Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Thaimaan varoitusjärjestelmä valmistui

Vuoden 2004 tsunamin uhreja muistettiin eri puolilla Aasiaa.

Ulkomaat
 
Junaidi Hanafiah Reuters
Kyläläiset rukoilivat keskiviikkona talossa, jonka tsunami tuhosi kahdeksan vuotta sitten Indonesian Banda Acehissa.
Kyläläiset rukoilivat keskiviikkona talossa, jonka tsunami tuhosi kahdeksan vuotta sitten Indonesian Banda Acehissa. Kuva: Junaidi Hanafiah Reuters

Thaimaa on saanut valmiiksi tsunameista varoittavan järjestelmänsä kahdeksan vuotta tapaninpäivänä 2004 iskeneen tsunamin jälkeen, kertoi thaimaalainen The Nation -lehti.

Intian valtameren tsunamissa kuoli arviolta 230 000 ihmistä 13 eri maassa. Thaimaassa kuolonuhreja oli noin 8 000, joista monet ulkomaalaisia turisteja. Suomalaisia siellä kuoli 179.

Fakta

Jättiaalto tappoi Afrikassa asti

 Tapaninpäivän 2004 tsunami tappoi arviolta 230 000 ihmistä. Ihmisiä kuoli Afrikassa asti.

 Indonesiassa tsunamissa kuoli vahvistettujen tietojen mukaan 130 000 ihmistä. Yleisimmin käytetty uhriluku on kuitenkin 170 000. Tuhannet ihmiset katosivat aaltoihin.

 Sri Lankassa sai surmansa arviolta 35 000 ja Intiassa noin 18 000. Thaimassa kuoli arviolta 8 000 ihmistä, joista ulkomaalaisia turisteja noin 2 200.

"Nyt voimme kahdessa minuutissa [sen jälkeen kun tsunamiaallot alkavat muodostua] laskea nopeuden ja tietää tarkalleen, missä aallot iskevät rantaan", kertoi Kansallisen katastrofivaroituskeskuksen johtaja Song Ekmahachai The Nationille. "Varoitukset voidaan lähettää heti laskutoimituksen jälkeen."

Songin mukaan varoitukset voidaan lähettää yleisölle 15 minuutissa satelliittien ja rannikolle rakennettujen valvontatornien avulla.

Katastrofikeskus on pystyttänyt 136 varoitustornia ja kolme merenpinnan muutoksia mittaavaa poijua.

Tsunamivaroitus voidaan lähettää satoihin viestimiin, ja jopa 90 miljoonaan matkapuhelimeen. Rahoitusvaikeuksien vuoksi tekstiviestin saisi kuitenkin vain noin 15 000 viranomaista eri puolilla maata.

AsiaOne-verkkolehden mukaan osa varoitustorneista on kuitenkin jo nyt käyttökelvottomia, sillä varkaat ovat vieneet niistä kovaääniset tai ne ovat päässeet rapistumaan.

Tsunamin aiheutti maanjäristys Sumatran rannikolla. Sen magnitudi oli 9,1.

Historian tuhoisimpiin kuuluvan luonnonkatastrofin uhreja muistettiin myös Indonesiassa, jossa jättiaallot tappoivat arviolta 170 000 ihmistä.

Pahiten kärsineellä Sumatran saarella tuhannet ihmiset vierailivat joukkohaudoilla ja moskeijoissa.

Saaren pohjoiskärjessä Banda Acehissa surijoiden joukossa olivat myös keski-ikäiset sisarukset, jotka menettivät viisi perheenjäsentään yllättäen tulleisiin aaltoihin.

"Lähdimme Acehista tsunamin jälkeen", kertoi veljensä kanssa rukoillut Mutmainah australialaiselle AAP-uutistoimistolle. "Emme avanneet kauppaamme enää Banda Acehissa, vaan siirsimme sen Medaniin [Sumatran suurin kaupunki]."

Acehissa Krueng Rayan kaupungissa muistojuhlaan osallistui myös joukko japanilaisia opettajia. Koillis-Japanista Miyakon kaupungista kotoisin oleva Ogasawara Jun kertoi tulleensa paikalle osoittamaan myötätuntoa.

Miyako oli yksi alueista, joille Japanin maaliskuun 2011 tsunami iski.

"Olemme molemmat menettäneet niin paljon vahvoissa järistyksissä ja tsunameissa", Jun kertoi AAP:lle. "Suru ja kipu eivät ehkä koskaan häviä, mutta uskon, että Indonesia ja Japani voivat auttaa toisiaan rakentamaan valoisan tulevaisuuden."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat