Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin on ollut vallassa 15 vuotta – HS:n lukupaketti selvittää presidentin taustoja KGB-ajoista nykypäivään

Vuosien 1989–1991 tapahtumia on tarjottu yhdeksi selitykseksi Putinin nykypolitiikalle.

Suvi Turtiainen HS
Anneli Ahonen
Pekka Hakala HS

 1. osa: Ljudmila-vaimo leipäjonossa pohjusti Putinin suurvaltauhoa

 2. osa: Putinin Pietarin-kavereista tuli Venäjän eliittiä

 3. osa: Tappolistalle joutunut agentti HS:n haastattelussa: "Putinin lähipiiri – mahtavia satusetiä!"

 4. osa: Ukrainan oranssi šokki muutti Putinin ulkopolitiikan

 5. osa: Putin halusi Medvedevistä juoksupojan – jota USA nimitteli "Batman-Putinin Robiniksi"

 6. osa: Keskiluokka niskuroi – Johtaja pani kansan taas ojennukseen

HS kokosi kuusiosaisen juttusarjan, joka selvittää Venäjän presidentin Vladimir Putinin taustoja.

"Kun palasimme kotiin, huomasin muutoksen: pitkiä jonoja, leimakortteja, kuponkeja ja tyhjiä hyllyjä. Ensimmäistä kertaa paluun jälkeen minua alkoi pelottaa mennä kauppaan."

Paluu Pietariin Itä-Saksasta 1990 oli järkytys Vladimir Putinin silloiselle vaimolle Ljudmila Putinalle, vaikka lähtökaupunki Dresdenkään ei 1980-luvulla ollut mikään vauras sykkivä metropoli. Putina kuvaili kokemuksiaan Putinin omaelämänkerrallisessa haastattelukirjassa Ot pervogo litsa.

Putinit eivät olleet yksin traumansa kanssa. 1980- ja 90-lukujen vaihteessa venäläisten alta romahti paitsi suurvaltio, myös elintaso. Ruokajonot ja tyhjät hyllyt olivat yhtäkkiä arkipäivää Pietarissa.

Neuvostoajan suurvaltaideologian tilalle tuli köyhyys ja valtion omaisuutta varastavat suurliikemiehiä. Moni koki tulleensa nöyryytetyksi. Samaan aikaan venäläisten kansallisylpeyttä koeteltiin. Kylmä sota oli hävitty. Neuvostokansalta oli viety sille luvattu loistava tulevaisuus.

Vuosien 1989–1991 tapahtumia on tarjottu yhdeksi selitykseksi Putinin nykyiselle politiikalle, joka nojaa vahvasti Neuvostoliiton suurvaltasaavutusten kiillottamiseen ja historian häpeähetkistä vaikenemiseen.

Krimin valtaus ja alati kasvava uho ovat nostaneet Putinin kannatuksen ennätyskorkeaksi. Moni venäläinen kokee 1990-luvulla alkaneen nöyryytyksen olevan vihdoin ohi.

Tunnekuohun voi diagnosoida jälki-imperialistiseksi syndroomaksi, sanoo Oxfordin ylipiston Venäjän historian professori Robert Service. Oireyhtymästä kärsivät Servicen mukaan paitsi Putin henkilökohtaisesti myös koko Venäjä kansakuntana.

Toisin kuin Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatšov, joka tajusi vuosikymmenen vaihteessa Neuvostoliiton tuhon vääjäämättömäksi ja antoi siksi periksi, Putin piti koko romahdusta tarpeettomana neuvostojohdon virheenä.

"Palatessaan Putin tunsi, että hänen kotimaansa on joutunut nöyryytetyksi. Nöyryyttäjiä olivat maan omat johtajat", Service kertoo.

Itäblokin hajoaminen ja Berliinin muurin murtuminen riipoivat Putinia kertomansa mukaan siksi, että Neuvostoliitto menetti asemansa Euroopassa. Romahdus oli keski-ikäistyvälle ja Saksan-vuosina omien sanojensa mukaan pyylevöityneelle Putinille myös ideologinen.

"Kaikki ihanteet, kaikki tavoitteet, joita minulla oli, romahtivat", hän kertoo haastattelukirjassa.

Ratkaisevina 1980-luvun lopun vuosina, kun perestroika ja glasnost uudistivat venäläisten ajattelua ja paljastivat kansalle järjestelmän kestämättömyyden, Putin oli KGB-miehenä Itä-Saksassa. Putinilta meni ohi aika, jolloin Neuvostoliitto muuttui ja ihmisten käsitys maasta muuttui. Neuvosto-Putin ei uudistunut muun kansan mukana.

"Putin palasi Neuvostoliittoon, kun se oli romahtamassa. Hän ei nähnyt mitään hyvää perestroikassa", Service sanoo.

Servicen mukaan eniten Putinin ajatteluun on vaikuttanut hänen KGB-taustansa. Hän kuuluu sukupolveen, joka nostalgisoi Leonid Brežnevin kauden vakautta – aikakautta on kuvattu tunnetummin sanalla pysähtyneisyys.

"Putinin mukaan paras vaihtoehto Neuvostoliitolle olisi ollut se, että Juri Andropov olisi pysynyt terveenä ja maata olisi uudistettu asteittain", Service viittaa edelliseen KGB-taustaiseen johtajaan ennen Putinia.

Ensimmäistä kertaa presidentiksi vuonna 2000 noussut Putin hoitaa nyt jälki-imperialistista traumaansa uhittelemalla naapurimaille. Ukrainan sota osoittaa, että Venäjä pyrkii tarvittaessa voimakeinoin vaikuttajaksi alueella, jota se pitää etupiirinään.

Kansalle voimapolitiikka myydään historialla: Krim selitetään historialliseksi osaksi Venäjää. Ukrainan kriisistä syytetään Yhdysvaltoja, joka leimataan kylmän sodan hengen mukaisesti Venäjän ykköshaastajaksi.

On esitetty, että nationalistinen suurvalta-ajattelu uppoaa kansaan, koska 2000-luvun talouskasvu toi venäläisille vaurautta, muttei korvaavaa ideologiaa. Venäläisten ei pitänyt uudistaa ajatteluaan, koska talouskasvua ruokki korkea öljynhinta, ei maan taloudellinen ja sosiaalinen reformi.

Neuvostoliiton jättämä ideologinen tyhjiö on vasta nyt saamassa täytettä, kun Putin on muokannut kaudellaan oman tulkintansa Venäjän historiasta.

"Toinen maailmansota esitetään vain voittona natseista. Venäläisten kokemat kauheudet sivuutetaan", kertoo venäläishistorioitsija Nikita Sokolov. Tämä uppoaa Sokolovin mukana erityisesti sukupolviin, joilla ei ole omakohtaista muistoa Neuvostoliiton vaikeista ajoista. Koulujen opetusohjelma on jo rukattu hallinnon tulkinnan mukaiseksi.

Servicen mukaan Putinilla on tarve kiillottaa historiaa, sillä tämä uskoo "ikuiseen Venäjään". Putin näkee nyky-Venäjän syvimmän olemuksen vain jatkumona tsaarin Venäjälle ja Neuvostoliitolle, joten edeltäjien toimia ei haluta esittää rumassa totuudessaan. "Itseään hän pitää vanhan ajan johtajana, palasten kokoajana, sellaisena kuin Josif Stalin tai Pietari Suuri. "

Sokolovin selitys Putinin haluun elvyttää neuvostonostalgia on kyynisempi.

"Putin käyttää historiaa politiikassaan, koska hänellä ei tarjota mitään Venäjän tulevaisuudelle", historioitsija sanoo.

Venäjän talous mataa öljynhinnan laskun vuoksi. Pian Putin tarvitsee uusia temppuja, jotta pelkkä kansallisylpeys riittäisi pitämään venäläiset tyytyväisinä. Pelkona onkin Krimin kaltainen uusi aluevaltaus.

Servicen mukaan Putinia jarruttaa yksi asia: presidentin ja hänen lähipiirinsä ahneus. Putin on ehkä sielultaan neuvostokansalainen, mutta tavoiltaan täysin uusvenäläinen.

"He ovat jo tottuneet miljoonien dollareiden omaisuuden mahdollistamaan elämäntyyliin. He eivät halua riskeerata tätä valtaamalla uusia alueita."

Osa 2: Vuodet Pietarissa

Kesken saunomisen Vladimir Putin havahtui räsähdykseen. Mökki oli tulessa. Putin ryntäsi yläkertaan. Pelastettuaan tyttärensä Mašan parvekkeen kautta hän kiipesi lakanaköyttä pitkin maahan. Yllään hänellä oli vain tuulessa lepattava lakana.

Varsin putinmaisesti kerrottu tarina julkaistiin vuonna 2000 kirjassa Venäjän presidentti Vladimir Putin – vallan ytimessä.

Yhtä laajoja yksityiselämää koskevia haastatteluja Putin ei ole antanut sen jälkeen. Kasvutarina rottia jahtaavasta katupojasta judoa harrastavaksi KGB-mieheksi hahmotetaan julkisuudessa yhä pitkälti sen pohjalta, miten hän sen tuolloin esitti.

Putinien Kiimajärven rannalle Karjalankannakselle valmistunut mökki paloi vuonna 1996. Silloin Putin oli käytännössä työttömäksi jäänyt virkamies. Hän oli kuitenkin luonut hyvät verkostot Pietarin eliittiin virkamiesaikanaan. Siitä hän pääsi pian hyötymään.

Mökkinaapureitaan Putin ei haastatteluissa maininnut.

Kiimajärven rannalta tontteja pietarilaisille oli järjestänyt Viktor Zubkov, läheisen Käkisalmen kaupungin entinen puoluejohtaja. Tulipalon jälkeen naapurukset perustivat yhteisen mökkiosuuskunnan ja nimesivät sen Ozeroksi eli järveksi.

Nykyään naapurusten nimet löytyvät paitsi Venäjän poliittisen ja taloudellisen eliitin huipulta myös Yhdysvaltojen ja EU:n pakotelistoilta.

Yksi saunakavereista oli Vladimir Jakunin, joka johtaa Venäjän rautateitä. Suuryrityksellä on yli miljoonaa työntekijää.

Mökkipalossa Putinilta meni salkullinen rahaa, mutta nykyään hänellä on Yhdysvaltojen luonnehdinnan mukaan oma pankkiiri, Rossija-pankin suuromistaja ja mökkikaveri Juri Kovaltšuk.

Mökkitontteja hoitaneesta Zubkovista tuli Venäjän pääministeri kahteen otteeseen.

Sää on marraskuisessa Pietarissa kolea, kun matkaopas Juri Nežinski pysäköi autonsa Smolnan vaaleansinisen luostarin eteen. Vieressä on Smolnan keltainen instituutti, jossa nykyisin tekee töitä Pietarin kuvernööri. 1990-luvun alkuvuosina Putin avusti siellä Pietarin pormestaria Anatoli Sobtšakia.

Putin-teemakierrokset eivät myy Pietarissa, Nežinski valittelee. Monet venäläiset pitävät niitä sopimattomana tirkistelynä tai muuten epäkiinnostavina.

Presidentin tukijaksi heti aluksi tunnustautuva opas kertoo Putinista kuitenkin muilla kaupunkikierroksillaan. Niiden pohjalta hän tekee omaa tilastoaan.

"Asiakkaani ovat hyvin toimeentulevia moskovalaisia. Heistä 30 prosenttia suhtautuu jyrkän kielteisesti kaikkeen, mikä Putinin liittyy. 30 prosentilla suhde on neutraali, ja 30 prosenttia kannattaa häntä."

Smolna oli yksi keskeisistä paikoista, joista Putin myöhemmin veti lähipiiriään Venäjän johtoon.

Pietarin ulkoasiain komitean puheenjohtajana Putin yritti yhdessä öljykauppaan lähteneen Gennadi Timtšenkon kanssa järjestää operaatiota, jossa yritykset veivät öljyä Venäjältä ja toivat vastineeksi ruokaa nälkää kärsivään kaupunkiin.

Hanke epäonnistui, sillä osa ruoasta jäi saamatta. Kaupunginneuvosto syytti Putinia epäpätevyydestä ja halusi erottaa hänet, mutta korruptioepäilyjä ei ikinä viety oikeuteen saakka.

Myöhemmin Timtšenko hankki Suomen kansalaisuuden ja suuromaisuuden öljynvälitysyritys Gunvorilla. Putin ja Venäjän kuudenneksi rikkain mies alkoivat puhua avoimesti ystävyydestään vasta sen jälkeen, kun Timtšenko joutui Yhdysvaltojen pakotelistalle vuonna 2014.

Ruokaskandaalia selvittämässä oli aikanaan mukana Dmitri Medvedev, joka pääsi vuosina 2008–2012 käväisemään Venäjän presidenttinä Putinin tukemana.

Smolnan käytävillä seikkaili myös KGB-aikojen tuttu Igor Setšin, joka soitettiin hätiin, kun Putinin vaimo Ljudmila ja tytär Katja olivat joutuneet pahaan auto-onnettomuuteen.

"Mietin, mitä ihmettä tekisin, sillä Vladimir oli parhaillaan neuvotteluissa ulkomaalaisten kanssa. Yksi Vladimirin avustajista kävi hakemassa Katjan Smolnaan", muistelee Putinin sihteeri Marina Jentaltseva haastattelukirjassa.

Nykyisin Setšin johtaa Venäjän valtiollista öljy-yhtiötä Rosneftiä.

Ljudmila Putinalta vei kolme vuotta toipua onnettomuudesta, jossa hänen selkärankansa vaurioitui ja kallo murtui.

Putinin sijaisena Smolnassa toimi Aleksei Miller, joka sai energiayhtiö Gazpromin johtopaikan jo vuonna 2001.

Virkamiesaikoinaan Putin oli niin kiireinen, ettei aikaa ollut jäädä judoharrastukselle. Apuun tuli vanha judokaveri Arkadi Rotenberg, joka alkoi harjoitella Putinin kanssa. Arkadin veli Boris Rotenberg oli jo muuttanut Helsinkiin ja valmensi siellä.

Veljeksillä ei ollut vielä aavistustakaan siitä, että 2000-luvulla heistä tulisi miljardöörejä. Rahakkaita Venäjän valtion tilauksia on sadellut miesten rakennushankkeille. Uutistoimisto Bloomberg laskee Arkadi Rotenbergin yritysten tehneen kaasuputkia, lämpövoimaloita ja muita urakoita lähes kuuden miljardin euron arvosta historian kalleimpiin olympialaisiin Sotšissa.

Nykyisin Smolnan edessä on ruuhkaa. Pysäköinti on oikeastaan kielletty aukiolla, ja väärin pysäköityjä autoja siirretään jatkuvasti pois. Opas Nežinski pelastaa omansa viime hetkellä, kun viereistä autoa jo lastataan.

Kun Putin kävi töissä Smolnassa, meno oli erilaista.

"Liikennesääntöjä oli vain yksi. Etuajo-oikeus oli sillä, jolla oli kallein auto. Venäläinen auto väisti ulkomaalaista", Nežinski muistelee.

Vakuutuksia ei ollut, joten kolarit selviteltiin paikan päällä.

"Usein nyrkein. Jos tilanne kiristyi äärimmilleen, otettiin panttivankeja ja ammuskeltiin."

Smolnaakin tärkeämpi yhdysside Putinia ympäröivälle sisäpiirille on harmaa rakennus Liteinyi prospektilla. Neuvostoliiton salaisen poliisin KGB:n Pietarin-päämaja kulkee kansan suussa nimellä "Iso talo".

Suuri rakennus valmistui vuonna 1932, ja sieltä johdettiin Leningradin osalta Stalinin vainoja. Tarinan mukaan rakennuksessa on maanalaisia kerroksia yhtä monta kuin kadunpäällisiä.

"Sanotaan, että sen kellareista näkee hyvin Siperiaan", Nežinski opastaa.

Putin aloitti KGB-uransa Leningradissa 1970-luvulla. KGB:n kidutuksia esittelevän museon sijaan Isossa talossa toimii nykyään KGB:n seuraaja FSB.

Liteinyin KGB-kavereille löytyi myöhemmin paikka Moskovasta. Ruotsia puhuva, Helsingissäkin työskennellyt Sergei Ivanov käyttää nykyään valtaa presidentinhallinnon päällikkönä.

Venäläisarvioiden mukaan hänen painoarvonsa on vahvistunut Ukrainan sodan myötä. Venäjän Karjalan KGB:ssä uraa tehnyt Nikolai Patrušev kohosi Putinin jälkeen turvallisuuspalvelu FSB:n johtajaksi ja on nykyään Venäjän turvallisuusneuvoston pääsihteeri.

Näiden tovereiden kanssa Putin ryhtyi vastaamaan venäläisten kaipuuseen saada elämä järjestykseen.

Työ Smolnassa meni Putinilta alta, kun Anatoli Sobtšak kärsi katkeran tappion pormestarinvaaleissa. Putinin työttömyyttä ei kestänyt kauan, sillä uusi työ järjestyi Moskovasta.

Synnyinsairaalasta FSB:n virastoon – katso time-lapse Putinin paikoista Pietarissa
Synnyinsairaalasta FSB:n virastoon – katso time-lapse Putinin paikoista Pietarissa
Vladimir Putin syntyi Leningradissa 7. lokakuuta 1952. Nykyään hänen synnyinsairaalansa julkisivua korjataan. Putin itse korostaa, kuinka köyhistä oloista hän on lähtöisin. Baskovin kujan surkean yhteisasunnon pihalla hän omien sanojensa mukaan jahtasi rottia ja vietti huligaanin elämää. Kommunalkoja peruskorjatussa talossa ei enää ole. Yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan opiskelijoista Putinin muistaa vain harva. Opinnoista Putin siirtyi Neuvostoliiton salaisen poliisin KGB:n palvelukseen. Sen seuraajan FSB:n Pietarin-konttori seisoo yhä samalla paikalla. Video: Nikolai Gontar

Osa 3: Presidentti Vladimir Putin

Venäläisessä julkisuudessa riitti 1990-luvulla monenmoista uutista, mutta valtakunnan ykköskanava eli tuolloinen ORT sai silti katsojat hieraisemaan silmiään tiistai-iltana 17. 11. 1998.

Ruutuun ilmestyi parhaaseen katseluaikaan suora lähetys tiedotustilaisuudesta Interfax-uutistoimiston tiloista Moskovasta.

Pöydän takana istui kuusi turvallisuuspalvelu FSB:n upseeria, joista viisi ilmoitti kuuluvansa FSB:n salaiseen murharyhmään.

Eniten äänessä oli murharyhmän mies Aleksandr Litvinenko. Hän oli ainoa, joka esiintyi ilman naamiota.

Ryhmän tehtävänä oli miesten mukaan murhata paitsi rikollispomoja myös pettureita ja sellaisia korkean tason poliitikkoja kuin Venäjän turvallisuusneuvoston varapääsihteeri Boris Berezovski.

Turvallisuuspalvelun tuore johtaja Vladimir Putin joutui vakuuttamaan julkisesti, että väitteet tutkitaan.

Kuudes mies oli entinen FSB:n eversti, petturiksi julistettu ja julkisuuteen tulleiden agenttien mukaan tappokäskyn ylleen saanut Mihail Trepaškin.

Asianajaja Trepaškin, 57, istuutuu Kafe Puškinin pöytään Moskovan keskustassa ja tilaa maitokahvia. On marraskuun loppu, vuosi 2014. Trepaškin näyttää nuoremmalta ja terveemmältä kuin seitsemän vuotta sitten, vankilasta vapautuessaan.

"Kuinkas sattuikaan niin juuri eilen tapasin yhden sen yksikön miehen, joka kertoi minulle, kuinka he hävittivät ruumiit", Trepaškin kertoo. "Murhan jälkeen he pilkkoivat lihat ja vetivät ne pöntöstä alas, ja luut heitettiin Moskovajokeen. Enpä ollut sellaisesta menetelmästä ennen kuullutkaan."

"Hän sai 13 vuoden tuomion ja istui kymmenen", Trepaškin kertoo tuttavastaan.

"Se yksikkö" oli nimeltään Upravlenie po Razrabotke i Peresetšeniju Dejatelnosti Prestupnyh Objedineni eli rikollisryhmien toiminnan tutkinta- ja torjuntahallinto, lyhyesti Urpo.

Yksikkö oli 1990-luvulla perustettu FSB:n osasto, jonka tehtävänä oli tuhota Venäjän rikollisorganisaatioita. Käytännössä se ryhtyi murhaamaan epäiltyjä rikollisia ilman oikeuden päätöstä.

Neuvostoliiton turvallisuuspalvelun KGB:n seuraajaorganisaatiota FSB:tä johti 1996–1998 Kremlin vanhoihin haukkoihin lukeutuva Nikolai Kovaljov. Hän ei ollut erityisen suosittu presidentti Boris Jeltsinin "perheeksi" kutsutussa lähipiirissä. Tähän piiriin kuulunut mijardööriliikemies Boris Berezovski etsi jo keinoa päästä Kovaljovista eroon.

On epäselvää, kuinka Berezovski ja Putin tutustuivat, mutta useiden lähteiden mukaan miehet olivat tuohon aikaan hyvissä väleissä.

Berezovskin tilaisuus tuli joulukuun 27. päivänä 1997, kun hänen luokseen tuli tuttu mies: FSB-upseeri Aleksandr Litvinenko. Berezovski ja Litvinenko olivat tutustuneet jo 1994, kun turvallisuuspalvelumies tutki Berezovskia vastaan tehtyä murhayritystä.

Nyt Litvinenkolla oli yllättäviä uutisia: hän työskenteli Urpo-nimisessä salaisessa yksikössä ja oli saanut tehtäväkseen murhata Berezovskin. Tämä ryhtyi käyttämään tietoja hyväkseen, ja muutaman kuukauden kuluttua Jeltsin heitti Kovaljovin syrjään FSB:n johdosta. Tilalle astui Putin.

Jeltsin oli ravistellut epäluotettavana pitämäänsä turvallisuuspalvelua kovin käsin 1990-luvun alussa. Vuosikymmenen puolivälissä ennen niin mahtava tiedustelukoneisto oli sekaannuksen tilassa.

Samaan aikaan everstiksi ylennyt FSB-veteraani Mihail Trepaškin oli ajautunut vaikeuksiin. Ne johtuivat hänen selvityksistään FSB:n sisäisen tarkastuksen työntekijänä.

Ensimmäisen Tšetšenian sodan alkaessa 1994 Trepaškinin tutkijaryhmä löysi Moskovasta suuren asekätkön.

"Kranaatinheittimiä, Šmel-liekinheittimiä, tarkkuuskivääreitä, räjähteitä, veden alla palavaa sytytyslankaa", Trepaškin muistelee nyt Kafe Puškinissa.

Kuulusteluissa kävi ilmi, että tapaukseen oli sotkeutunut sekä poliitikkoja että sotilastiedustelu GRU:n väkeä. Kun nämä epäillyt ryhtyivät hankkimaan rahaa uutta ase-erää varten, järjesti Trepaškinin ryhmä väijytyksen pankkiin.

"Pidätettiin 30 ihmistä", Trepaškin muistelee. "Heidän joukossaan oli viisi [tšetšeenikomentaja Salman ] Radujevin kenttäkomentajaa, GRU:n eversti, FSB:n eversti ja useita poliiseja."

"He myivät niitä aseita Tšetšeniaan. Toisin sanoen samat päälliköt, jotka lähettivät sinne sotilaita, möivät tšetšeeneille aseita. Tšetšeenit jaettiin 'meikäläisiin' ja 'muukalaisiin'. Meikäläiset olivat niitä, joiden kanssa voitiin tehdä kauppaa ja puuhata kaikenlaista. Muukalaiset taas niitä, joita saattoi ryöstää ja tappaa ja niin edelleen."

Paljastuksesta ei seurannut kiitoksia vaan potkut. Ne antoi Trepaškinin uusi esimies Nikolai Patrušev – Putinin pietarilainen kumppani, joka tuli FSB:n johtajaksi Putinin jälkeen. Nykyisin Patrušev on Venäjän turvallisuusneuvoston pääsihteeri.

Erotettu eversti Trepaškin riitautti potkunsa ja voitti. Töitä löytyi veropoliisista, sillä FSB:n leipiin hänellä ei ollut asiaa, mikä tuli pian hyvin selväksi.

"Ensimmäisen kerran kimppuuni käytiin 23. 8. 1996, minulta halkesi huuli. Ja lisää tuli, mutta mitä niistä kannattaa puhua."

Kunnes Trepaškin lokakuun 3. päivänä 1998 sai yllättäen kutsun sotilassyyttäjän virastoon Frunzen rantakadulle.

"Siellä oli kahdeksan miestä, joista yksi esittäytyi: 'Päivää, minä olen Saša [Aleksandr] Litvinenko, sinun tappajasi.'"

Kahdeksan tappohallinto Urpon miestä oli viimein tullut Berezovskin myötävaikutuksella valittamaan syyttäjälle laittomista tappomääräyksistä, Trepaškin oli kutsuttu paikalle todistajana aiotun uhrin ominaisuudessa. Syyttäjien vastaus oli tyly: suullisista määräyksistä ei ollut todisteita, parempi olla hiljaa.

Tämä ei Berezovskille riittänyt. Hän katsoi Putinin FSB-nimityksen ansiokseen ja halusi vastapalveluksen: vastenmieliset tyypit pitäisi siivota pois turvallisuuspalvelusta. Berezovski passitti lopulta Litvinenkon Putinin puheille mukanaan lista "hyvistä ja pahoista" FSB:n työntekijöistä.

Putin ei reagoinut, joten Berezovski päätti turvautua julkisuuteen. Litvinenko, neljä hänen naamioitunutta kollegaansa ja Trepaškin marssivat 17. 11. 1998 Interfax-uutistoimiston tiloihin Venäjän historian kenties omituisimpaan tiedotustilaisuuteen, jossa paljastettiin muun muassa Berezovskin ja Trepaškinin tappokäskyt.

Berezovskin hallitsema ORT-kanava lähetti tiedotustilaisuuden suorana.

Tässä Berezovski teki ilmeisesti pahan virhearvion: FSB:n asioiden julkinen repostelu ja johtajan painostaminen olivat Putinin silmissä pahimpia mahdollisia syntejä.

Berezovskin julkinen ura päättyi pian, ja Litvinenko vangittiin tekaistuilta vaikuttavin perustein. Molemmat pakenivat maasta vuonna 2000.

Neljä muuta tiedotustilaisuuteen osallistunutta Urpo-miestä otettiin takaisin töihin, kun he olivat peruneet puheensa ja syyttäneet kaikesta Litvinenkoa.

Tiedusteluväelle kävi nyt ensi kertaa aikoihin selväksi, kuka oli isäntä talossa. Putin siirsi ensimmäisenä presidenttivuotenaan FSB:n suoraan presidentin käskytettäväksi. Urpo lakkautettiin, mutta murhat eivät siihen loppuneet. Vuonna 2006 säädettiin laki, joka sallii terroriepäiltyjen murhat myös ulkomailla.

Berezovskin ORT oli ensimmäinen televisiokanava, jonka Putin otti presidentiksi tultuaan Kremlin komentoon, ja kanava muutettiin jälleen Ykköskanavaksi. Muiden keskeisten tiedotusvälineiden haltuunotto seurasi saman tien. Suurin osa 1990-luvulla rikastuneista oligarkeista ymmärsi nopeasti, että hyvät Putin-suhteet ovat liiketoiminnan edellytys.

Marraskuun 1998 tiedotustilaisuus näyttää olleen vedenjakaja.

"Luultavasti, jos sitä tiedotustilaisuutta ei olisi ollut, niin Litvinenko olisi edelleen palveluksessa jossakin toisessa paikassa", Trepaškin arvelee.

Putinin valtaannousua siivittivät Venäjän kerrostaloräjähdykset syyskuussa 1999. Niiden jälkeen hän aloitti toisen Tšetšenian sodan, joka oli äärimmäisen suosittu ja varmisti Putinin valinnan presidentiksi.

Tämä synnytti Venäjän suurimman salaliittoteorian, jonka mukaan kerrostalot räjäytti turvallisuuspalvelu FSB saadakseen oman miehen maan johtoon. Salaliittoteorian äänekkäin kannattaja oli Aleksandr Litvinenko.

Mihail Trepaškin siirtyi asianajaksi ja edusti kerrostaloräjäytysten tutkinnassa yhden uhrin omaisia. Hänen selvitystensä mukaan todistusaineistoa oli peukaloitu, mutta tämä tutkinta keskeytyi asianajajan pidätykseen 2003. Trepaškin tuomittiin valtionsalaisuuksien levittämisestä. Hän vapautui Nižnyi Tagilin vankileiriltä syksyllä 2007.

Masentunut Berezovski teki ilmeisesti itsemurhan Britanniassa 2013. Litvinenkosta taas tuli maailmankuulu lokakuussa 2006, kun hänet myrkytettiin poloniumilla Lontoossa.

Litvinenkon entinen liittolainen Trepaškin sen sijaan pyörittää omaa asianajotoimistoa Moskovassa. Asianajajan mukaan se on mahdollista, koska hänellä on yhä paljon ystäviä, myös turvallisuuspalvelussa.

"Oikeudenkäynneissäni esiintyi 50 everstiä ja viisi kenraalia, eikä yhdelläkään ollut minusta pahaa sanaa sanottavana."

Mutta entä ne kerrostaloräjähdykset? Räjäyttikö "FSB Venäjän", kuten Litvinenkon julkaiseman kirjan nimi väittää?

Trepaškin on liikaa lakimies arvaillakseen mitään. Sen sijaan hän palaa siihen samaiseen Urpon entiseen virkamurhaajaan, jonka oli tavannut haastattelua edeltävänä päivänä. Tällä oli ollut mukanaan Litvinenkon toinen Britanniassa julkaistu Putinin-vastainen syytöskirja, Lubjanskaja prestupnaja gruppirovka eli Lubjankan rikollisryhmä. Teos oli kulkenut vankileirillä vuosikaudet kädestä käteen.

"Pyysi nimikirjoituksen. Kirja oli niin nuhjuinen, ettei tekstistä tahtonut saada selvää."

"Putinin lähipiiri – ne ovat kaikki suuria satusetiä. Ne voivat sepittää mitä tahansa ja tahrata kenet tahansa. Se on niillä aivan verissä. Ja niinpä ne voivat muuttaa minkä tahansa asian aivan toiseksi."

Osa 4: Vallankumouksien vaara

Marraskuussa 2004 oransseihin tunnusväreihin pukeutunut kansa valtasi Kiovan Itsenäisyydenaukion. Alkoi oranssiksi vallankumoukseksi nimetty kansannousu.

Ukrainalaisten toiveet maan uudistamisesta ja korruption kitkemisestä olivat olleet korkealla. Ovensuukyselyt ja mielipidemittaukset ennustivat länsimieliselle ehdokkaalle Viktor Juštšenkolle selvää voittoa.

Kansan yllätykseksi vaalien voittajaksi julistettiin Moskovan tukema Viktor Janukovytš. Vaalivilppi oli räikeää.

Kansa vaati uusia vaaleja. Mielenosoittajien toive toteutui, mutta vain osittain.

Uusintavaalit järjestettiin, ja ne voitti länsimielinen Juštšenko. Vallanvaihto ei kuitenkaan muuttanut Ukrainaa: korruptio ja valtion kassaa ryöstävä eliitti jatkoivat pian kuin ennenkin. Janukovytš voitti seuraavat vaalit.

Venäjää oranssi vallankumous sen sijaan muutti, etenkin ulkopoliittisesti.

Itsenäisyydenaukion tapahtumia seurattiin Kremlissä järkyttyneinä. Toisen kautensa puoli vuotta aiemmin aloittanut presidentti Vladimir Putin syytti länsimaisia voimia suoraan vallankumouksen lietsomisesta.

"Oranssi vallankumous oli šokki Venäjän valtaeliitille ja presidentille", sanoo venäläinen politiikan tutkija Lilija Ševtsova puhelinhaastattelussa Moskovasta. Hän työskentelee yhdysvaltalaisen Brookings-instituutin tutkijana.

"Putin oli ihmeissään, kun se oli todella tapahtunut. Kremlissä alettiin miettiä, voisiko samoin käydä myös Venäjällä."

Oranssi vallankumous oli Ševtsovan mukaan käännekohta Venäjän ulkopolitiikassa: Kremlin välittämässä viestissä oranssi vallankumous oli synonyymi lännen sekaantumiselle muiden maiden asioihin. Lännestä alkoi piirtyä yhä selvemmin kuva vihollisena, ei kumppanina.

Myös ruotsalainen tutkija Gudrun Persson Ruotsin puolustusministeriön alaisesta tutkimuslaitoksesta FOI:stä arvioi, että Venäjän turvallisuuspolitiikka otti vuosina 2004–2005 uuden suunnan, erityisesti länteen suhtautumisessa. Oranssin vallankumouksen lisäksi myös Georgiassa ja Kirgisiassa oli samoihin aikoihin vallankumous.

"Värivallankumoukset toimivat Venäjän johdolle herätyskellona. Hallinnon säilyttämisestä tuli ykköstavoite", Gudrun sanoo.

"Venäjällä oli kuitenkin vielä tekemistä kotimaan ongelmien kanssa."

Moskova kamppaili yhä levottoman Pohjois-Kaukasuksen kanssa.

Beslanin koulukaappaus syyskuussa 2004 järkytti koko maata ja kiihdytti vallan keskittämistä Moskovaan. Putin lakkautti kuvernöörinvaalit ja otti parlamentin entistä tiukemmin ohjaukseensa. Vallan keskittämistä perusteltiin turvallisuudella.

Soraääniä hiljensi alati paraneva taloustilanne. Talouskasvu oli vuosina 2000–2007 keskimäärin seitsemän prosenttia, mikä näkyi ihmisten elintason kohentumisena.

Annettiin kuva, että vakauden pystyisi takaamaan vain Putin, vaikka talouskasvua ruokkikin pääosin öljyn hinnannousu eikä Putinin talouspolitiikka.

Nousukaudesta huolimatta värivallankumous herätti Kremlin sisällä pelkoa. Yhteiskunnan mielipidettä alettiin muovata Putinin vallan tukemiseksi.

Naši-nuoret ja muut Putin-mieliset nuorisojärjestöt luotiin torjumaan potentiaalisia värivallankumousajatuksia. Samalla perustettiin teko-oppositiopuolueita, kuten "Elämän puolue" ja "Isänmaa", jotka olivat todellisuudessa Kremlin käsialaa ja Kremlin ohjauksessa.

Syntyi käsite suvereeni demokratia, jonka arkkitehtina pidetään Putinin läheistä avustajaa, Kremlin "harmaaksi kardinaaliksi" kutsuttua Vladislav Surkovia. Hän on vaikuttanut Kremlissä vuodesta 1999 lähtien. Surkovin on väitetty ohjailevan Venäjän strategiaa myös Ukrainassa. Huhujen mukaan hän olisi osallistunut Krimin tai Itä-Ukrainan voimatoimien suunnitteluun. Totuuden tietää harva.

Varmaa on vain, että Surkov työskentelee Kremlin apulaiskansliapäällikkönä ja hänen vastuualueensa ovat entiset neuvostomaat, mukaan lukien Ukraina.

Suvereeniin demokratiaan on liitetty kotimaisen vallan keskittämisen lisäksi ajatus valtajärjestelmästä, joka on Venäjän – ei lännen – määrittelemä. Toisin sanoen: kenenkään on turha kertoa Venäjälle, miten toimia.

Ševtsovan mukaan Venäjän johdossa vahvistui oranssin vallankumouksen jälkeen halu palauttaa maan suurvalta-asema.

"Vuosina 2004–2007 poliittinen mentaliteetti kehittyi Kremlissä yhä epäluuloisemmaksi Yhdysvaltoja kohtaan. Johto tajusi, ettei se ollut valmis kohtelemaan Venäjää tasavertaisena kumppanina."

Länsi huomasi muutoksen turvallisuuspolitiikassa viimeistään vuonna 2007 Münchenin turvallisuuskokouksessa, kun Putin hyökkäsi Yhdysvaltain johtamaa maailmanjärjestystä vastaan.

"Yhdysvallat on ylittänyt valtuutensa kaikilla tavoilla. Tämä näkyy siinä, miten se tyrkyttää politiikkaansa muille maille taloudessa, politiikassa, kulttuurissa ja sivistyksessä. Kuka tästä pitää? Kuka on tähän tyytyväinen?" Putin laukoi Münchenissä länsijohtajien järkytykseksi.

Ševtsovan mukaan Georgian sota vuonna 2008 oli ensimmäinen konkreettinen näyttö Venäjän uudesta voimantunnosta ja halusta todistaa asemansa voimatoimin.

Venäjän näkökulmasta maa vain alkoi kohdistaa lähinaapureihinsa samanlaista sekaantumispolitiikkaa kuin Yhdysvallatkin. Siksi lännen kritiikki on torjuttu Kremlissä tekopyhänä.

Georgian sota paljasti kuitenkin suurvalta-ajattelussa yhden ongelman: Venäjän armeija oli auttamattoman kömpelö ja vanhanaikainen.

Armeijan uudistamista oli suunniteltu vuosia. Virallisesti reformi julistettiin alkaneeksi vuonna 2008, kun Putin nosti Dmitri Medvedevin presidentiksi.

"Georgian sota oli armeijauudistuksen kimmoke. Vaikka Venäjä voitti sodan, oli selvää, että asevoimat tarvitsivat ammattitaitoisempia ja nopeammin liikuteltavia yksiköitä", FOI:n Persson sanoo.

Uudistukseen liittyivät armeijan miesvahvuuden pienentäminen, koulutuksen lisääminen ja varustuksen modernisointi.

Vuonna 2011 reformiin alettiin ohjata tarvittavia varoja. Nyt Venäjä on jo kiilannut sotilasbudjetillaan Yhdysvaltojen ohi, jos sotilasmenoja verrataan bruttokansantuotteeseen.

Sotilasmenot vievät Venäjän budjetista yhä suuremman osan, vaikka virallisesti Venäjä ei myönnä käyvänsä sotaa Ukrainassa.

Ukrainan sota vuonna 2014 on osoittanut, että armeijauudistus onnistui ainakin osittain.

Reformin kohteena ovat olleet myös maan sotilastiedustelun GRU:n erikoisjoukot. Perssonin mukaan ne epäonnistuivat Georgian sodassa täysin.

Kuusi vuotta myöhemmin nähtiin, että GRU kykenee toimimaan menestyksekkäästi. Sen joukot olivat merkittävässä roolissa, kun Venäjä valtasi Krimin.

Osa 5: Uusi, uljas Venäjä

On joulukuun 15. päivä 2014 ja värit kadonneet maisemasta märällä pellolla Moskovan länsilaidalla kahdenkymmenen kilometrin päässä keskustasta. Hyinen tuuli kantaa tihkusadetta ja ruuhkamelua Minskin valtaväylältä, suolatut sulavedet syövyttävät jalankulkijoiden kengät.

Ruplan arvo on lähtenyt valuuttamarkkinoilla vuosituhannen jyrkimpään syöksyyn. Paniikki on levinnyt pankkisaleista kaupungille, ensimmäiset tilanteen tajunneet jonottavat Ikeaan tuhlaamaan arvottomiksi käyviä säästöjään.

Skolkovon innovaatiokeskuksen rakentamisesta vastaavan Odas Skolkovon toimitusjohtaja Anton Jakovenko seisoo pellon keskellä kohoavan Hypercube-rakennuksen katolla ja viittilöi rakennustyömaan nostokurkiin.

"Nyt voin panna rahani likoon sen puolesta, että tämä toteutuu", Jakovenko sanoo.

Venäjän presidenttinä yhden kauden palvellut Dmitri Medvedev teki nelivuotiskaudellaan kaksi merkittävää päätöstä. Hän perusti Skolkovon innovaatiokeskuksen ja siirsi Venäjän pysyvästi kesäaikaan.

Viime syksynä Venäjä siirtyi pysyvästi talviaikaan, ja hetken näytti siltä, ettei Skolkovostakaan tule mitään. Mutta ehkä sittenkin tulee.

Vahvin ehdokas presidentti Vladimir Putinin seuraajaksi hänen toisen kautensa lopussa oli Putinin ikä- ja vakoilutoveri, varapääministeri Sergei Ivanov. Kun Putin lopulta joulukuussa 2007 takasi Medvedevin vaalivoiton ilmoittamalla hänet seuraajasuosikikseen, oli päätelmä selvä: vahvan kilpailijan sijaan Putin valitsi heikon juoksupojan.

Putinia 13 vuotta nuorempi Medvedev on opettajaperheestä kotoisin oleva pietarilainen yritysjuristi, jota sotilaiden ja rahamiesten ei uskottu ottavan tosissaan. Moskova arvuutteli, mahtaako heikko varakuningas istua edes yhtä kautta loppuun.

Putin ei tehnyt mitään hälventääkseen näitä ennakkoluuloja, vaan käyttäytyi usein kuin presidentti ainakin. Muuttaessaan Kremlistä pääministeriksi Valkoiseen taloon Putin vei mennessään suuren osan lähipiiriään. Hän jäi jopa asumaan presidentin virka-asuntoon.

Entisestä Yhdysvaltain-lähettiläästä Juri Ušakovista Putin teki "hallituksen varahenkilöstöpäällikön" – tosiasiassa ex-lähettiläs oli Putinin oma varjoulkoministeri, jonka 50-henkinen miehistö hoiti pääministeri Putinin omaa ulkopolitiikkaa.

Wikileaks-vuodoissa paljastui, että Yhdysvaltain Moskovan-lähetystö nimitteli Medvedeviä "Batman-Putinin Robiniksi".

Lyhyt Georgian sota elokuussa 2008 toi kuitenkin istuvalle presidentille uutta uskottavuutta, kun kansallishurma valtasi hetkeksi myös suurimman osan Putinin vastustajista. Häntä ryhdyttiin kuuntelemaan.

Medvedev toisti jatkuvasti yhtä avainsanaa: modernisaatio. Suurten kaupunkien nuori keskiluokka alkoi hiljalleen uskoa, että presidentti ainakin yrittäisi tehdä jotain talouden monipuolistamiseksi ja Venäjän öljyriippuvuuden katkaisemiseksi.

Eikä Medvedev vain puhunut. Hän vihki Skolkovon innovaatiokeskuksen joulukuussa 2009 ja pyrähti saman tien katsomaan Skolkovon esikuvaa, Kalifornian Silicon Valleyta eli Piilaaksoa.

Venäjän presidentti tapasi kuvernööri Arnold Schwarzeneggerin ja Applen perustajan Steve Jobsin ja houkutteli saman tien tietoliikennejätti Ciscon mukaan Skolkovo-projektiin. Monet länsiyhtiöt seurasivat perässä, Nokia Siemens Networks mukaan lukien. Bisnesmahdollisuudet ja verohelpotukset kiinnostivat.

Epäilijöitä riitti. Silicon Valleyn bisnes- ja teknologiavallankumous alkoi, kun riskisijoittajat alkoivat uskoa nörttien autotallipajoihin. Venäjän lähtökohta oli päinvastainen: valtion ohjaama modernisaatio. Sen malli oli kotoisin pääsihteeri Nikita Hruštšovin 1950-luvulla perustamista Akademgorodeista, Neuvostoliiton tiedekaupungeista.

Niiden malli taas oli kotoisin Stalinin aikaisesta vankileirien saaristosta, jonka salaisiin tutkimuskeskuksiin vietiin vangittuja tiedemiehiä rakentamaan joukkotuhoaseita ja suunnittelemaan avaruuden valloitusta.

Onko tämmöinen "vallankumous ylhäältä" edes mahdollinen? "Kyllä. Uskon, että innovaatioihin voi kannustaa", sanoo Skolkovon innovaatiojohtaja Vasili Belov maisemakonttorissaan Skolkovossa.

"Me teemme läheistä yhteistyötä esimerkiksi Suomen Tekesin kanssa", Belov vertaa.

Putin palasi presidentiksi toukokuussa 2012, ja seuraavana vuonna näytti jo siltä, että Skolkovon loru on lopussa. Putin kumosi Medvedevin määräyksen, jonka mukaan suurten valtionyhtiöiden oli rahoitettava Skolkovon yliopistoa, Skoltechiä. Sen jälkeen alkoi rikostutkinta innovaatiokeskusta ylläpitävän Skolkovo-säätiön jäsenten epäillyistä vilpeistä. Seuraavaksi Skolkovon kimpussa olivat liittovaltion syyttäjä ja valtiontalouden tarkastusvirasto. Tutkinnat kuihtuivat kuitenkin nopeasti.

"Yhtään syytettä ei nostettu", johtaja Jakovenko huomauttaa.

Koko korruptiokohusta jäi vahva jälkimaku: yli-innokas virkakoneisto ehti kuvitella, että Putinilla ja Medvedevillä olisi jotain oikeita erimielisyyksiä Venäjän linjasta. Ei kuitenkaan ollut.

Pellon keskellä tönöttävä seitsenkerroksinen konferenssi- ja yritystalo Hypercube on Skolkovon ensimmäinen rakennus. Se valmistui kaksi vuotta sitten. Se näyttää tavalliselta teräs- ja lasikonttorilta, mutta kätkee sisäänsä edistyksellistä tekniikkaa, led-valaistusta ja mediaseiniä.

Arkkitehti Boris Bernaskonin luomuksen nimi kertoo jotain siitä, kuinka uusi sukupolvi suhtautuu neuvostomenneisyyteen. Hypercube on vuonna 2002 valmistuneen futuristisen kauhuelokuvan nimi. Elokuvan ohjasi Quentin Tarantinon kuvaajana kunnostautunut puolalainen Andrzei Sekula.

Neuvostoliiton kuolonkouristusten aikana syntynyt sukupolvi lähestyy 30 ikävuotta. Heille Neuvostoliitto vankileirien saaristoineen on jännittävä tarina ja kulttielokuvien lähde. Heille Deep Purplea kuunteleva ja joogaa harrastava innovaatiopresidentti sopi oikein hyvin.

Nyt Skolkovossa on toistakymmentä valmista rakennusta, ja keskus työllistää tuhansia. Ensimmäisten asukkaiden pitäisi muuttaa neljän neliökilometrin kokoiselle alueelle tänä vuonna. Yliopistokampuksen ja teknologiapuiston työmaat ovat käynnissä, mukana olevien venäläisten ja kansainvälisten suuryritysten lista on pitkä. Start-up-yritysten innokkain puolestapuhuja on säätiön hallituksen jäsen, suomalaismiljonääri Pekka Viljakainen.

Tutkimusta ja tuotekehitystä tehdään energian, tietotekniikan, biolääketieteen sekä avaruus-, ydin- ja säteilytekniikan aloilla. Yliopisto on yhteisprojekti yhdysvaltalaisen huippuyliopiston MIT:n kanssa.

Kun kaikki on valmista 2020, pitäisi Skolkovon olla 30 000 asukkaan tiedekaupunki.

Juuri nyt näyttää mahdollisimman kurjalta. Venäjän talous syöksyy lamaan, pääomapako tekee ennätyksiä, ja suhteet länteen ovat huonoimmillaan neljännesvuosisataan.

"Nyt on paras aika sijoittaa!" innovaatiojohtaja Belov sanoo. "Venäläiset start-up-yritykset ovat 60 prosenttia aliarvostettuja. Palkat ovat ruplissa entiset, joten voit palkata 60 prosenttia halvemmalla. Ja riskisijoittaminen tarkoittaa aina riskinottoa."

Osa 6: Putinin Venäjä

Musta Mercedes-Benz lipui kohti Kremliä halki autioiden Moskovan katujen. Limusiinin sisällä istui Vladimir Putin, joka oli matkalla kolmansiin virkaanastujaisiinsa Venäjän presidentiksi. Oli toukokuu vuonna 2012, ilma oli lämmin ja pääkaupungin bulevardit jo vehreitä.

Auton reitti oli eristetty ja vartioitu. Hurraavia kansanjoukkoja ei näkynyt missään. Sen sijaan leveitä puistokatuja pitkin eteni presidenttiä vastustavien mielenosoittajien joukko. Tiedot uusista kokoontumispaikoista ilmoitettiin Twitterissä.

Siellä alkoivat levitä myös vitsit, joissa karmivan tyhjää Moskovaa verrattiin zombie-elokuvien kulisseiksi.

Putin oli valittu yli 45 miljoonan venäläisen eli 63 prosentin äänisaaliin tuella presidentiksi kolmatta kertaa, mutta Venäjä oli muuttunut. Erityisesti Moskovan keskiluokka vaati kaduilla rehellisiä vaaleja ja todellisia vaihtoehtoja politiikkaan. Presidentti oli menettänyt pääkaupungin tuen.

Putinin kotikaupungissa Pietarissa luovan luokan liikehdintää oli siedetty huonommin kuin Moskovassa. Lupia mielenosoituksille annettiin vain harvoin, ja poliisi ja erikoisjoukot hajottivat kovakouraisesti luvattomat protestit. Sätkiviä nuoria kannettiin poliisiautoihin.

Näitä katuprotesteja seurasi sivusta juuri koulunsa päättänyt Fjodor Šnaider. Hän teki johtopäätöksen. Venäjän piti muuttua, mutta mielenosoituksissa notkuminen ei hänen mielestään auttanut.

"Se on absurdi vaikuttamisen muoto, joka ei johda mihinkään."

Šnaider marssi valtapuolue Yhtenäisen Venäjän puoluetoimistoon ja ilmoitti haluavansa jäseneksi. Halukkaat pääsevät puolen vuoden koeajalle, minkä jälkeen jäsenyys virallistetaan.

"Jos haluaa olla realistinen, pitää vaikuttaa järjestelmän sisällä", Šnaider perustelee valintaansa pietarilaishipstereiden suosimassa kiinalaisessa ruokalassa ja hörppää vihreää teetä muovituopista.

Lisäksi puolueen jäsenyys voi edistää uraa ja ansaintamahdollisuuksia. Šnaiderin opiskelijabudjetilla rahat riittävät teen lisäksi 150 ruplan eli parin euron isoon nuudeliannokseen. Se on Pietarin keskustan sekasortoisimman markkinapaikan, Apraksin dvorin, kiinalaisen työntekijän peruslounas.

Muidenkin venäläisten protestointihalut hälvenivät, kun Putin oli vannonut virkavalansa. Käännekohdaksi muodostui seremoniaa edeltänyt päivä. Bolotnajan aukiolla 6. toukokuuta järjestetty iso opposition mielenosoitus päättyi mellakkaan protestoijien ja poliisin välillä. Kuka provosoi ja ketä, jää edelleen hämäräksi.

Naapurimaiden kansannousut saattoivat kolkuttaa Putinin mielessä, kun hän päätti nujertaa vastarinnan alkuunsa. Bolotnajan mielenosoittajia pidätettiin, ja poliittiseksi syytetyssä oikeudenkäynnissä heille langetettiin 2–4 vuoden vankeustuomiot. Osa tuomituista armahdettiin myöhemmin.

Lakeja alettiin kiristää. Nurmikon tallaamisesta epävirallisessa mielenosoituksessa rapsahti isot sakot. Ymmärrys Putinin valtakauden jatkumisesta, uudet rajoitukset ja Bolotnajan pidätykset tyrehdyttivät protestoinnin.

Krimin liittämisen jälkeisellä Venäjällä protestihengestä ei ole jäljellä sitäkään rahtusta. Putin on toistaiseksi onnistunut tarjoilemaan Ukrainan sodan Venäjän kohtalonkysymyksenä.

Presidentin naurunalaisiksi tehneet hudit unohtuivat. Mielenosoittajien valkoisten nauhojen vertaaminen kondomeihin tai lintujen muuttomatkan johtaminen kurkiasussa liitäen ovat epäolennaisia harharetkiä, kun ihmiset hakevat turvaa ulkoiselta uhkalta.

Šnaider, 21, syntyi vuonna 1993 eli seitsemän vuotta ennen kuin Putin nousi ensimmäistä kertaa presidentiksi. Hän on elänyt lapsuutensa ja nuoruutensa Venäjällä, jota Putin on muovannut.

"En muista mitään Venäjästä ilman Putinia."

Ensimmäinen Šnaiderin muistikuva presidentistä puolestaan on 11.9.2001 terrori-iskujen jälkeen, jolloin presidentti vakuutti kumppanuutta Yhdysvaltojen kanssa.

Nyt nuo vakuuttelut hymyilyttävät Šnaideria.

Verovirastossa ikänsä työskennelleiden isoäidin ja äidin jalanjälkiä seuraten Šnaider pyrki opiskelemaan taloustieteitä. Hän pääsi Venäjän presidentin alaisuudessa toimivaan Luoteis-Venäjän hallintoyliopistoon lukemaan johtamista.

Šnaider on yritteliäs nuori mies, jonka ideat ovat eksyneet byrokratiaviidakkoon. Hän toi Intiasta kolme polkupyörää aikomuksenaan tuunata niistä Venäjällä uniikkeja retropyöriä. Se osoittautui kannattamattomaksi, mutta vetoapua venäläisvalmisteisten pyörien hankkimiseksi ei herunut valtion yrityskomitealta.

"He keskittyvät epämääräisten sosiaalihankkeiden tukemiseen, eivät venäläisen tuotannon parantamiseen."

Yhtenäisen Venäjän jäsenhakemuskin viipyi matkalla kaksi vuotta.

"Lopulta soitin toimistolle ja ihmettelin, mitä sille oli käynyt. Koko tämän ajan olin heidän listoissaan kokelaana, mutta kukaan ei vaivautunut ottamaan minuun yhteyttä varsinaisen jäsenyyden antamiseksi."

Šnaider ei myöskään koe, että olisi Venäjän valtapuolueelle erityisen tarpeen.

"He kutsuvat minut vain tilaisuuksiin, joissa pitää laskea kukkia jonkun haudalle tai patsaalle."

Hän ei kuitenkaan syytä Putinia byrokratiasta.

"Presidentti on vain keulakuva, joka vetää puoleensa koko järjestelmäkritiikin."

Hän ei myöskään ole koskaan äänestänyt. Pelkäätkö, että äänesi varastetaan?

Šnaider kiertelee, kuten monen muunkin kysymyksen kohdalla. Krimin liittämisestä ja Ukrainasta kysyessä häneltä saa venäläispoliitikkojen unelmavastaukset, vaikka hänellä onkin vaikeuksia pitää kasvojen ilme peruslukemilla.

Sitten hän vakavoituu.

"Venäjällä järjestelmän arvostelulla voi olla seurauksia."

Energinen ja valtajärjestelmälle kohtalaisen lojaali Šnaider on sitä nuorta sukupolvea, josta Putinin Venäjän pitäisi pystyä pitämään kiinni.

Bolotnajan jälkeinen kurinpalautus oli pientä sen rinnalla, miten lakeja kiristettiin Ukrainan vallanvaihdon jälkeen.

Venäläisten henkilötiedot pitää ensi vuoden syksystä alkaen säilyttää kotimaassa, ja kiroilu elokuvissa on kielletty. Helmikuussa 2015 pietarilainen oikeusistuin teki historiaa ja määräsi vuorokauden pidätyksen rangaistukseksi aktivistille, joka oli jakanut sosiaalisessa mediassa kutsun luvattomaan mielenosoitukseen.

Tilastoitu maastamuutto kasvoi viime vuonna.

Tulevaisuus huolestuttaa Šnaideria. Toistaiseksi hänen suunnitelmansa on lähteä opiskelemaan Ruotsiin tai Kiinaan, minne vain saa helpommin apurahan.

"Sen jälkeen voin myydä työpanokseni kalliimmalla Venäjällä."

Venäjältä hän ei halua muuttaa kokonaan pois, mutta hän harkitsee muuttoa.

"Mennään liian pitkälle, jos aletaan vaatia viisumia maasta poistumiseen tai rajoitetaan valuutan käyttöä."

Hän ei ole Putinin huippuunsa hiotun propagandakoneiston ja television varassa, vaan seuraa talousuutisia New York Timesista ja Financial Timesista. Siellä ei kerrota mitään, mikä voisi piristää Putininkaan ajatuksia tulevasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat