Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmissalakuljetus on kukoistava bisnes

Ulkomaat
 

Tänä vuonna jo lähes 40 000 luvatonta siirtolaista on saapunut Välimeren yli Eurooppaan.

Ihmissalakuljettajien järjestämä venematka maksaa maahanpyrkijälle noin 1000-3000 euroa. Luvuista voi päätellä, että Libyaan keskittyneet salakuljettajat pyörittävät vuositasolla satojen miljoonien eurojen bisnestä.

EU:n rajavalvontaviraston Frontexin mukaan salakuljetusta pyörittävät ammattimaiset rikollisliigat, joilla on kytköksiä aseellisiin järjestöihin ja alueellista valtaa pitäviin heimoihin.

Siirtolaisten matka Libyan etelärajoilta pääkaupunki Tripoliin ja sieltä lähtösatamiin on organisoitua. Kymmenille tuhansille Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta saapuneille siirtolaisille järjestetään väliaikaiset majoitustilat, ennen kuin heidät sullotaan Välimerellä kiikkeriin laivoihin.

Öljyvaltio Libyasta tuli jo 1980-luvulla magneetti, joka houkutteli työperäisiä siirtolaisia. Tilanne muuttui arabikevään kansannousussa 2011, kun diktaattori Muammar Gaddafi syöstiin vallasta.

Kansannousua seurannut sekasorto muutti Libyan siirtolaisuuden kohdemaasta kauttakulkumaaksi.

Sekasorron keskellä ihmissalakuljetus on tarjonnut monelle työnsä menettäneelle libyalaiselle mahdollisuuden päästä käsiksi isoihin rahoihin. Italialainen toimittaja Giampaolo Muscemi vietti kaksi vuotta ihmissalakuljettajien parissa eri puolilla maailmaa ja kirjoitti kokemuksistaan kirjan Confessioni di un trafficante di uomini (Ihmissalakuljettajan tunnustuksia).

”He ovat bisnesmiehiä”, Muscemi sanoi BBC:lle. ”Ajattele niin, ettei salakuljettaja koskaan nuku vaan viettää 24 tuntia päivässä miettien, kuinka läpäistä reitti Eurooppaan. He lukevat sanomalehtiä, opiskelevat Euroopan lainsäädäntöä ja perehtyvät Frontexin toimintaan.”

Muscemin mukaan Libyassa on salakuljettajille niin paljon asiakkaita, ettei heidän tarvitse huolehtia maineestaan.

The Guardian -lehti haastatteli libyalaista salakuljettajaa Zuwarassa tiistaina.
Salanimellä Hajj esiintynyt 33-vuotias lakitieteilijä pilkkasi haastattelussa EU:ta, joka on suunnitellut operaatioita salakuljettajia vastaan.

”Viime vuonna tragedian jälkeen kävi samoin. Ihmisoikeusaktivistit tulivat esiin, poliitikot tapasivat ja sanoivat ryhtyvänsä toimiin. Mutta mitään ei tapahtunut.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat