Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neljä panttivankia kuoli Pariisissa – poliisi teki rynnäkön kumpaankin piirityspaikkaan ja tappoi sieppaajat

Ulkomaat
 
Hyökkäys veljeksiä vastaan alkaa räjähdyksillä
Hyökkäys veljeksiä vastaan alkaa räjähdyksillä
Ranskalaiset erikoisjoukot surmasivat Charlie Hebdo -attentaatista epäillyt veljekset.

Ranskan kaksi panttivankikriisiä ratkesivat perjantaialkuillasta, kun poliisin erikoisjoukot hyökkäsivät kummassakin piirityspaikassa lähes yhtäaikaa.

Vähän ennen kello 18 Suomen aikaa keskiviikon terrori-iskusta epäiltyjen linnoittautumispaikalta Dammartin-en-Goëlen pikkukaupungista kuultiin räjähdyksiä ja laukauksia. Sen jälkeen rakennuksesta nähtiin nousevan savua. Poliisin erikoisjoukkojen rynnäkkö näkyi esimerkiksi France 24 -tv-kanavan livelähetyksessä.

Kello 18.20 AFP kertoi, että Charlie Hebdo -terrori-iskusta epäillyt Saïd ja Chérif Kouachi on tapettu ja heidän ottamansa panttivanki pelastettu. Le Monde -lehti kertoi myös, että epäillyt on tapettu turvallisuusjoukkojen rynnäkössä. Poliisi vahvisti asian vähän myöhemmin.

AFP:n lähteen mukaan terrori-iskusta epäillyt tulivat piiritetystä rakennuksesta ulos ja ampuivat erikoisjoukkoja kohti. Yksi turvallisuusjoukkojen jäsen loukkaantui tulituksessa.

Panttivankitilanne päättyi: Poliisi hyökkäsi ruokakauppaan Pariisissa
Panttivankitilanne päättyi: Poliisi hyökkäsi ruokakauppaan Pariisissa
Pariisilaisessa ruokakaupassa panttivankitilanne päättyi poliisin hyökkäykseen.

Toisessa piiritystilanteessa košer-ruokakaupassa Itä-Pariisin Porte de Vincennesissä kuultiin myös räjähdyksiä ja tulitusta vähän kello 18:n jälkeen Suomen aikaa. AFP kertoi useiden ihmisten juoksevan pois piiritetystä ruokakaupasta.

Kello 18.25 Suomen aikaa Le Monde kertoi panttivankisieppaajan kuolleen myös Porte de Vincennesissä. Poliisi vahvisti sieppaajan kuolleen noin kello 18.50, sanoo AFP. Le Monden mukaan turvallisuusjoukkojen rynnäkkö kesti korkeintaan muutaman minuutin.

Thomas Samson / AFP
Poliisi rynnäköi Porte de Vincennesissä sijaitsevaan ruokakauppaan ja vapautti pankkivankeja kuuden jälkeen Suomen aikaa.
Poliisi rynnäköi Porte de Vincennesissä sijaitsevaan ruokakauppaan ja vapautti pankkivankeja kuuden jälkeen Suomen aikaa.

Ainakin neljä panttivankia kuoli košer-ruokakaupassa, kertovat Reuters ja AFP turvallisuuslähteisiin viitaten. Lisäksi neljä ihmistä on haavoittunut vakavasti. Poliisi etsii vielä sieppaajan tyttöystävää, josta poliisi julkaisi kuvan aiemmin perjantaina. Ruokakaupan ammuskelija ja sieppaaja oli todennäköisesti sama henkilö, joka ampui torstaina poliisin Pariisissa.

Ranskan syyttäjäviranomainen tiedotti perjantain ja lauantain välisenä yönä, että panttivangit todennäköisesti tapettiin ennen poliisin tekemää rynnäkköä.

Keskiviikon hyökkäys satiirilehti Charlie Hedbon Pariisin toimitukseen johtui profeettaa kohtaan tehdyistä loukkauksista, ilmoitti islamistisen terroristijärjestön al-Quaidan Jemenin osaston edustaja Youtubeen talletetussa äänitteessä, uutistoimisto Reuters kertoi perjantaiyönä.

Uutistoimisto AFP ilmoitti yöllä, että al-Quaida uhkaa Ranskaa uusilla iskuilla.

Le Figaro -lehti kertoo, että ensimmäisessä piiritystilanteessa Kouachin veljekset eivät luultavasti tienneet, että heidän valtaamassaan rakennuksessa oli myös yksi sivullinen. Toisin sanoen heillä ei ollut panttivankia, vaan yksi työntekijä pysyi heiltä piilossa aamusta poliisin rynnäkköön asti.

Pariisia ravistellut, kaksi ja puoli päivää kestänyt kaaos päättyi poliisin erikoisjoukkojen tekemään kahteen rynnäkköön. Yhteensä keskiviikon terrori-iskussa, torstain poliisin ampumisessa ja perjantain panttivankikriiseissä kuoli ainakin 17 siviiliä ja poliisia. Lisäksi kolme epäiltyä kuoli perjantaina.

Dammartin-en-Goëlen pikkukaupungissa Ranskassa alkoi perjantaiaamuna piiritystilanne, joka liittyi Pariisin keskiviikkoisen terrori-iskun päätekijöiden etsintään. Ranskalaismedioiden mukaan yksi ihminen otettiin panttivangiksi Création Tendance Découverte -nimisessä yrityksessä.

Toisessa tapauksessa asemies ammuskeli ja otti panttivankeja juutalaisessa košer-ruokakaupassa Itä-Pariisin Porte de Vincennesissä perjantaina kello 13:n jälkeen paikallista aikaa.

Ammuskelijan ja sieppaajan epäillään olevan torstaina poliisin ampunut mies.

Pariisin kehätie kaupungin itäpuolella oli panttivankitilanteen takia osittain suljettu. Paikoin kaikki kaistat kumpaankiin suuntaan olivat kiinni. Tämä aiheutti Le Monde -lehden mukaan valtavan liikenneruuhkan perjantai-iltapäivänä.

Porte de Vincennesin koulujen oppilaat evakuoitiin, kertoo Le Figaro -lehti. Heti panttivankitilanteen alettua heitä käskettiin pysymään luokissaan.

Uutistoimisto AP:n mukaan poliisi myös määräsi sulkemaan kaikki kaupat Marais'n kuuluisissa juutalaiskortteleissa Pariisin keskustassa.

Le Figaron haastatteleman nimettömän poliisilähteen mukaan perjantain panttivankitapaukset liittyvät varmasti toisiinsa. "Vincennesin kaappari uhkasi tappaa kaikki panttivangit, jos erikoisjoukot aloittavat hyökkäyksen Dammartinissa", lähde sanoi.

Dammartin-en-Goëlen rakennukseen linnoittautuneet Kouachin veljekset ja turvallisuusjoukot keskustelivat iltapäivällä puhelimitse, sanoivat useat ranskalaisviestimet. Epäillyt kertoivat haluavansa "kuolla marttyyreina".

Le Figaron mukaan tavoite oli saada epäillyt kiinni elävinä, kuten turvallisuusjoukkojen julkilausutussa toimintatavassa sanotaan.

Piiritystilannetta edelsi takaa-ajo, jonka aikana ammuttiin laukauksia, kertovat sekä Figaro-lehti että uutistoimistot Reuters ja AFP. Takaa-ajo sijoittui Seine-et-Marnen seudulle, vain muutaman kilometrin päähän Pariisin kansainvälisestä lentokentästä.

Takaa-ajossa loukkaantui ranskalaisviestimien mukaan useita ihmisiä. Sen sijaan kukaan ei ilmeisesti kuollut, vaikka aluksi puhuttiin jopa kahdesta kuolonuhrista.

Ennen takaa-ajoa Montagny Sainte-Félicitéssä varastettiin auto. Autonomistaja kertoi, että varkaiden tuntomerkit vastasivat Kouachin veljeksiä.

Pariisin kansainväliseltä lentokentältä kerrottiin Le Figarolle, että lentokoneita käskettiin välttämään Dammartin-en-Goëlen alueen ilmatilaa. Pohjoisen suunnasta lähestyvät lentokoneet joutuivat muuttamaan laskeutumissuunnitelmiaan.

Gabrielle Chatelain / AFP
Kuvakaappaus AFP:n videolta, jossa näkyy räjähdys košer-ruokakaupan sisäänkäynnin luona.
Kuvakaappaus AFP:n videolta, jossa näkyy räjähdys košer-ruokakaupan sisäänkäynnin luona.

Ranskan puolisotilaallisen santarmilaitoksen pääjohtaja, kenraali Denis Favier johti piiritysoperaatiota, kertoo Le Figaro. Hän oli paikalla myös Air Francen lennon 8969 kaappaustilanteessa joulukuussa 1994. Tuolloin neljä kaapparia ja kolme panttivankia kuoli. Yli 220 matkustajaa pelastettiin.

Le Figaron mukaan Dammartin-en-Goëlen alueella liikkui ainakin viisi helikopteria.

HS:n ulkomaantoimittaja Petja Pelli oli perjantai-iltapäivänä noin kilometrin päässä tapahtumapaikalta Dammartin-en-Goëlessa. Poliisi kokosi kaikki paikalla olevat median edustajat samaan paikkaan. Aiemmin poliisi oli sulkenut valtatie N2:n noin kolme kilometriä ennen kaupunkia.

Kaupungin kaikkia asukkaita kehotettiin pysymään sisätiloissa. Pellin mukaan keskustaan ajettaessa kadut olivat autiot.

Myös kylän viitisensataa alakoululaista pysyttelivät turvassa koululuokissaan, kylän apulaispormestari Thierry Chevalier kertoo. Lasten evakuointi aloitettiin kello 16 Suomen aikaa, kertoo Le Figaro.

"Lasten turvallisuus on nyt ensimmäinen huoleni", Chevalier sanoi.

Chevalierin mukaan epäiltyjen kaappaamassa yrityksessä työskentelee normaalisti viidestä kymmeneen ihmistä.

Petja Pelli HS
Poliisien pakettiautot täyttivät torstaina pienen ranskalaisen Dammartin-en-Goëlen kylän kadut. Tältä paikalta on kilometri epäiltyjen valtaamalle talolle.
Poliisien pakettiautot täyttivät torstaina pienen ranskalaisen Dammartin-en-Goëlen kylän kadut. Tältä paikalta on kilometri epäiltyjen valtaamalle talolle.

Dammartin-en-Goëlen pikkukaupungille terrorijahti tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta. Nimenomaan taivaalta kyläläinen Patrich D. sai aamulla tiedon siitä, että jotakin hyvin poikkeuksellista tapahtuu.

"Huomasin ikkunasta, että talomme yllä on helikopteri."

Sen jälkeen hän avasi television. Lapset olivat koulussa, yksi lukiossa ja toinen ala-asteella. Juuri sen vuoksi Patrich oli torstaina iltapäivällä ulkona, vaikka pormestari oli kehottanut kaikkia pysymään sisällä.

"Haluan lapseni pois tuolta. Sen jälkeen lähdemme kylästä jonnekin. Monet ovat jo lähteneet."

Patrich ei halunnut kertoa medialle koko nimeään, kuten ei myöskään hänen kanssaan ulos lähtenyt Delphine N. Hänellä oli koulussa 8-vuotias tyttö, jolla ei ole vielä matkapuhelinta.

"Koululta kyllä vakuutettiin, että kaikki on kunnossa."

Äitiä mietitytti myös se, miten tämän kaiken voi jälkikäteen kertoa lapselle.

Ranskan presidentti François Hollande piti puolen päivän jälkeen Suomen aikaa lehdistötilaisuuden Ranskan sisäministeriössä. Hollanden mukaan Ranska on šokissa, koska niin keskiviikon terrori-iskun kuin torstaisen poliisin ampumisen tekijät olivat tilaisuuden aikaan edelleen pakosalla.

Samalla Hollande sanoi, että aivan kaikki ovat tervetulleita sunnuntaiselle marssille, jossa kunnioitetaan terrori-iskussa kuolleita. Torstaina levisi tieto, että äärioikeistolainen Kansallinen rintama -puolue ei olisi tervetullut marssille.

Aiemmin perjantaina Kansallisen rintaman johtaja Marine Le Pen myönsi, että heitä ei ole suoranaisesti kielletty tulemasta paikalle, mutta heitä ei ole myöskään kutsuttu.

Petja Pelli / HS
Patrich D., Delphine M. ja Graziella P. uhmasivat pormestarin käskyä sisällä pysymisestä päästäkseen lähemmäs lastensa kouluja.
Patrich D., Delphine M. ja Graziella P. uhmasivat pormestarin käskyä sisällä pysymisestä päästäkseen lähemmäs lastensa kouluja.

Graphic News

Joel Saget / AFP
Helikopteri kuljetti Ranskan armeijan erikoisjoukkojen sotilaita Dammartin-en-Goëlen alueella.
Helikopteri kuljetti Ranskan armeijan erikoisjoukkojen sotilaita Dammartin-en-Goëlen alueella.

Helikopterit partioivat piiritystilanteessa Ranskassa
Helikopterit partioivat piiritystilanteessa Ranskassa
Ainakin viiden helikopterin nähtiin partioivan ilmassa Dammartin-en-Goëlen yllä perjantaina Ranskassa. Kaupungissa epäillään olevan keskiviikkoisen Pariisin terroristi-iskun tekijät.

Joel Saget / AFP
Ranskan armeijan erikoisjoukkojen sotilas seisoi paino- ja mainostalon katolla.
Ranskan armeijan erikoisjoukkojen sotilas seisoi paino- ja mainostalon katolla.

Terrori-iskusta epäillyistä 32- ja 34-vuotiaista ranskalaisveljeksistä selvisi uusia tietoja perjantain vastaisena yönä.

Ranskan oikeusministeri Christiane Taubira kertoi uutiskanava CNN:lle, että toinen veljeksistä oli käynyt Jemenissä vuonna 2005. Hän ei täsmentänyt, kumpaa veljeksistä tarkoitti.

Sekä CNN:n että uutistoimisto Reutersin mukaan al-Qaidan Arabian niemimaan osasto olisi kouluttanut vanhempaa veljeä Jemenissä vuonna 2011. CNN ja Reuters perustavat tietonsa nimettömiin viranomaislähteisiin tai nimettömiin, tutkintaa lähellä oleviin lähteisiin.

Lisäksi useat lähteet kertoivat, että veljekset ovat Yhdysvaltojen terrorismista epäiltyjen tietokannassa. Veljekset ovat myös olleet jo vuosia Yhdysvaltojen lentokieltolistalla.

Jo aiemmin tiedettiin, että nuorempi veli radikalisoitui vuosia sitten. Hän on ollut terrorismiyhteyksien vuoksi vankilassa.

Keskiviikkona tapahtuneessa Charlie Hebdo -iskussa kuoli 12 ja loukkaantui 11 ihmistä. Ranskan viranomaiset kertoivat torstaina, että loukkaantuneista seitsemän on päässyt sairaalasta. Neljä on yhä sairaalassa. He eivät ole hengenvaarassa.

18-vuotias mies ilmoittautui poliisille itse torstaiaamuna. Hänen roolistaan iskussa ei ole selvyyttä. Sekin on epäselvää, osallistuiko hän iskuun lainkaan.

HS seurasi terroristien etsintöjä Ranskassa
HS seurasi terroristien etsintöjä Ranskassa
HS:n toimittaja Petja Pelli vieraili myöhään torstai-iltana poliisin etsintäalueen suljetulla rajalla Longpontin kylän laidalla sekä läheisessä Villers-Cotterêtin pikkukaupungissa.

Eiffel-torni pimennettiin Pariisin terrori-iskun takia
Eiffel-torni pimennettiin Pariisin terrori-iskun takia
Pariisin ehdoton maamerkki, Eiffel-torni, sammutti valonsa torstaina kello 20 Suomen aikaa Charlie Hebdo -iskussa kuolleiden muistoksi. Pian valot sytytettiin uudestaan.

Ranskan poliisi etsi yöllä terroristiepäiltyjä pikkukaupungissa
Ranskan poliisi etsi yöllä terroristiepäiltyjä pikkukaupungissa
Ranskan viranomaiset etsivät Pariisin terrori-iskusta epäiltyä kaksikkoa perjantaiyönä muun muassa tarkistamalla autoja Villers-Cotterêtsin pikkukaupungissa. Videolla näkyy myös huoltoasema, josta epäiltyjen uskotaan varastaneen ruokaa ja polttoainetta.

Ranskan poliisi tutkii asuntoa Reimsissa liittyen Charlie Hebdo -iskuun
Ranskan poliisi tutkii asuntoa Reimsissa liittyen Charlie Hebdo -iskuun
Poliisi ja rikostekniset asiantuntijat tutkivat keskiviikon ja torstain välisenä yönä asuntoa Reimsin kaupungissa Ranskassa. Tutkinta liittyy Pariisissa keskiviikkona ainakin 12 ihmisen hengen vieneeseen aseelliseen iskuun satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen.

HS Pariisin iskupaikalla: Poliiseja kuhisee, tunnelma harras
HS Pariisin iskupaikalla: Poliiseja kuhisee, tunnelma harras
HS:n toimittaja Petja Pelli raportoi Pariisin terrori-iskun tekopaikalta. kuvaus: Olga Kravets

Poliisi: Hyökkääjät erittäin vaarallisia
Poliisi: Hyökkääjät erittäin vaarallisia
Ranskan poliisiliiton edustaja Emmanuel Quemener sanoi, että kaikki etsivät Charlie Hebdoon hyökänneitä terroristeja ja tarkastavat muun muassa Pariisin valvontakameroiden tallenteita.

Joel Saget / AFP
Helikopteri lensi perjantaina Dammartin-en-Goëlen alueella.
Helikopteri lensi perjantaina Dammartin-en-Goëlen alueella.
AFP
Ranskan poliisi julkaisi kuvat keskiviikon iskusta epäillyistä Saïd ja Chérif Kouachista.
Ranskan poliisi julkaisi kuvat keskiviikon iskusta epäillyistä Saïd ja Chérif Kouachista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat