Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaiset jakavat Saksaa – Pormestari, oikeistopoliitikko ja entinen pakolainen ottavat kantaa pakolaiskriisiin

Ulkomaat
 
Kolme saksalaista kertoo, mitä he ajattelevat pakolaiskriisistä
Kolme saksalaista kertoo, mitä he ajattelevat pakolaiskriisistä
Kaksikymmentä vuotta sitten Saksaan tullut pakolainen antaa neuvoja nyt tuleville syyrialaisille. Pikkukaupungin pormestarin mielestä pakolaisten on hyvä päästä pian kiinni tavalliseen elämään. Oikeistopuolueen paikallisaktiivi haluaa pysäyttää pakolaisten tulon. Toimittaja: Tiina Rajamäki. Kuvaus ja editointi: Christian T. Joergensen. Paikka: Berliini ja Hennigsdorf

"Me pystymme tähän. Ja jos esteitä tulee vastaan, ne on tehty ylitettäviksi", sanoi Saksan liittokansleri Angela Merkel maanantaina puhuessaan pakolaiskriisin hoitamisesta Saksassa.

Merkel on nyt käärinyt hihat ja niin ovat tehneet myös lukemattomat saksalaiset paikkakunnilla, joihin pakolaisia on viime päivinä tullut.

Saksassa on vallalla suuri yhteen hiileen puhaltamisen henki. Samalla ilmassa on paljon kysymyksiä. Miksi hihat kääritään vasta nyt? Jos ovet avataan nyt, miten byrokratian rattaat pystyvät pyörittämään ehkä jopa miljoonan turvapaikanhakijan papereita? Millä tavalla saksalainen yhteiskunta muuttuu?

Helsingin Sanomat tapasi kolme saksalaista, jotka seuraavat pakolaiskriisiä erilaisista näkökulmista. Metîn Elçi saapui pakolaisena Berliiniin vuonna 1995. Hennigsdorfin pikkukaupungin pormestarilla Andreas Schulzilla on kahdenkymmenen vuoden kokemus turvapaikanhakijoista kunnassaan, ja nyt heitä tulee lisää. Andreas Galau on Vaihtoehto Saksalle -puolueen aktiivi, joka ei voi hyväksyä Saksan nykyistä pakolaispolitiikkaa.

CHRISTIAN T JØRGENSEN
Kurdi Metîn Elçi pakeni Turkista Saksaan 20 vuotta sitten. Nuorena hän ajoi kurdien itsenäisyyttä ja joutui Turkin mustalle listalle.
Kurdi Metîn Elçi pakeni Turkista Saksaan 20 vuotta sitten. Nuorena hän ajoi kurdien itsenäisyyttä ja joutui Turkin mustalle listalle.

Saksaan on hyvä tulla, mutta alku on vaikea

Metîn Elçin lennosta Istanbulista Berliiniinon kulunut kaksikymmentä vuotta. Se oli pakolento.

Nyt hän istuu turkkilaisessa kahvilassa Berliinin vilkkaalla Kottbusser Torin aukiolla. Pöydällä höyryää tee ja seesamrinkelit tuoksuvat hunajalle.

Elçi, 43, on kurdi ja kotoisin Itä-Turkin kurdialueelta, Musin kaupungista.

Fakta

Saksaan tulee vielä satojatuhansia

 Saksaan arvioidaan tulevan 800 000 turvapaikanhakijaa tänä vuonna.

 Tammi–heinäkuussa 218 221 ihmistä oli jättänyt turvapaikkahakemuksen Saksaan. Ylivoimaisesti suurin ryhmä on syyrialaiset.

 Vuoden 1990 jälkeen noin 3,2 miljoonaa ihmistä on hakenut Saksasta turvapaikkaa.

 Saksan asukkaista joka viidennellä on maahanmuuttajatausta. Heistä puolella on Saksan passi.

Nyt hän seuraa tuhansien pakolaisten saapumista Saksaan ja Berliinin päivittäin. Se koskettaa.

"Syyriassa kaikki on tuhottu. Tulijat eivät ole halunneet lähteä kodeistaan, mutta heidän on ollut pakko. Mikään muu ei pakolaisten hätää muuta kuin sodan loppuminen Syyriassa", Metîn Elçi sanoo.

Hän toivoo, että Euroopan unioni, Yhdysvallat ja myös Turkki puuttuisivat Syyrian kaaokseen.

Pakolaisen on hyvä tulla Saksaan, mutta se ei ole henkisesti helppoa. Elçi neuvoo, että heti kun voi, kannattaa aloittaa saksan opiskelu.

Jotta saksalaista elämäntapaa ja sosiaalijärjestelmää voisi ymmärtää kunnolla, pitää opetella kieltä.

"Saksan kielioppi on todella vaikeaa. Minä aion ensi keväänä suorittaa ylioppilastutkinnon ja sitten ehkä pyrkiä yliopistoon".

Elçin kaksi lasta, 14-vuotias tytär ja 11-vuotias poika korjaavat isän puhetta. Vaimo on sosiaalityöntekijä, kurdi hänkin.

Saksan kansalaisuuden yhdeksän vuotta sitten saaneelle Elçille tulee mieleen vain yksi oikea saksalainen ystävä, samassa talossa Berliinin Weddingissä asuva vanha rouva.

Itäisen Saksan Heidenaun äärioikeiston mielenosoitukset olivat hänestä pelottavia.

"Täällä ei ole nyt ihan yksinkertaista ja helppoa olla. Kunpa ihmiset kunnioittaisivat toisiaan", Elçi sanoo.

Hän on ajanut Berliinissä yksitoista vuotta taksia. Sitä ennen hän siivosi, työskenteli ravintolassa ja rakennuksella.

Metîn Elçi ajoi nuorena miehenä kurdien itsenäisyyttä ja joutui sen takia Turkin mustalle listalle.

Jouduttuaan vastentahtoisesti Turkin armeijaan hän karkasi maan alle Istanbuliin. Seitsemän kuukautta piileskeltyään hän otti hengenvaarallisen riskin.

"Vaihtoehto olisi ollut mennä kurdipuolue PKK:n mukana vuorille", hän sanoo.

Itse väärentämänsä passin turvin hän nousi joulukuussa 1995 Berliinin-koneeseen ja haki parin päivän päästä Saksasta turvapaikkaa.

Sillä matkalla hän on vieläkin.

Saksan viranomaiset myönsivät nopeasti kolmen kuukauden oleskeluluvan ja myöhemmin siitä tuli pysyvä.

"Kesti kaksi vuotta ennen kuin en enää vaihtanut toiselle puolella katua, kun näin Berliinissä poliisin", Elçi kertoo.

Hän ei voinut palata, koska oikeusprosessi oli viime vuoteen saakka Turkissa kesken.

Berliinissä asuu nyt puoli sukua, kaksi veljeäkin. Yksi veljistä on Turkissa vankilassa. Tuomiosta on menossa 23. vuosi.

Vaikka Turkin presidentti Recep Tayip Erdogan edustaa Metîn Elçille huonoa politiikkaa, Saksassa hän on pystynyt keskustelemaan turkkilaisten kanssa ihan rauhallisesti.

Metîn Elçi ei ole mahdollisen rangaistuksen pelossa käynyt lainkaan kotiseudullaan, kunnes viime heinäkuussa päätti uskaltaa ajaa Musiin ensimmäistä kertaa.

"Koti-ikävä on kalvanut minua vuodesta 1995. Nyt tänä kesänä näin, että kurdialueella asiat eivät ole juurikaan muuttuneet parempaan. Voin sanoa suoraan, että olen tuntenut oloni ensimmäistä kertaa täysin hyväksi Saksassa tarkalleen kaksi viikkoa. Sen verran olen ollut kotiseudulla käynnin jälkeen Berliinissä."

Andreas Galau haluaa selvittää, miksi Arabian niemimaan maat eivät ota pakolaisia.
Andreas Galau haluaa selvittää, miksi Arabian niemimaan maat eivät ota pakolaisia.

Maahanmuuttokriitikko haluaa pysäyttää pakolaisten tulon

Viime keskiviikkona Andreas Galau järjesti keskusteluillan Berliinin ulkopuolelle omakotialueelle suunniteltavasta 240 pakolaisen majoituskeskuksesta.

"Tilaisuus oli menestys. Monet asukkaat epäilevät, ettei turvapaikanhakijoiden asuntola sovi omakotialueelle. Palvelut eivät riitä, kun lääkäreitäkin on vain yksi", hän sanoo.

Galau kuuluu oikeistopopulistiseen Vaihtoehto Saksalle -puolueeseen ja on Oberhavelin piirin puheenjohtaja.

"Pakolaiset, jotka ovat jo matkalla Saksaan, saapuvat tänne ja heitä pitää auttaa. Se on selvä. Mutta seuraaviin vuosiin voimme vaikuttaa", Galau sanoo.

Hän on äärimmäisen pettynyt liittokansleri Angela Merkeliin ja Saksan hallitukseen. Galaun mielestä johtavat poliitikot ovat täysin epäonnistuneet ennakoimaan pakolaisten määrän ja jättäneet toimimatta ajoissa. "Vaikka se oli nähtävissä, onhan Syyriassa sodittu jo vuosia."

Andreas Galau on raivoissaan siitä, että hänen puolueensa on saanut äärioikeistolaisen leiman. "Meitä solvataan natseiksi, mutta valtuustosalin ulkopuolella samat ihmiset kättelevät. On kuin uusi puolue ei saisi olla missään asiassa oikeassa."

Miten Vaihtoehto Saksalle -puolue lähtisi ratkaisemaan Euroopan pakolaiskriisiä?

Galau listaa: Schengen-alueelle rajatarkastukset. "Ja se tarkoittaa samoja menettelytapoja koko Euroopassa."

Lisäksi etenkin Pohjois-Afrikkaan pitää perustaa Eurooppaan pyrkivien papereita käsitteleviä keskuksia. Hän haluaa Saksaan maahanmuuttolain, jakaa sotaa pakenevat ihmiset tasaisesti Eurooppaan ja kysyä rikkailta Arabian niemimaan mailta, miksi ne eivät ota pakolaisia vastaan.

"Olen yksinkertaisesti huolissani saksalaisesta sosiaalijärjestelmästä. Jos se ylikuormittuu, siitä ei ole hyötyä saksalaisille eikä muualta tuleville."

Hän myöntää, että Saksa tarvitsee paljon työntekijöitä väestön vanhetessa.

"En vain tiedä, että mikä tulijoiden koulutustaso oikeasti on. Syyrialaisten hyvästä koulutustasosta puhutaan, mutta miksi heidän ammateistaan ei ole selviä faktoja".

Galau kaipaa hallitukselta kuivia faktoja Saksaan tulevista ihmisistä.

"Minusta olisi hyvä idea selvittää koulutus ja ammatti heti ensimmäisessä kuulemisessa", hän sanoo.

Christian Jørgensen
Andreas Schulzin johtamassa Hennigsdorfissa on totuttu turvapaikanhakijoihin.
Andreas Schulzin johtamassa Hennigsdorfissa on totuttu turvapaikanhakijoihin.

Pormestarin resepti on hyväksi koettu: "Tutustukaa toisiinne"

Hennigsdorf on pikkukaupunki, jonka alueella sijaitsivat DDR:n aikana suuret rajakasarmit. Niistä käsin vartioitiin, ettei kukaan pakene joen yli Länsi-Berliiniin.

Kahdenkymmenen vuoden ajan kasarmirakennukset ovat olleet noin viidensadan turvapaikanhakijan asuntola. Nyt 26 000 asukkaan kaupungissa asuu yhteensä vähän yli 600 turvapaikanhakijaa. Remontin jälkeen saadaan 155 paikkaa lisää.

Hennigsdorfia on muurin murtumisen jälkeen johtanut pormestari Andreas Schulz.

"Me olemme tottuneet turvapaikanhakijoihin. He ovat samanlaisia ihmisiä kuin kaikki muutkin. Päiväkodeissa ja kouluissa on erityisopetusta, ja monet kaupunkilaiset opettavat saksaa vapaaehtoistyönä".

Hän on juuri tavannut 90-vuotiaan entisen saksanopettajan.

"Rouva ilmoitti jatkavansa turvapaikanhakijoiden opetusta, mutta vaihtoi teineistä alakoululaisiin", Schulz naurahtaa.

Pormestari Schulz on aivan eri tilanteessa kuin monet muut Berliiniä ympäröivän Brandenburgin osavaltion kuntien pormestarit, jotka saavat nyt tasapainoilla liittovaltion laskemien pakolaismäärien ja asukkaiden huolten välillä. Kaksi viikkoa sitten lähistöllä sijaitsevassa Nauenissa joku sytytti vastaanottokeskukseksi aiotun talon palamaan.

"Saan minä kuitenkin sähköposteja, joissa kampanjoidaan maahanmuuttajia vastaan. Kun yksityisissä keskusteluissa hieman raaputtaa pintaa, tulevat todelliset huolet esille", hän sanoo.

Sosiaalidemokraatti Andreas Schulz pyörittelee päätään, kun puheeksi tulee muukalaisvihamielisyys.

Hän on sitä mieltä, että ulkomaalaispolitiikasta on mahdollista puhua rauhallisesti. Schulz katsoo, että turvapaikkakäsittelyn täytyy Saksassa nopeutua ja vain taloudellisista syistä Saksaan pyrkivien määrää täytyy rajoittaa.

"Pitäisi kunnolla määritellä, mitä tarkoittaa turvapaikka. Sen lisäksi olisi paikallaan luoda enemmän laillisia väyliä maahanmuutolle."

Pormestari kävi viime viikolla ojentamassa palkinnon kaikille viidesluokkalaisille, jotka olivat lukeneet kolme kirjaa kesän aikana.

"Piti tsempata aika lailla kaikkien niiden ulkomaisten nimien kanssa", hän sanoo.

Schulz toistaa monta kertaa, että tulijoiden pitää saada nopeasti mielekästä tekemistä.

"Kasarmeillakin enemmistö on nuoria miehiä, ja heidän pitäisi päästä nopeasti työn makuun."

Syyrian sota nostatti historiallisen pakolaiskriisin
Syyrian sota nostatti historiallisen pakolaiskriisin
Syyrian vuosia jatkunut sota on ajanut kodeistaan reilusti yli kymmenen miljoonaa ihmistä. Sotaa pakenevia turvapaikanhakijoita virtaa myös Eurooppaan, jossa pohditaan miten selvitä pahimmasta pakolaiskriisistä sitten toisen maailmansodan. Toimittaja Mark Autio, kuvamateriaali: Reuters ja HS:n arkisto, leikkaus Janne Elkki


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat