Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Gazan tilanne kiristyy jälleen

Israel vastasi ilmaiskuilla islamistien rakettituleen.

Ulkomaat
 

Tilanne Gazassa on kiristynyt viikon kuluessa. Keskiviikkona Gazan rajanylityspisteet oli suljettu, kertoivat uutistoimistot.

Gazasta ammuttiin tiistaina ja keskiviikon vastaisena yönä Israeliin noin 40 rakettia, jotka haavoittivat vakavasti kolmea.

Israelin ilmaiskuissa on kuollut sunnuntaista lähtien neljä palestiinalaista, Israelin mukaan taistelijoita.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ei keskiviikkona sulkenut pois laajempia sotatoimia. "Emme valinneet emmekä aloittaneet tätä [väkivallan kiihtymistä], mutta jos se jatkuu, olemme valmiita laajempaan ja syvempään operaatioon", hän sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Vaikka tilanne rauhoittuisi, mahdollisesti kiristyvä saarto voi nopeasti mitätöidä vuosien 2007–2008 sodan jälkeisen jälleenrakennuksen. Rajanylityspaikkojen lisäksi Israel kontrolloi suurta osaa sähkölinjoista. Sähköpula hidastaa rakentamista jo nyt.

Jälleenrakennus Gazassa on päässyt vauhtiin niin, että rakennusalalla on jopa työvoimapulaa. Suuri osa rakennusinvestoinneista on Persianlahden arabimaista. Yksin Saudi-Arabian Islamilainen kehityspankki on investoinut Gazaan noin 190 miljoonaa euroa, Economist-lehti kertoi elokuussa.

Investoinnit ja jopa 20 prosentin talouskasvu näkyvät Gazassa hitaasti, sillä lähtötaso on erittäin matala. Työttömyys on yhä yli 30 prosenttia, vaikka se on nyt alimmillaan kymmeneen vuoteen.

"Lähes jokaisella elämänalueella on kriisi", sanoo YK:n palestiinalaispakolaisten Lähi-idän avustusjärjestön UNRWA:n Gazan-johtaja Robert Turner. Köyhyydessä gazalaisista elää 38 prosenttia palestiinalaisten tilastokeskuksen mukaan.

Gazan pahimpia ongelmia ovat puhtaan veden ja viemärien puute. Hieman Espoota suuremmalla alueella asuu noin 1,6 miljoonaa ihmistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat