Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Xi Jinpingin tie ryysyistä uuden supervallan huipulle

Kiinan tuleva presidentti Xi Jinping on sisukas vallankumouksellisen poika, joka tuntee joulupukin.

Ulkomaat
 
David Moir Reuters
Kiinan johtajaksi nouseva Xi Jinping aikoo haastaa Yhdysvaltojen aseman maailman suurimpana taloutena.
Kiinan johtajaksi nouseva Xi Jinping aikoo haastaa Yhdysvaltojen aseman maailman suurimpana taloutena. Kuva: David Moir Reuters

Peking. Jos asuu nuorena lähes seitsemän vuotta vuorenseinään kaivetussa luola-asunnossa Kiinan maaseudulla, kokemus varmasti muuttaa ihmistä.

Tällaisen kohtalon koki Kiinan varapresidentti Xi Jinping, 59, kun hänet lähetettiin 1960-luvulla ankariin olosuhteisiin "hakemaan oppia" maanviljelijöiltä. Kiinnostavaa olisi tietää, miten Xin kokemukset heijastuvat työhön, kun hän nousee Kiinan johtajaksi meneillään olevassa puoluekokouksessa.

Xistä tulee ensi viikolla kommunistisen puolueen puheenjohtaja ja ensi keväänä Kiinan presidentti.

Asiantuntijatkaan eivät osaa kertoa, millainen mies Xi on. Tietysti Kiinassa on niitä, jotka Xin tuntevat. He eivät puhu. Valtiomiehet ovat Kiinassa valtionsalaisuuksia.

"Emme tosiaan tiedä hänestä paljoakaan", on Yhdysvaltojen Kiinan-suurlähettiläs Gary Locke todennut.

Etenkin amerikkalaisille Xin tuntemus tulee olemaan välttämätöntä, sillä Kiinalla ja Yhdysvalloilla on isoja ristiriitoja taloudessa ja geopoliittisissa pyrkimyksissä.

Xin jonkinasteisesta länsimyönteisyydestä on vihjeitä. Hänen nousuaan presidentiksi auttoi Kiinan entinen johtaja Jiang Zemin, joka piti tärkeänä Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteiden korjaamista.

Tai voiko siitä tehdä johtopäätöksiä, että Xin tytär käy amerikkalaista huippuylipistoa Harvardia? Tai että hän on sanonut pitävänsä toisesta maailmansodasta kertovista Hollywood-elokuvista?

Toisaalta Xin tiedetään raivostuneen länsimaille Kiinan arvostelusta. Kolmisen vuotta sitten hän totesi Meksikossa, kuinka "tietyillä tylsistyneillä ulkomaalaisilla ei ole täysien vatsojensa kanssa parempaakaan tekemistä kuin osoittaa sormella meitä kiinalaisia".

Oli Xin suhde länsimaihin mikä hyvänsä, hänen ja Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman edut tulevat olemaan ristiriidassa. Xi kun haluaa kymmenvuotisella valtakaudellaan nostaa Kiinan maailman suurimmaksi taloudeksi Yhdysvaltojen ohi. Xi tulee varmasti myös vastustamaan amerikkalaisten vahvistunutta läsnäoloa Aasiassa niin taloudellisesti, poliittisesti kuin sotilaallisestikin.

Xin sanotaan olevan konsensushakuinen ja tehokas hallintomies, joka ei ole ryvettynyt korruptiossa. Ei kovin repäiseviä kuvailuja. Sellaisia kiinalaispoliitikot usein ovat, matalan profiilin miehiä.

Edes kiinalaiset eivät ole tienneet viime vuosiin asti Xistä paljon mitään. Kiinassa onkin vitsailtu Xistä ja tämän vaimosta, tunnetusta laulajasta Peng Liyuanista.

"Kuka on Xi Jinping?"

"Hän on Peng Liyuanin mies", kerrotaan vitsissä.

Moni Xin kohtalon kokenut olisi voinut katkeroitua maata johtaneelle puhemies Mao Tsetungille sekä kommunistiselle puolueelle. Xi kun putosi korkealta.

Hänen isänsä Xi Zhongxun oli vallankumoussankari ja varapääministeri, joka osallistui Maon legendaariselle pitkälle marssille. Xi asui lapsena Pekingissä, muurien ympäröimällä eliittialueella. Sitten Xin isä riitautui Maon kanssa. Perhe joutui punakaartin nöyryyttämäksi ja lähetettiin maaseudulle.

Xi ei lannistunut, vaan nousi maaseudulla kylänsä johtoon. Sen jälkeen ura on kulkenut kohti presidenttiyttä. Uskoa Xillä on tuntunut riittävän, sillä hänet hyväksyttiin puolueen jäseneksi vasta kymmenennellä yrittämällä.

"Ruohonjuuritason kova elämä jalostaa tahtoa. Mitä tahansa koen tai mitä tahansa vaikeuksia kohtaan tulevaisuudessa, olen valmis haasteisiin, uskomaan mahdottomaan ja voittamaan esteet ilman paniikkia", Xi kirjoitti 2003.

Wikileaksin vuotamien amerikkalaisten diplomaattilähteiden mukaan Xi päätti selviytyä "tulemalla punaisemmaksi kuin punainen". Tämä viittaa hänen kommunistiseen vakaumukseensa. Xi on tosin myöhemmin arvostellut ankarasti Maon kulttuurivallankumousta.

Syyskuussa Xi nousi otsikoihin länsilehdistössä, kun hän katosi julkisuudesta kahdeksi viikoksi. Katoamista ei selitetty. Kesällä uutistoimisto Bloomberg kertoi Xin sukulaisten satojen miljoonien eurojen omaisuudesta.

Suomessa Xi on vieraillut kahdesti. Vuonna 1979 kiinalaisen valtuuskunnan sihteerinä ja 2010 virallisella vierailulla varapresidenttinä. Presidentti Tarja Halosen ja pääministeri Matti Vanhasen lisäksi hän tapasi joulupukin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat