Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläinen oppositiojohtaja Boris Nemtsov ammuttiin keskellä Moskovaa

Ulkomaat
 
Andrey Smirnov / AFP
Boris Nemtsov äänesti Venäjän presidentinvaaleissa 2012.
Boris Nemtsov äänesti Venäjän presidentinvaaleissa 2012. Kuva: Andrey Smirnov / AFP
Arja Paananen
Venäjän opposition keulahahmoihin kuuluva Boris Nemtsov Moskovassa 2009.
Venäjän opposition keulahahmoihin kuuluva Boris Nemtsov Moskovassa 2009.

Venäläinen oppositiojohtaja Boris Nemtsov, 55, ammuttiin kuoliaaksi perjantai-iltana Moskovassa. Asiasta kertoi ensimmäisenä televisiokanava Ren-Tv.

Venäläisten tiedotusvälineiden mukaan Nemtsov ammuttiin ohiajaneesta valkoisesta henkilöautosta Moskovajoen sillalla aivan Kremlin tuntumassa Moskovan keskustassa kello 23.40 paikallista aikaa.

Nemtsov oli silminnäkijöiden mukaan kävelemässä seuralaisten kanssa, kun hänet murhattiin neljällä pistoolin laukauksella.

Oppositiopuolue Parnasin johtaja ja Nemtsovin puoluekumppani Ilja Jašin vahvisti tiedon hieman ennen puoltayötä Moskovan aikaa puhelimitse valtiolliselle uutistoimisto Ria Novostille.

”Olen tällä hetkellä hänen edessään ja valitettavasti näen Borisin ruumiin Bolšoi Zamoskvoretskin sillalla”, Jašin kertoi. ”Näen ruumiin ja sen ympärillä hyvin paljon poliiseja.”

Paikalla oli heti puolenyön jälkeen poliisin tutkintaryhmä ja poliisi kertoi aloittaneensa ampujien takaa-ajon.

Nemtsov toimi Venäjän hallituksen ensimmäisenä varapääministerinä 19971998. Hänet tunnettiin presidentti Vladimir Putinin jyrkkäsanaisena arvostelijana ja oppositiopuolueiden keulahahmona.

Nemtsov on muun muassa kirjoittanut vuonna 2009 julkaistun kirjan Putinismi ja Venäjän rappio. Viimeksi Sotšissa syntynyt Nemtsov oli otsikoissa tehtyään laajoja paljastuksia Sotšin olympialaisten korruptiosta.

Nemtsov tiesi, että Putinin arvosteleminen on Venäjällä vaarallista. Vain kaksi viikkoa sitten ilmestyneessä Sobesednik-lehden haastattelussa hän kertoi keskustelusta äitinsä kanssa. Nemtsovin mukaan hänen äitinsä oli kysynyt häneltä, milloin hän aikoo lopettaa Putinin härnäämisen. ”Hän tappaa sinut!” äiti sanoi Nemtsovin mukaan.

Putin tuomitsi Nemtsovin ampumisen vielä perjantain ja lauantain välisenä yönä tiedottajansa Dmitri Peskovin välityksellä. Peskov sanoi, että Nemtsovin kuolema vaikuttaa palkkamurhalta ja saattaa olla "provokaatio". Oppositioliike oli suunnitellut Ukrainan sotaa vastustavan laajan mielenosoituksen Moskovaan sunnuntaiksi.

Nemtsov kirjoitti marssista vain muutama tunti ennen kuolemaansa oppositiohenkisen Eho Moskvy -radiokanavan verkkosivuilla ilmestyneeseen blogiinsa. Hän kirjoitti, että marssin pääasiallinen tarkoitus olisi sodan vastustaminen. Nemtsov toisti marssin iskulauseet: ”Putin merkitsee sotaa! Putin merkitsee kriisiä! Herää, Venäjä!”

Siitä, toteutuuko marssi vai ei, ei nyt ole tietoa.

VITALI SAVELIEV / LK
1990-luvun alussa Boris Nemtsov oli presidentti Boris Jeltsinin suosikkeja. Tämä kuva on vuodelta 1994, jolloin Nemtsov oli Nizhni Novgorodin kuvernööri.
1990-luvun alussa Boris Nemtsov oli presidentti Boris Jeltsinin suosikkeja. Tämä kuva on vuodelta 1994, jolloin Nemtsov oli Nizhni Novgorodin kuvernööri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat