Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kone putosi vaikeakulkuiselle alueelle ja kaikki 150 koneessa ollutta saivat surmansa

Ranskan turmakoneen musta laatikko löytyi – turmapaikan tutkinta jatkuu aamulla

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Tänne Germanwingsin matkustajakone putosi
Tänne Germanwingsin matkustajakone putosi
Ranskan sisäministeriö on julkaissut ilmakuvaa Ranskan Alpeilta paikasta, jonne Germanwingsin matkustajakone putosi. Kuva: Reuters
Tästä on kyse

Germanwings-koneen onnettomuus

 Barcelonasta Düsseldorfiin matkannut Germanwings-lentoyhtiön lento 4U9525 (tai GWI18G) syöksyi maahan Ranskan Alpeilla tiistaina 24. maaliskuuta noin puolilta päivin Suomen aikaa.

 Airbus A320 -lentokoneessa oli 150 ihmistä, joista 6 oli miehistön jäseniä.

 Koneessa oli erityisen paljon Espanjan ja Saksan kansalaisia.

 Alue, jossa maahansyöksy sattui, on rotkoisella vuoristoseudulla. Turmapaikalle pääseminen muuten kuin helikopterilla on vaikeaa.

 Koneen saksalainen perämies Andreas Lubitz ilmeisesti lensi koneen tahallaan vuorta päin lukkiuduttuaan yksin koneen ohjaamoon.

Barcelonasta Düsseldorfiin matkalla ollut Germanwings-lentoyhtiön Airbus A320 -lentokone putosi tiistaina puolenpäivän aikaan Ranskan Alpeilla. Kaikki koneessa olleet 150 ihmistä saivat surmansa, Ranskan liikenneministeriö kertoo.

Koneen jäänteet on paikannettu Prads-Haute-Bléonen kylän lähelle. Kone putosi vaikeakulkuiselle vuoristoalueelle, jossa ei ole juurikaan asutusta.

Kone pääsi matkaan Barcelonasta puolisen tuntia aikataulustaan myöhässä, noin kello 10.55 Suomen aikaa. Ranskan lennonjohto kadotti yhteyden koneeseen noin kello 11.57 Suomen aikaa. Lennon piti alun perin laskeutua Düsseldorfiin kello 12.55 Suomen aikaa.

Turman syy on vielä tuntematon, mutta merkkejä terrorismista ei ole, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja Bernadette Meehan totesi uutiskanava Foxin mukaan. Myös lentoyhtiö Lufthansa uskoo, että kyseessä oli onnettomuus ja kaikki muut teoriat koneen putoamisen syistä ovat "spekulaatiota".

Ranskan sisäministerin Bernard Cazeneuven mukaan koneen niin sanottu musta laatikko on löytynyt, uutistoimisto Reuters kertoo. Se on merkittävä apuväline, kun turman syytä tutkitaan.

Koneessa oli Germanwingsin mukaan 144 matkustajaa ja kuusi miehistön jäsentä. Aiemmin tiistaina Ranskan viranomaiset puhuivat 148 ihmisestä.

Turmakoneessa oli erityisen paljon Espanjan, Saksan ja Turkin kansalaisia, kerrottiin Ranskan presidentin  François Hollanden ja Espanjan kuninkaan Felipe VI:n yhteisessä tiedotustilaisuudessa Pariisissa.

Germanwingsin mukaan koneessa oli 67 saksalaista, mutta yhtiön mukaan tämä ei ole varma lukema ja saattaa vielä muuttua. Espanjalaisia matkustajista oli uutistoimisto Reutersin ja espanjalaislehti El Mundon mukaan 45 – tai ainakin niin monella matkustajalla oli espanjankielinen sukunimi. Uutistoimisto Reutersin mukaan koneessa oli yksi belgialainen.

Suomen ulkoministeriön mukaan sillä ei vielä ole varmuutta, onko koneessa ollut suomalaisia matkustajia.

Suomen Pariisin ja Berliinin suurlähetystöt selvittävät tapahtunutta, mutta  iltapäivällä ulkoministeriö ei ollut saanut omaistiedusteluja. Matkustajaluetteloa ulkomininisteriö ei ole saanut.

"Tämä on tragedia" – Germanwingsin matkustajakone putosi Ranskassa
"Tämä on tragedia" – Germanwingsin matkustajakone putosi Ranskassa
Saksalaisen halpalentoyhtiön matkustajakone oli matkalla Barcelonasta Düsseldorfiin, kun se putosi vaikeakulkuiseen vuoristomaastoon Etelä-Ranskaan. Ranskan presidentti François Hollande julisti suruajan turman johdosta. Toimittaja, editointi: Pipsa Palttala HS, Grafiikka: Boris Stefanov, Kuva: Reuters, Flightradar24.com

JEAN-PAUL PELISSIER / REUTERS
Ranskan viranomaisten helikopteri lensi Alpeilla Seyne-les-Alpesin suunnasta kohti turmapaikkaa.
Ranskan viranomaisten helikopteri lensi Alpeilla Seyne-les-Alpesin suunnasta kohti turmapaikkaa.

- / AFP
Ranskan armeija välitti kuvaa onnettomuuspaikalta.
Ranskan armeija välitti kuvaa onnettomuuspaikalta.

Sää oli onnettomuushetkellä alustavien tietojen mukaan melko hyvä.

Alueen vaikeakulkuisuus on haitannut viranomaisten työskentelyä alueella. Turmapaikalle ei lumen takia pääse ajoneuvoilla lainkaan, ja siksi Ranska on joutunut turvautumaan helikoptereihin.

Etsinnät turmapaikalla lopetettiin myöhään tiistai-iltana, ja niitä jatketaan keskiviikkopäivän valjettua. New York Timesin mukaan 10 poliisi vartioi turmapaikkaa yön ajan.

Viranomaiset ovat lausuntojensa perusteella vakuuttuneita siitä, että kaikki koneessa olleet saivat surmansa. Ranskan sisäministerin Bernard Cazeneuven mukaan "eloonjääneiden löytymisestä on hyvin vähän toivoa".

Accuweather.com-sääpalvelun meteorologi Eric Leister kertoo, että turmapaikan sääolot muuttuvat vaikeammiksi illan ja yön mittaan. Alueelle on mahdollisesti tulossa myrsky, ja tiedossa on vesi- ja lumisateita.

Germanwingsin toimitusjohtajan Thomas Winkelmann mukaan kone putosi jyrkästi noin kahdeksan minuuttia.

Winkelmann vahvisti, että onnettomuuskoneella oli ikää 24 vuotta. Iän ei kuitenkaan uskota vaikuttaneen onnettomuuteen.

BBC:n mukaan Germanwings-yhtiöllä ei ole aiempia raportoituja onnettomuuksia.

Germanwingsin mukaan Ranskan lennonjohto menetti yhteyden koneeseen, kun se oli noin 1 800 metrin korkeudessa.

Toimitusjohtaja Winkelmannin mukaan Lufthansan teknikot olivat tarkistaneet turmakoneen viimeksi maanantaina Düsseldorfin lentokentällä. Koneen kapteeni oli lentänyt Germanwingsillä ja Lufthansalla 10 vuotta.

Uutistoimisto AFP:n mukaan lentokoneesta ei lähetetty hätäviestiä. AFP:lle asian vahvisti Ranskan ilmailuviranomainen. Viranomaisten mukaan viestin lähetti lennonjohto sen jälkeen, kun se ei enää saanut Germanwingsin lentoon yhteyttä.

Aiemmin Ranskan liikenneministeri  Alain Vidalies ehti kertoa, että hätäviesti olisi lähetetty.

Denis Bois / AFP
Pelastushenkilöstö kävi turmapaikalla tiistaina.
Pelastushenkilöstö kävi turmapaikalla tiistaina.

Live Blog Germanwingsin lento-onnettomuus
 

Boris Stefanov
Turmakone oli matkalla Barcelonasta Düsseldorfiin.
Turmakone oli matkalla Barcelonasta Düsseldorfiin.

Radiokanava France Info haastatteli tiistai-iltapäivänä Air Francen pilottia, joka oli toisella lennolla onnettomuuden aikaan.

Pilotin mukaan suuri kysymys onnettomuudessa on, miksi lentokone lensi onnettomuushetkellä niin matalalla.

Alue, jossa onnettomuus sattui, on erittäin vuoristoista ja vaikeakulkuista. Korkein huippu nousee 2 800 metriin. Korkeimmat alueet ovat yhä lumen peitossa.

REUTERS
Germanwingsin Airbus A320.
Germanwingsin Airbus A320.

Pilotin mukaan koneen ei olisi pitänyt kyseisellä vuoristoalueella lentää missään vaiheessa 5 500 metrin turvakorkeuden alapuolella.

Germanwings on lentoyhtiö Lufthansan tytäryhtiö. Lufthansa kertoi virallisella Twitter-tilillään, että päivä on yhtiölle synkkä. Hieman myöhemmin yhtiö esitti surunvalittelunsa uhrien omaisille.

Finnairilla on onnettomuuskoneen kaltaisia koneita käytössä kymmenen.

”Tämä Airbus on konetyypiltään kapearunkoinen kone, ja sillä lennetään Euroopan sisäisiä lentoja. Konetta voidaan käyttää myös Suomen sisäisillä lennoilla”, Finnairin mediasuhteista vastaava johtaja Päivyt Tallqvist kertoo.

Finnairilla on liikenteessä myös Airbusin A319-koneita, jotka ovat lyhennettyjä versioita A320-koneesta. Lisäksi Finnairilla on käytössä A321-mallin koneita, jotka ovat puolestaan pidennettyjä versioita turmakonemallista.

Finnairilla ei ole tehty onnettomuuden takia muutoksia tai peruutuksia Airbus A320 -koneiden lentoihin.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk esitti tiistai-iltapäivänä surunvalittelunsa Alpeille pudonneessa koneessa olleiden perheille ja läheisille. Saman tekivät myös Ranskan presidentti Hollande ja Espanjan kuningas Felipe VI.

Felipe päätti tiistaina myös keskeyttää valtiovierailunsa Ranskaan ja palata Espanjaan.

Tiistain turma on ensimmäinen Ranskassa sattunut vakava kaupallisen lentoyhtiön turma sitten vuoden 2000, kun Concorden tuhossa sai surmansa 113 ihimistä.

Germanwingsin turma on kuolonuhreissa mitattuna pahin Ranskassa sitten vuoden 1981, kun 180 ihmistä sai surmansa koneen törmättyä vuoreen Korsikassa, Financial Times -lehti kertoo.

JEAN-PAUL PELISSIER / REUTERS
Ranskalaiset palomiehet valmistautuivat lähtemään onnettomuuspaikalle.
Ranskalaiset palomiehet valmistautuivat lähtemään onnettomuuspaikalle.

Quique Garcia / AFP
Lentoturman uhrin omaiset lohduttivat toisiaan El Pratin lentokentällä Barcelonassa.
Lentoturman uhrin omaiset lohduttivat toisiaan El Pratin lentokentällä Barcelonassa.

HS-työryhmä: Pekka Torvinen, Petja Pelli, Pauliina Grönholm, Jukka Hiiro, Olavi Koistinen, Pekka Mykkänen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat