Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka on kenenkin vihollinen Lähi-idässä? Tällaiset ovat sotaisan alueen valtioiden suhteet

Lähi-idän pelurien ja pelinappuloiden suhteet ovat jatkuvasti muuttuvassa solmussa. Jemenin konflikti korostaa jälleen sitä, että alueella kytevät riidat ovat pitkiä ja monimutkaisia.

Ulkomaat
 
Str / AFP
Huthikapinallisia vastustavia mielenosoittajia Taizin kaupungissa Jemenissä keskiviikkona.
Huthikapinallisia vastustavia mielenosoittajia Taizin kaupungissa Jemenissä keskiviikkona. Kuva: Str / AFP

Saudi-Arabia aloitti sotilasoperaation Jemenin huthikapinallisia vastaan torstain vastaisena yönä. Uutistoimisto AFP:n mukaan Saudi-Arabia pommitti useita kohteita Jemenin pääkaupungissa Sanaassa ja sen lähistöllä.

Nyt kärjistyneen kriisin lisäksi Lähi-idässä kytee monta ikuisuusriitaa eivätkä maiden keskinäiset suhteet ole läheskään aina yksinkertaisia ja johdonmukaisia.

Alueen sotkuisessa ulkosuhteiden verkostossa keskinäisillä kilpailijoilla on yhteisiä vihollisia ja liittolaiset tukevat saman konfliktin vastakkaisia osapuolia. Kaaoksessa ystävyydet hapertuvat ja vanhat viholliset voivat yhtäkkiä löytää toisensa samalta puolelta uusia jakolinjoja.

 

Saudi-Arabian koalitio

Uutiskanava al-Arabiyan mukaan Saudi-Arabian rinnalle ovat ilmoittautuneet Arabiemiraatit, Bahrain, Egypti, Jordania, Kuwait ja Qatar. Uutistoimisto SPA:n mukaan myös Marokko Pakistan ja Sudan olisivat ilmaisseet halunsa osallistua operaatioon. Yhdysvallat ei osallistu taisteluihin, mutta se tarjoaa koalitiolle tiedustelu- ja logistiikka-apua.

Koalition maita huolettaa Jemenin ajautuminen sekasortoon, joka voisi muun muassa vahvistaa islamilaisten ääriryhmien, kuten al-Qaidan, otetta maasta, jonka rannikkoa pitkin kulkee tärkeä merireitti ja valtavasti öljykuljetuksia.

 

Saudi-Arabian ja Iranin valtakamppailu

Saudi-Arabia syyttää Irania shiialaisten huthikapinallisten noususta köyhässä ja syrjäisessä Jemenissä. Sunnimonarkia Saudi-Arabia ja shiiavaltio Iran ovat kamppailleet vallasta jo vuosia. Maat ovat perivihollisia ja niiden suhteet ovat leimanneet Lähi-idän alueellista politiikkaa pitkään.

Myös Syyrian sisällissotaa on kuvattu Iranin ja Saudi-Arabian keskinäiseksi peliksi: Iran tukee järkähtämättä presidentti Bashar al-Assadia, joka lähipiireineen kuuluu shiialaiseen alaviittilahkoon. Saudi-Arabia puolestaan aseistaa ja kouluttaa pääosin sunnalaisia kapinallisia.

Bagdadin shiiajohtoista hallitusta tukeva Iran syyttää Saudi-Arabiaa Isisin ja Irakin sunnikapinallisten tukemisesta. Iran myös vannoo suojelevansa shiiojen pyhiä kaupunkeja Kaakkois-Irakissa.

 

Israelin ja palestiinalaisten ikuisuusriita

Israelin ja palestiinalaisten riita on iso hiertymä Lähi-idän kartassa. Israelin ja palestiinalaisjärjestö Hamasin välinen sotiminen on raunioittanut ison osan Gazan kaistaletta ja tappanut yli 2 000 ihmistä.

Vaikka Israel ja Hamas sotivat toisiaan vastaan Gazassa ovat molemmat Syyrian sisällissodassa kapinallisten puolella. 

 

Isis kaikkien vihollinen

Tänä kesänä Lähi-idän kartalle ilmestyi kaikille yhteinen vihollinen: Isis. Ääri-islamilainen järjestö Isis kylvää kauhua Syyriassa ja Irakissa sekä levittää lonkeroitaan koko Lähi-itään. Isisin suunnitelmaa Irakista Syyriaan ulottuvasta kalifaatista vastustavat kaikki – jopa al-Qaidan keskusjohto.

Periviholliset Iran ja Saudi-Arabia ovat Isisin hävittämisestä yksimielisiä, kuten Yhdysvallat ja Syyriakin. Iran ja Syyria eivät tosin kuulu Yhdysvaltojen johtamaan liittoumaan.

Itsemurhapommittajat tappoivat viime perjantaina toistasataa ihmistä kahdessa shiialaisessa moskeijassa Sanaassa, Isis ilmoittautui iskujen tekijäksi.

 

Entä Yhdysvallat ja Venäjä?

Myös Venäjällä ja Yhdysvalloilla on merkitystä Lähi-idän kriiseissä. Iranin ydinohjelma hermostuttaa Yhdysvaltoja (sekä Saudi-Arabiaa ja Israelia), mutta saa tukea Venäjältä. Venäjä taas on tuominnut Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten ilmaiskut Isisiä vastaan. Yhdysvallat taas aseistaa pohjoisen Irakin kurdeja taisteluun Isisiä vastaan muttei tue  Kurdistanin itsenäisyyspyrkimyksiä.

Isisillä on tukijoita Persianlahden maissa, ja etenkin Qataria syytetään siitä, että maa on sallinut lahjoitusten virtaamisen al-Qaidalle ja Isisille. Mutta nyt myös Qatar on ilmoittautunut mukaan Yhdysvaltojen liittoumaan Isisiä vastaan.

Yhdysvallat vastustaa Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia mutta on tyytynyt toimittamaan aseapua maltillisille kapinallisille. Venäjä tukee al-Assadia ja vastustaa ulkopuolisten puuttumista konfliktiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat