Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nobelin rauhanpalkinnon saivat Tunisian rauhan ja demokratian edistäjät

Ulkomaat
 
HS:n ulkomaantoimittaja analysoi Tunisian rauhanpalkinnon taustat
HS:n ulkomaantoimittaja analysoi Tunisian rauhanpalkinnon taustat
Nobelin rauhanpalkinnon sai tunisialaisten kansalaisjärjestöjen yhteenliittymä. Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Aishi Zidan kertoo syistä, miksi palkinto meni Tunisiaan. Kansalaisyhteiskunnalla on ollut merkittävä rooli välittäjänä Tunisian demokratiaprosessissa. Toimittaja: Heidi Lämsä HS, kuvaus: Matti Nousiainen HS, leikkaus: Jukka Hiiro HS.
Zoubeir Souissi / Reuters
Mielenosoittajat huusivat iskulauseita demokratian ja sananvapauden puolesta Bourguiba Avenuella Tunisiassa vuonna 2012.
Mielenosoittajat huusivat iskulauseita demokratian ja sananvapauden puolesta Bourguiba Avenuella Tunisiassa vuonna 2012.

Nobelin rauhanpalkinto on myönnetty niin sanotulle Tunisian kansallisen vuoropuhelun kvartetille. Se on kansalaisjärjestöistä koostuva yhteenliittymä, joka on edistänyt Tunisian rauhanomaista demokratiakehitystä.

Nelikko koostuu ammattiliittojen keskusjärjestöstä, ihmisoikeusjärjestöstä, lakimiesten järjestöstä sekä teollisuus-, kauppa ja käsityöjärjestöstä. Palkintoa ei myönnetty kaikille neljälle erikseen vaan nimenomaan yhteenliittymälle.

"Tältä pohjalta ja suuren moraalisen auktoriteetin turvin kvartetti toimi välittäjänä ja eteenpäin ajavana voimana rauhanomaisen demokratiakehityksen edistämiseksi Tunisiassa", Nobel-komitea muotoili.

Perusteluissaan Nobel-komitea totesi, että vuonna 2011 alkaneet kansannousut Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä eivät ole johtaneet demokratian ja ihmisoikeuksien parantumiseen vaan monin paikoin tilanne on huonontunut paitsi Tunisiassa, jossa on otettu valtavia askelia oikeaan suuntaan. Nobel-komitean mukaan se on kvartetin ansiosta, koska neuvotteluihin Tunisian tulevaisuudesta otettiin mukaan kaikki osapuolet välittämättä poliittiisista ja uskonnollisista jakolinjoista.

Virallisesti palkinto myönnettiin "ratkaisevasta osuudesta monimuotoisen demokratian rakentamiseen Tunisiassa vuoden 2011 jasmiinivallankumouksen jälkeen".

Niin sanotussa jasmiinivallankumouksessa tunisialaiset nousivat kapinaan itsevaltaista presidenttiä Zine el-Abidine Ben Alia vastaan ja ajoivat hänet pois maasta. Liikehdintä kohti vallankumousta alkoi kuukautta aiemmin, kun katukauppias Muhammed Bouazizi teki polttoitsemurhan protestoidakseen poliisin mielivaltaisuutta.

Sittemmin Tunisia on onnistunut äänestämään rauhallisesti sujuneissa vaaleissa. Lokakuussa 2011 kansa valitsi uuden perustuslain kokoajat ja lokakuussa 2014 uuden parlamentin. Vaalit voittanut puolue, laajapohjainen ja maallistunut Nidaa Tounes otti hallituskumppanikseen useita muita puolueita, myös vaalien kakkosen, maltillisen islamistipuolueen Ennahdan. Hallitukseen nimettiin lisäksi useita sitoutumattomia ministereitä.

Ääri-islamistit ravistelivat Tunisian tuoretta demokratiaa viime maaliskuussa ja kesäkuussa, kun kahdessa terrori-iskussa kuoli yli 60 ihmistä.

Nobel-komitea onnistui yllättämään valinnallaan, sillä Tunisian rauhan ja demokratian edistäjät olivat tuskin vilahtaneetkaan tiedotusvälineiden kokoamilla mahdollisten palkinnonsaajien listoilla. Etukäteen arveltiin laajasti, että tämänvuotinen palkinto liittyisi suoraan Lähi-itää ja Eurooppaa koettelevaan pakolaiskriisiin.

Sikäli se liittyykin, että Tunisia on vastakohta esimerkiksi Syyrialle, joka niin sanotun arabikevään tapahtumien myötä ajautui vuosi vuodelta pahenevaan sisällissotaan. Se tarjosi ääri-islamistiselle Isis-järjestölle pohjan levittäytyä myös Irakiin. Alueelta on paennut miljoonia ihmisiä, minkä seuraukset tuntuvat Suomessa asti.

Nyt julkistettu rauhanpalkinto luovutetaan juhlallisesti Oslossa 10. joulukuuta.

Nobel-komitean perustelut Tunisian rauhanpalkinnolle
Nobel-komitean perustelut Tunisian rauhanpalkinnolle
Nobel-komitea myönsi vuoden 2015 rauhanpalkinnon niin sanotulle Tunisian kansallisen vuoropuhelun kvartetille. Videolla komitean jäsen Kaci Kullmann Five kertoo, miksi kansalaisjärjestöistä koostuva kvartetti ansaitsee palkinnon. Kuva: Reuters, editointi: Jukka Hiiro

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat