Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Konfliktin sanastoa

Ulkomaat
 

Sionismi

Tarkoittaa juutalaisten nationalistista ideologiaa, jonka mukaan juutalaisilla pitää olla oma valtio.

 

Hamas

Hamas eli islamilainen vastarintaliike perustettiin 1987 vastustamaan Israelia. Hamasin peruskirjan mukaan ainoa ratkaisu Palestiinan kysymykseen on jihad eli pyhä sota. Vuonna 2006 Hamas voitti vaalit ja on pitänyt siitä asti valtaa Gazassa. EU, Yhdysvallat ja Israel pitävät sitä terroristijärjestönä.

 

Vuoden 1948 sota

Sionistisen aatteen innoittamana nykyisen Israelin alueelle alkoi muuttaa juutalaisia 1800-luvun lopulla. Vuonna 1947 YK hyväksyi esityksen arabivaltion ja juutalaisvaltion perustamisesta. Israel julistautui itsenäiseksi 1948, minkä jälkeen arabinaapurit hyökkäsivät sen kimppuun. Sodan seurauksena Israel sai suuret maa-alueet, mutta Egypti miehitti Gazan ja Jordania Länsirantaa. Uuden valtion alueelta joutui pakolaisiksi satojatuhansia arabeja. Palestiinan pakolaiskysymystä ei ole ratkaistu vieläkään.

 

Vuoden 1967 sota

Arabinaapurit uhkasivat Israelia, joka hyökkäsi niiden kimppuun. Sota oli ohi kuudessa päivässä. Gaza, Länsiranta ja Jerusalem jäivät Israelin haltuun.

 

Siirtokuntapolitiikka

Israel alkoi perustaa siirtokuntia Gazaan ja Länsirannalle vuoden 1967 sodan jälkeen. Gazan siirtokunnat purettiin 2005, mutta Länsirannalla ja Jerusalemissa asuu yhä yli 500 000 israelilaista. Kansainvälinen yhteisö pitää siirtokuntia laittomina.

 

Gazan suojavyöhyke

Gazalla on nyt itsehallinto, mutta Israel on saartanut sitä Hamasin vaalivoiton jälkeen. Israel pitää Gazan rajoilla myös turvavyöhykettä, jonka laajuus on nykyään 1 000–1 500 metriä.

 

Kahden valtion ratkaisu

Tarkoittaa mallia, jossa Gazasta ja Länsirannasta muodostettaisiin itsenäinen Palestiinan valtio. Rajalinjoista ei ole kuitenkaan päästy sopimukseen.

Oslon rauhanprosessi

Kun Oslon sopimus solmittiin 1993, palestiinalaisjärjestö PLO ja Israel tunnustivat toisena. Prosessi meni mönkään 2000, kun PLO hylkäsi Israelin ehdotuksen, jossa palestiinalaiset olisivat saaneet 90 prosenttia Gazasta ja Länsirannasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat