Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avaruusluotain New Horizons lähetti ensimmäisen lähikuvan – kuvassa näkyy Pluton vuoria

Ulkomaat
 
NASA
New Horizons -luotaimen lähettämässä ensimmäisessä lähikuvassa näkyy vuoristoista aluetta.
New Horizons -luotaimen lähettämässä ensimmäisessä lähikuvassa näkyy vuoristoista aluetta. Kuva: NASA

New Horizons -luotaimen on lähettänyt ensimmäisen lähikuvan Plutosta Maahan. Nasa julkaisi kuvan illalla Suomen aikaa. Kuvassa näkyy vuoristoista aluetta.

Nasan mukaan vuoret näyttävät olevan yli kolme kilometriä korkeita. Vielä ei kuitenkaan ole tiedossa, miten vuoret ovat syntyneet ja ovatko ne tuliperäisiä.

Kuvissa Pluto on kuvattu ennakkotietojen mukaan 778 000 kilometrin päästä. Pluton kuu Kharon on kuvassa 466 000  kilometrin etäisyydellä. Pienempi kuu Hydra on kuvattu 645 000 kilometrin päästä.

New Horizons -luotain pyyhälsi tiistaina Pluton ohi vielä lähempää eli alle 12 500 kilometrin korkeudelta. Luotain oli pinnan lähellä tuolla korkedella vain muutaman minuutin. Ensimmäiset kuvat eivät siis ole aivan läheltä - vielä.

Uusia kuvia Maahan tulee lisää lähipäivinä - signaali matkaa Maahan 4 tuntia ja 25 minuuttia, mutta kuvia ei tule ei tukuttain. Vain prosentti New Horizonsin kokoamasta datasta lähtetään tällä viikolla Maahan.

Enemmän kuvia ja dataa tulee Maahan vasta syyskuun 14. päivän jälkeen, kun New Horizons on jo kaukana pääkohteestaan Plutosta.

Tieto luotaimen ohilennosta tuli radioantennille lähelle Madridia Espanjassa. Nasa tiedotti onnistumisesta keskiviikkona aamulla hieman ennen kello neljä Suomen aikaa.

Tiedetuubi-verkkosivun mukaan New Horizons lähettää kaksi kuva- ja  tietopakettia keskiviikkona. Toisen paketin piti tulla jo kello 14 Suomen aikaa, ja toisen pitäisi tulla illalla kello 22.25:n jälkeen. Silloin Maahan tulisi kuvia Nix-kuusta 590 000 kilometrin etäisyydeltä ja kolme tarkkaa kuvaa Plutosta noin 77 000 kilometrin päästä. 

Luotaimen antenni oli keskiviikkona aamuyöllä Suomen aikaa kääntynyt takaisin Maahan suunnitelmien mukaan. New Horizons viestitti ensin lyhyesti, että kaikki meni hyvin.

Lennonjohtoon kuuluva  Alice Bowman vahvisti BBC:lle, että New Horizonsin tietokoneen muistitila oli täyttynyt odotetusti. Se kielii siitä, että ohilennon aikana on saatu kerättyä paljon tietoa.

Öinen ensisignaali sisälsi vain teknisiä tietoja. Sen tarkoitus oli kertoa, että laitteet toimivat ohilennon aikana normaalisti.

Nasa
New Horizons kuvasi Pluton noin 766 000 kilometrin päästä juuri ennen ohilentoa. Kuva julkaistiin keskiviikkona.
New Horizons kuvasi Pluton noin 766 000 kilometrin päästä juuri ennen ohilentoa. Kuva julkaistiin keskiviikkona.

Luotain ohjattiin ohilennolla "avaimenreikään" jonka koko oli Pluton lähellä vain 100 kertaa 150 kilometriä. Ajoituksen tarkkuus koloon oli 12 minuutin luokkaa.

Ohjauksella lennonjohto sai New Horizonsin ottamaan parhaat mahdolliset valokuvat kääpiöplaneetasta  joka oli tähän asti vusikymmeniä vain utuinen pieni piste aurinkokuntamme reunamilla.

Pian alkaa kuvien tulkinta. Siihen voivat osallistua kaikki planeetta Maan kansalaiset, mutta erityisesti iso joukko planeettojen maaston ammattitutkijoita, esimerkiksi geologeja.

Kuvien tarkkuus on parhaimmillaan ehkä niin hyvä, että luotaimen Lorri-kamera erottaisi Pluton pinnalta taloja ja pihoja, jos siellä sellaisia olisi. Kuvia ottaa myös monispektrikamera Mvic. 

Pluton pinnalla havaittiin jo kaukaa vaaleampia ja tummempia alueita lähellä päiväntasaajaa. Ilmatieteen laitoksen tutkijan Ilkka Sillanpään mukaan vaalean metaanijään sulaminen ja paikoin muodostuminen synnyttää näitä eri alueita.

Pinnan lisäksi luotain tuottaa paljon tietoa myös Pluton kaasukehästä, kertoo Ilmatieteen laitoksen tiedote. Sillanpää on mallintanut Pluton kaasukehän ja aurinkotuulen vuorovaikutusta.

Kuvia tulee kaukaa Kuiperin vyöhykkeeltä jopa 16 kuukautta, sillä tiedonvälitys luotaimen ja lennonjohdon on hidasta.

Yksikin jäinen pikkukivi olisi saattanut tuhota kallisarvoisen laitteen, kun se kulki Pluton ohi yli 14 kilometrin sekuntivauhdilla.

New Horizons jatkaa matkaansa Kuiperin vyöhykkeellä, jossa on tuhansia uusia, pienempiä kohteita. Luotain oli keskiviikkona aamupäivällä jo yli miljoonan kilometrin päässä Plutosta.

Enemmän kuvia alkaa tulla Maahan vasta syyskuun puolivälin jälkeen, kun New Horizons on edennyt kauemmas Plutosta.

Jo tiistaina kuitenkin varmistui, että Pluto on sittenkin hieman suurempi kuin toinen Kuiperin vyöhykkeen iso kääpiöplaneetta eli Eris.

”Hei, Pluto!” – luotaimen historiallista ohitusta seurattiin riemulla
”Hei, Pluto!” – luotaimen historiallista ohitusta seurattiin riemulla
Nasan New Horizons -luotaimen tutkimusryhmä riemuitsi, kun New Horizons kiisi kääpiöplaneetta Pluton ohi tiistaina iltapäivällä. Kuva: Reuters

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat