Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salakuljettajat rahastavat pakolaiskriisillä – pitävät itseään hyvinä tyyppeinä

Ulkomaat
 
Poliisi kuorma-autoon kuolleista siirtolaisista: Autosta valui verta
Poliisi kuorma-autoon kuolleista siirtolaisista: Autosta valui verta
Valkoisiin suojapukuihin pukeutuneet poliisit tutkivat valtatieltä löytynyttä kuorma-autoa, jonka sisällä on kymmenittäin kuolleita siirtolaisia Itävallassa lähellä Unkarin rajaa. Poliisin tiedottaja kertoo, mitä auton löytäneet poliisit kohtasivat. (Kuva: Reuters, leikkaus: Heidi Lämsä HS)

Unelmakauppiaat.

Sillä nimellä Trenton yliopiston rikosoikeuden professori Andrea Di Nicola kutsuu ihmissalakuljettajia, jotka tuovat ihmisiä Afrikasta, Aasiasta ja Lähi-idästä Eurooppaan.

Yli 10 vuotta ihmissalakuljettajia tutkinut professori on haastatellut tusinoittain salakuljettajia ja näiden uhreja – tai "asiakkaita", kuten nämä itse itseään usein kutsuvat.

Tästä on kyse

 Euroopassa on meneillään pahin pakolaiskriisi sitten toisen maailmansodan.

 Tänä vuonna Eurooppaan on tullut Välimeren yli jo 300 000 pakolaista ja siirtolaista, arvioi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR perjantaina. Viime vuonna heitä oli koko vuonna 219 000.

 Suuri osa heistä tulee Syyriasta, Irakista ja Afganistanista.

"Salakuljettajat myyvät ihmiselle unelmaa paremmasta tulevaisuudesta rauhallisessa ja turvallisessa Euroopassa."

Sodan tai vainon keskellä moni on valmis takertumaan unelmaan, vaikka se on kallis ja epävarma.

Niin tekivät luultavasti myös ne 71 ihmistä, jotka kuolivat kylmäkuljetusauton tavaratilaan ja joiden ruumiit löydettiin Itävallasta. Tapauksen vuoksi pidätetyt kolme bulgarialaista ja yksi Afganistanin kansalainen määrättiin lauantaina tutkintavankeuteen Unkarissa.

Itävallassa paljastui perjantaina toinenkin ihmissalakuljetus, kun täyteen ahdetusta autosta läheltä Saksan rajaa löytyi kolme kriittisessä tilassa olevaa pikkulasta. Lapset kärsivät nestehukasta. Autossa oli kaikkiaan 26 pakolaista.

Ihmissalakuljetus on erinomainen bisnes, Di Nicola sanoo.

"Sen kylmäkuljetusauton kaltaisia salakuljetusrekkoja ajelee Euroopan teillä tuhansia. Jos jokainen matkustaja maksaa vaikkapa vain tuhat euroa matkastaan Euroopan sisällä, salakuljettajan on kuukausitienesteissä helppo päästä kulujenkin jälkeen satoihin tuhansiin euroihin."

Bernadett Szabo
Syyriasta lähtenyt perhe ylitti rajan Serbiasta Unkariin perjantaina Roszken lähellä. Sotaa ja köyhyyttä pakenevat ihmiset ovat synnyttäneet Eurooppaan pakolaiskriisin.
Syyriasta lähtenyt perhe ylitti rajan Serbiasta Unkariin perjantaina Roszken lähellä. Sotaa ja köyhyyttä pakenevat ihmiset ovat synnyttäneet Eurooppaan pakolaiskriisin.

Di Nicola kertoo esimerkin joidenkin vuosien takaa. Pakistanilainen salakuljettaja toi vuosittain noin 600 pakistanilaista Italiaan.

Matka maksoi noin 7 000 euroa ja jatko Italiasta Saksaan tuhat euroa lisää. Salakuljettajalle jäi vuodessa käteen noin kolme miljoonaa euroa.

Mies toi pakistanilaiset Italiaan niin, että juonessa mukana ollut italialainen yritys lupasi heille töitä. He saivat työviisumit ja lensivät laillisesti Italiaan.

Päästyään maahan he repivät passinsa ja viisuminsa ja esittivät turvapaikkaa anovia afganistanilaisia. Ihmiset olivat kotoisin Afganistanin rajalta, joten he puhuivat kieltä ja tunsivat kulttuurin.

Toisessa tapauksessa turkkilainen salakuljettaja kertoi tienaavansa vuodessa 7-8 miljoonaa euroa.

Pakolaiskriisi on tuonut salakuljetusbisnekseen muutoksia: salakuljetusta on nyt enemmän.

"Se on kuin mitä tahansa bisnestä. Kun kysyntä kasvaa, vanhat tekijät myyvät enemmän ja alalle ilmestyy uusia yrittäjiä. Salakuljetukseenkin on ilmestynyt rikollisrenkaiden oheen amatöörisalakuljettajia", Di Nicola sanoo.

Alalle on myös ilmestynyt yrittäjiä, jotka vievät ihmiset ainoastaan EU- tai Schengen-maan rajalle asti. Sellaisesta palvelusta maksavat vain todella epätoivoiset ihmiset.

Aiemmin reitti kulki lähes aina syvemmälle Eurooppaan. Jos ihminen unelmoi asettuvansa vaikkapa Itävaltaan, on parasta, että hän ilmestyy esiin ensimmäisen kerran vasta siellä.

Jos hänet on jo rekisteröity esimerkiksi Italiaan, Itävalta voi niin sanotun Dublinin sopimuksen perusteella palauttaa hänet sinne.

Salakuljettajat tekevät paljon yhteistyötä.

Yksi salakuljettaja tai salakuljettajaporukka hallitsee usein vain tiettyä osaa matkareitistä. Ryhmä tuntee oman etappinsa maastot täydellisesti. He vievät ihmiset tiettyyn kaupunkiin saakka ja antavat seuraavan salakuljettajan yhteystiedot.

Ihmisiä on vaikeampi salakuljettaa kuin laitonta tavaraa. He tarvitsevat ruokaa, vettä ja ehkä väärennettyjä papereita. Toisaalta ihminen on salakuljettajalle turvallinen vaihtoehto. Jos hän menettää huume- tai aselastin, rikollisliiga saattaa tappaa hänet. Jos ihmiset kuolevat, kukaan tulee harvemmin kyselemään perään.

Rikollisesta toiminnasta ja "asiakkaiden" kuolemista huolimatta salakuljettajat pitävät itseään melko mukavina jamppoina, Di Nicola sanoo.

"He ajattelevat, että kaikki on EU:n ja Euroopan vika. Jos Euroopan maat päästäisivät ihmiset kulkemaan laillisesti, salakuljettavat jäisivät työttömiksi - heidän näkökulmastaan Eurooppa on siis vastuussa siitä, että ihmisten täytyy pyrkiä sinne hengenvaarallisia, laittomia teitä pitkin. Salakuljettajat kokevat auttavansa ja palvelevansa ihmisiä, jotka eivät syystä tai toisesta voi jäädä kotiseudulleen."

Di Nicolan mukaan myös Eurooppaan pyrkivät ihmiset puolustavat usein salakuljettajiaan: nämähän ovat heille ainoa keino pois esimerkiksi sodan jaloista.

Professori peräänkuuluttaa nopeita käytännön toimia. Hän ehdottaa, että esimerkiksi Turkkiin perustettaisiin EU:n yhteisiä keskuksia, jotka käsittelisivät turvapaikkahakemuksia. Silloin ei tarvittaisi vaarallista matkaa eikä ihmissalakuljettajia.

Pakolaiskriisin ratkaisu vaatii koko Euroopan kattavaa suunnitelmaa. EU voisi yhdessä asiassa ottaa oppia salakuljettajilta, Di Nicola sanoo.

"He luottavat toisiinsa ja tekevät saumattomasti yhteistyötä yli valtiorajojen. Siihen ei Eurooppa pysty, ja siksi salakuljetus jatkuu."

Siirtolaiskriisin luvut minuutissa
Siirtolaiskriisin luvut minuutissa
EU:hun saapui tammi-heinäkuussa lähes 340 000 siirtolaista, kertoo uutistoimisto AFP. HSTV selittää minuutissa tämän kesän kriisin luvut. Toimittaja ja leikkaaja: Esa Juntunen HS, kuva: Reuters.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat