Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Estellen suomalaiset kotiin

Suomen lipun alla purjehtineella avustuslaivalla olleet miehet kertovat, mitä merellä tapahtui.

Ulkomaat
 
Leif Rosas
Estellen päällikkönä toiminut Mika Jämiä saapui Suomeen Helsinki-Vantaan lentokentälle keskiviikkona alkuillasta.
Estellen päällikkönä toiminut Mika Jämiä saapui Suomeen Helsinki-Vantaan lentokentälle keskiviikkona alkuillasta. Kuva: Leif Rosas

Gazaan yrittäneen Estelle-laivan päällikkö Mika Jämiä, 53, halasi aivan esimmäiseksi lapsiaan, kun hän tuli Helsinki-Vantaan lentokentälle keskiviikkona alkuillasta. Vasta sitten hän vastaili portilla odottaneiden toimittajien kysymyksiin.

Laivan pursimies Wellu Koivisto, 44, tuli Suomeen jo edellisenä yönä.

Artikkeliin liittyvät

Jämiä ja Koivisto ovat ainoina suomalaisina mukana Suomen lipun alla purjehtineella avustuslaivalla, jonka Israel pysäytti ennen Gazaa viime lauantaina.

Suomessa miehet kertoivat oman versionsa tapahtumista merellä.

"Puoli yhdeltätoista aamulla olimme Egyptin aluevesillä ja näimme taivaanrannassa leveän rintaman laivoja. Show oli alkamassa", HS:n Helsingissä tapaama Koivisto kertoo.

Pian rintamasta lähestyi kumiveneitä ja ohjusveneitä.

Estellen 30 hengen aktivistiporukalla oli suunnitelma valtauksen varalle. Kun ensimmäiset sotilaat nousivat kannelle, siellä olleet aktivistit kiikuttivat kameroiden muistikortteja laivan uumenissa odottavalle tiedotusväelle.

"He lähettivät videokuvaa ja valokuvia eteenpäin. Israel tosin häiritsi satelliittiyhteyksiä."

Seuraavalla kannella oli lisää kameroita ja aktivisteja. Aktivistit olivat varautuneet kuvaamansa aineiston takavarikointiin ottamalla mukaan myös 20 kirjekyyhkyä.

Koiviston paikka oli laivan yläkannella komentosillan vieressä 12 muun aktivistin kanssa. Jämiä oli komentosillalla. Portaat yläkannelle oli poistettu sotilaiden hidastamiseksi. Jämiä kehotti radiopuhelimitse sotilaita välttämään voimankäyttöä.

Voimaa kuitenkin käytettiin. "Sähkölamauttimia käytettiin jopa vahoihin ihmisiin. Näin sitä joka puolella", Jämiä kertoo. Hänen mukaansa tällejä sai ainakin 11 ihmistä.

"Osaa grillattiin vain kerran, osaa ihan kunnolla. Heillä oli palovammoja pitkin kylkiä, ja he huusivat kivusta", kuvailee Koivisto.

Israel kiisti aluksi käyttäneensä sähkölamauttimia tai väkivaltaa ylipäätään.

"Laivan lähestyessä maata osa aktivisteista turvautui fyysiseen vastustukseen. Heidät piti rauhoittaa sähkölamauttimella", sanoi Israelin ulkoministeriön tiedottaja Yigal Palmor HS:lle keskiviikkona. Palmorin mukaan kyse oli tuuppimisesta. Koiviston mukaan kukaan ei tuuppinut.

Kesäkuussa Ruotsista alkaneen purjehduksen aikana laivalla oli harjoiteltu väkivallatonta vastarintaa. Etukäteen oli sovittu, että passiivinenkin vastarinta lopetetaan heti kun komentosilta vallataan.

Pian Suomen lipusta oli Koiviston mukaan jäljellä vain narut. "He nostivat Israelin lipun salkoon ihan niin kuin merirosvot aikoinaan tekivät."

Aktivisteilta kerättiin puhelimet, passit ja lompakot. Ja tupakat. Kaikille tehtiin ruumiintarkastus, yksi monista.

Missään vaiheessa aktivisteille ei kerrottu, miksi laiva otettiin haltuun, Koivisto sanoo. Ei sillä, että se olisi ollut yllätys. Israel varoitti etukäteen, että se valtaa laivan, jos se ei muuta kurssiaan.

Israel katsoo olevansa aseellisessa konfliktissa Gazaa hallitsevan islamistisen Hamasin kanssa, minkä vuoksi sillä on oikeus estää asevienti Gazaan merisaarrolla. Ja myös oikeus pysäyttää Gazaan pyrkivät laivat kansainvälisillä vesillä.

Iltayhdentoista aikaan lauantaina Estelle ohjattiin israelilaiseen Ashdodin satamaan. Seurasi uusia turvatarkastuksia, kuulusteluja ja sormenjälkien ottamista.

Jämiän mukaan osaa laivalla olleista kuulusteltiin uhkaavaan tyyliin. "Pannaan istumaan huoneen nurkkaan, sitten tulee kaksi naamioitunutta jätkää aseiden kanssa ja alkaa kysellä", hän kuvaili.

Poliisiasemalta aktivistit vietiin vankilaan.

"Pelasimme pingistä, ja oli siellä soutulaitekin. Vartijat tarjosivat tupakkaa. Se oli lopulta ihan leppoisaa", Koivisto sanoo.

Koiviston mukaan Israel esti heitä tapaamasta asianajajaa. Jämiä kertoo saaneensa tavata asianajajan vasta tiistaina. Suomen Israelin-konsulin miehet tapasivat kunnolla vasta sunnuntaina iltapäivällä.

Suomen poliittinen johto saa Koivistolta tyrmäyksen.

"He ovat täysiä pelkureita. Suomi ei tee mitään, vaikka toinen valtio ilmoittaa etukäteen aikovansa hyökätä Estellen kimppuun kansainvälisillä vesillä, jolloin kyse on merirosvoudesta tai sotatoimista."

Maanantaina Israel kertoi päästäneensä Estellen lastin Gazaan. Israelin mukaan lastissa oli muun muassa viisi paria kainalosauvoja, kaksi pyörätuolia, musiikkivälineistöä, lasten kenkiä ja noin 100 jalkapalloa. Jämiän mukaan tosin palloja oli 600.

Lasti kuulosti vaatimattomalta verrattuna tarvikemääriin, joita Gazaan viedään maarajan yli. "Estelle on pieni laiva, eikä sinne olisi niin paljon mahtunutkaan. Ja Israelin mainitsemat 48 betonilaattaa on tosiasiassa 48 tonnia sementtiä", Koivisto kertoo.

Lasti olikin ennen kaikkea symbolinen. Koiviston mukaan Ruotsin Ship to Gaza -järjestön ensisijaisena tavoitteena oli kiertää Estellen kanssa Eurooppaa ja lisätä siten kansainvälistä painostusta saarron lopettamiseksi.

Jämiän mielestä matka oli kaiken väärti.

"Koska te olette täällä, kyllä se silloin kannatti", Jämiä sanoi lentokentällä vastassa olleelle toimittajajoukolle.

Kai Sinervo HS
Estellen pursimies Wellu Koivisto arvostelee Suomen ulkoministeriötä hampaattomuudesta Israelia kohtaan.
Estellen pursimies Wellu Koivisto arvostelee Suomen ulkoministeriötä hampaattomuudesta Israelia kohtaan.
Ship to Gaza Sverige
Israelin joukot lähestyivät Estelleä kumiveneellä aktivistien kuvaamassa videossa.
Israelin joukot lähestyivät Estelleä kumiveneellä aktivistien kuvaamassa videossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat