli poliiseja. Loukkaantuneista ainakin neljä on kriittisessä tilassa.

Silminnäkijät kertoivat hyökkääjien huutaneen "Allahu akbar" (Jumala on suuri) ja vannoneen kostoa profeetta Muhammedin puolesta. 

Ranska kohotti valmiustilaa Pariisin iskun takia
Ranska kohotti valmiustilaa Pariisin iskun takia
Sisäministeri Bernard Cazeneuve ilmaisi myötäntuntonsa uhreille ja näiden omaisille ja kertoi, että terrorisminvastaista valmiustilaa on kohotettu hyökkäytilanteen tasolle.

Ranskan sisäministeriön mukaan hyökkääjiä oli ainakin kaksi. He olivat naamioituneet hupuin. Hyökkääjät pakenivat paikalta autolla, joka löytyi myöhemmin hylättynä Pariisin 19. kaupunginosasta.

Silminnäkijän kuvaamalla videolla näkyy kaksi mustiin pukeutunutta ja naamioitunutta miestä, jotka kantavat aseita. Ainakin toisella miehistä on rynnäkkökivääri.

Poliisin mukaan hyökkäys alkoi noin kello 11.30 paikallista aikaa.

”Noin kello 11.30 kaksi singolla ja Kalašnikoveilla aseistautunutta miestä hyökkäsivät Charlie Hebdo -lehden toimitukseen Pariisin 11. kaupunginosassa. Sitä seurasi laukaustenvaihto turvallisuusjoukkojen kanssa”, poliisilähde kertoi AFP:lle.

Ampujien menettelytavat, heidän rauhallisuutensa, määrätietoisuutensa ja tehokkuutensa ovat merkkejä tehokkaasta ja luultavasti sotilastyylisestä koulutuksesta, kertoo ranskalaislehti Le Figaro poliisilähteisiin viitaten.

Silminnäkijöiden kertomukset ja heidän ottamat valokuvat sekä kännykkävideot osoittavat hyökkääjien ammattimaisuutta. Hyökkäys oli mitä todennäköisimmin huolellisesti suunniteltu, sanoivat entiset turvallisuuspalvelun ja rikospoliisin jäsenet Le Figarolle. Teko ei heidän arvionsa mukaan voinut olla päähänpisto.

Hyökkääjät menivät ensin väärään osoitteeseen. He yrittivät päästä sisään osoitteeseen 6 rue Nicolas Appert, kun Charlie Hebdon toimitus on numerossa 10. Tekijöiden kylmähermoisuutta osoittaa se, että he eivät ryhtyneet silloin vielä ampumaan, vaan etsivät rauhassa oikean osoitteen, sanoo uutistoimisto AFP.

Pariisissa useita ihmisiä kuoli satiirilehden toimitukseen tehdyssä hyökkäyksessä
Pariisissa useita ihmisiä kuoli satiirilehden toimitukseen tehdyssä hyökkäyksessä
Useita ihmisiä kuoli ja loukkaantui Pariisissa keskiviikkona, kun aseistautuneet tunkeutujat hyökkäsivät satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen. Tekijät pakenivat. Toimituksen ulkopuolelta kuvatulla videolla näkyy, kuinka yhtä uhreista kannetaan paareilla. Poliisiauton ikkunoissa näkyy luotien tekemiä reikiä.

Iskusta pelastautunut lehden piirtäjä "Coco" kertoi hyökkääjien puhuneen täydellistä ranskaa.

"Palasin viemästä tytärtäni päiväkotiin, ja toimituksen rakennuksen edessä oli kaksi naamioitunutta ja aseistautunutta miestä, jotka uhkasivat meitä raa'asti.  He halusivat tulla sisään -- He ampuivat Wolinskia, Cabua [hyökkäyksessä kuolleita piirtäjiä]. Se kesti viisi minuuttia -- Olin piiloutuneena pöydän alle -- He puhuivat täydellisesti ranskaa -- sanoivat kuuluvansa al-Qaidaan", piirtäjä kertoi L'Humanité-lehdelle.

Cocon kollegat Georges Wolinski, Jean "Cabu" Cabout, Stéphane "Charb" Charbonnier ja Bernard "Tignous" Verlhac   kuolivat keskiviikon terrori-iskussa.  He olivat Charlie Hebdon tunnetuimmat tekijät.

Francois Guillot / AFP
Georges Wolinski, Jean "Cabu" Cabout, Stéphane "Charb" Charbonnier ja Bernard "Tignous" Verlhac olivat Charlie Hebdo -viikkolehden tunnetuimmat tekijät. He kuolivat keskiviikon terrori-iskussa.
Georges Wolinski, Jean "Cabu" Cabout, Stéphane "Charb" Charbonnier ja Bernard "Tignous" Verlhac olivat Charlie Hebdo -viikkolehden tunnetuimmat tekijät. He kuolivat keskiviikon terrori-iskussa.

Lehden päätoimittaja "Charb" oli ollut poliisin suojeluksessa vuodesta 2011. Hän sai useita tappouhkauksia.

Charlie Hebdon toimituksen viikkokokouksessa olleista ihmisistä ei uutistoimisto AFP:n mukaan selvinnyt kuin yksi ihminen, joka piiloutui pöydän alle.

Toimituksessa kuoli ranskalaismedian tietojen mukaan kahdeksan lehden tekijää, yksi vastaanottovirkailija, toimituksessa käymässä ollut ekonomisti ja Charbonnieria suojellut poliisi.

Silminnäkijän videolle on lisäksi tallentunut, kun hyökkääjät tappavat poliisin toimituksen ulkopuolella. Silminnäkijöiden mukaan hyökkääjät huusivat: "Olemme kostaneet profeetta Muhammedin. Charlie Hebdo on kuollut".

Hyökkääjät lähtivät pakoon ja hylkäsivät alkuperäisen pakoautonsa nopeasti 19. kaupunginosassa. He todennäköisesti vaihtoivat autoa.

Anne Gelbard / AFP
Aseistautuneet miehet tulivat poliisia vastaan lehden toimituksen lähellä.
Aseistautuneet miehet tulivat poliisia vastaan lehden toimituksen lähellä.

Dominique Faget / AFP
Terrori-iskun tekijöiden pakoauto hylättynä.
Terrori-iskun tekijöiden pakoauto hylättynä.

Ranskan presidentti François Hollande piti varmana, että kyseessä on terrori-isku.

"Toimittajia ja poliiseja on murhattu", Hollande sanoi Le Figaro -lehden mukaan.

Kyseessä on 40 vuoteen pahin terrorihyökkäys Ranskassa. Ranska oli jo aiemmin valmiustilassa mahdollisten terrori-iskujen varalta.

Joulun alla Ranskassa ajettiin kaksi kertaa tahallaan väkijoukkoon. Syyriaan ja Irakiin lähteneet taistelijat ovat myös uhanneet videoviesteissä Ranskaa iskuilla. Ranska on osallistunut terrorijärjestö Isisin vastaisiin pommituksiin.

Hollanden hallitus kokoontui kriisi-istuntoon paikallista aikaa kahdelta iltapäivällä. Presidentin mukaan tekijöitä "jahdataan niin kauan kuin tarpeellista, jotta heidät saadaan oikeuden eteen. Meidän on osoitettava, että olemme yhtenäinen maa".

Hollanden mukaan Pariisin valmiustaso on nostettu korkeimmalle mahdolliselle tasolle.

Pariisin suurimman moskeijan rehtori Dalil Boubakeur tuomitsi iskun ja kuvaili sitä sodan julistukseksi.

"Olemme järkyttyneitä Charlie Hebdon [iskun] julmuudesta - - Tuomitsemme täydellisesti tämän kaltaisen tapahtumat", Boubakeur sanoi Europe 1 -kanavalla.

Pian hyökkäyksen jälkeen puhunut Iso-Britannian pääministeri David Cameron kuvaili iskuja "kuvottaviksi" ja antoi tukensa Ranskalle "terrorisminvastaisessa taistelussa".

Myös pääministeri Alexander Stubb tuomitsi iskun. "Tuomitsemme voimakkaasti järkyttävän ammuskelun #CharlieHebdo. Meidän kaikkien täytyy nousta puolustamaan sanan- ja ilmaisun vapautta", pääministeri kirjoitti Twitterissä.

Vähän myöhemmin Stubb esitti myös viralliset surunvalittelunsa Suomen hallituksen puolesta Ranskan presidentti Hollandelle.

Charlie Hebdon toimitus sijaitsee Pariisin 11. kaupunginosassa.

Hyökkäys on järkyttänyt ranskalaisia syvästi. Sosiaalisessa mediassa isku tuomittiin laajasti ja Ranskan sosialistipuolue kutsui ihmisiä "tasavaltalaisten marssille" keskiviikkona Pariisissa.

Joel Saget / AFP
Nainen piteli kylttiä jossa luki suomeksi "Minä olen Charlie" Place de la Républiquella Pariisissa.
Nainen piteli kylttiä jossa luki suomeksi "Minä olen Charlie" Place de la Républiquella Pariisissa.

Sosiaalisessa mediassa iskulause "Je suis Charlie" (Minä olen Charlie) nousi keskiviikkoiltapäivänä valtavaan suosioon. Ihmiset ovat myöhään iltapäivällä kokoontuneet joukolla Pariisin Place de la Républiquelle. Monella on mukaan "Je suis Charlie" -kyltti.

Charlie Hebdo oli vain muutamia minuutteja ennen hyökkäystä julkaissut Twitterissä pilapiirroksen jihadistijärjestö Isisin johtajasta Abu Bakr al-Bagdadista, jossa al-Bagdad pitää uudenvuodenpuhetta.

Martin Bureau / AFP
Poliisit kerääntyivät kadulle toimituksen eteen.
Poliisit kerääntyivät kadulle toimituksen eteen.

Philippe Dupeyrat / AFP
Palomiehet kantoivat haavoittunutta paareilla.
Palomiehet kantoivat haavoittunutta paareilla.

Ranskan poliisi etsii Charlie Hebdo -hyökkäyksen tehneitä
Ranskan poliisi etsii Charlie Hebdo -hyökkäyksen tehneitä
Kymmenittäin poliiseja parveili terrori-iskun kohteeksi joutuneen Charlie Hebdo -viikkolehden tuntumassa Pariisissa.

Charlie Hebdo on useaan otteeseen ollut isojen kohujen keskellä. Lehti on saanut useita uhkauksia julkaistuaan pilapiirroksia profeetta Muhammedista.

Vuonna 2006 lehti julkaisi tanskalaisen Jyllands-Posten-lehden pilapiirrokset profeetta Muhammedista. Vuonna 2011 lehden toimitukseen heitettiin palopommi sen jälkeen kun se oli julkaissut pilapiirroksen profeetta Muhammedista. Ronskisti aiheita kuin aiheita käsittelevää lehteä on syytetty myös antisemitismistä.

Jyllands-Posten-lehden kustantajan JP/Politikens Husin turvatoimia Kööpenhaminassa  lisättiin keskiviikkona Pariisin ampumisten jälkeen.

Charlie Hebdo julkaisi piirroksen Isis-johtajasta Twitterissä
Charlie Hebdo julkaisi piirroksen Isis-johtajasta Twitterissä
Vain tunti ennen kuolettavaa terrori-iskua Charlie Hebdo julkisti Twitterissä pilakuvan ääri-islamilaisesta Isis-johtajasta Abu Bakr Al-Baghdadista. Teksti kuului "Muuten, kaikkea hyvää ja erityisesti hyvää vointia". Kuvan yhteyttä iskuun ei tiedetä. Charlie Hebdon toimisto poltettiin runsas kolme vuotta sitten polttopulloiskuissa lehden julkaistua pilapiirroksen profeetta Muhammedista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat