Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain hullu tulisi Suomeen – rentoutukaa ja ottakaa mallia Yhdysvalloista

Ulkomaat
 
Taneli Heikka
Kirjoittaja on toimittaja, viestinnän tutkija ja yrittäjä, joka asuu Washington DC:ssä, Yhdysvalloissa.

En halua palata, en halua viedä rakkaimpiani takaisin työttömyyden, laman ja toistuvien sotien riivaamaan Suomeen.

Olen asunut perheeni kanssa Yhdysvalloissa puolitoista vuotta. Toisin kuin Suomessa suomalaiseksi, amerikkalaiseksi voi täällä ryhtyä päättämällä. Sen kuin alkaa ajatella ja elää kuin jenkki. Olen alkanut. Tässä muistiinpanojani. Jutun faktat ovat kaikki tosia.

Pääsimme turvaan. Vain hullu palaisi.

Suomessa ajatellaan vain rahaa ja tavaraa: Työn hinta alas! Joustoa ja tuottavuutta! Ankaraa työtä talvivaaroilla ja olkiluodoilla, jotka eivät valmistu eivätkä toimi. Suomalaiset, te olette sympaattisia ja ahkeria. Mutta oudon näköalattomia.

Täällä Yhdysvalloissa on muitakin arvoja kuin raha. Olemme antaneet Suomelle luonnonsuojeluliikkeen, kansallispuistoaatteen ja elämän leppoistamistrendin. Ilman amerikkalaista kulttuuria elämä Suomessa olisi kamppailua ilottoman puurtamisen kahleissa.

Suomalaiset, henkistykää ja sivistykää.

Euroopan itälaidalla on kovin köyhää. Jos Suomi kuuluisi Yhdysvaltoihin, se olisi yhtä köyhä osavaltio kuin Mississippi, liittovaltion köyhin mitattuna ostovoimakorjatulla bruttokansantuotteella henkeä kohti. Meillä syvän etelän osavaltioilla on ongelmia, mutta Suomeen verrattuna useimmat niistä ovat vauraita.

Täällä Amerikassa on markkinatalous ja se kasvaa. Finanssikriisi tuli ja meni. Viime vuonna talous kasvoi vauhdikkaimmin 15 vuoteen. Työttömyys jatkaa laskuaan. Markkinatalous on mielestämme sosialismia parempi järjestelmä.

Mutta ei raha ole elämässä tärkeintä.

Me amerikkalaiset leikimme, kokeilemme, uhoamme ja onnistumme. Raha tulee sen seurauksena. Suomalaiset ystävämme, rentoutukaa vähän. Rakentakaa vaikka joku seuraava Facebook, koko maailman yhdistävä digitaalinen leikkikenttä! Lentäkää hyvät ihmiset ensimmäisenä Marsiin, tai jos me ehdimme sinne ensin, niin onhan noita planeettoja! Ja julistakaa Kouvola rakkauden ja romantiikan tyyssijaksi turisteille!

Kävin kuukausi sitten juurillani Euroopassa. Pelotti.

Osa suvustamme on jäänyt Suomeen. Suomessa pelätään, että Venäjä hyökkää. Suomen raja liikkuu jatkuvasti, usein muutaman vuosikymmenen välein. Toisinaan koko Suomen alue on ollut miehitettynä, välillä maa on saanut elää hetken itsenäisenä. Silloinkin päällä on ollut ankara itsesensuuri.

Suomi, tarvitsetteko apua?

Suomen naapurissa on Viro, vaarallinen maa. Sen henkirikostilastot ovat synkemmät kuin Yhdysvalloissa. Emme käyneet. Lähetimme panssarivaunuja.

Maastamuutto pois Suomesta kiihtyy. Koulutettua työvoimaa lähtee maasta enemmän kuin palaa. Miljoonat Suomesta ja muualta entisistä sosialistimaista ovat vuosien varrella jättäneet kotinsa. Me täällä Yhdysvalloissa laillistimme juuri viiden miljoonan paperittoman maahanmuuttajan työnteon. Eihän mikään maa pärjää, jos sen työtätekevä väki vähenee.

Miksette te suomalaiset saa poliittista systeemiänne toimimaan? Ette kai te yritä mitään konsensusta rakentaa? Me teimme juuri hirveällä riitelyllä terveydenhuoltouudistuksen, Obamacaren. Pian 90 prosenttia väestöstä on vakuutusten piirissä. Te olette tehneet sitä sote-uudistustanne kymmenen vuotta.

Tarvitsetteko apua demokratian rakentamisessa?

Kyllä Euroopassakin on moni asia hyvin. Nytkin Suomi ottaa joka päivä lisää velkaa. Summa jaetaan työttömille, jotta he voivat elää mahdollisimman pitkään tekemättä mitään. Onhan se tavallaan kadehdittavaa.

Te suomalaiset ette halua töihin maahanmuuttajia, mutta ette myöskään halua omia työttömiänne työmarkkinoille. Suomen nuoriso. Yliopistoissamme saa hyvää logiikan ja taloustieteen koulutusta.

Onneksi pääsimme turvaan tänne Yhdysvaltoihin. Täällä kaikki ymmärtävät, että Suomen tavoin toimiva yhteiskunta on paitsi epämoraalinen ja vaarallinen, myös pikkuisen yksinkertainen.

Kirjoittaja on Yhdysvalloissa, Washington D.C:ssä asuva toimittaja ja yrittäjä, joka tekee väitöskirjaa digitalisaatiosta ja demokratiasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat