Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Uh, ah, Chávez paranee!"

Venezuelan presidentin kannattajat uskovat sankarinsa toipuvan syöpäleikkauksesta.

Ulkomaat
 
Maria Manner
Hugo Chávezin kannattajia istuskeli hallitsevan sosialistipuolueen toimiston edustalla Caracasissa torstai-iltana. Talon seinää koristivat Chávezin ja Simón Bolívarin kuvat.
Hugo Chávezin kannattajia istuskeli hallitsevan sosialistipuolueen toimiston edustalla Caracasissa torstai-iltana. Talon seinää koristivat Chávezin ja Simón Bolívarin kuvat.

Pääkaupunki Caracasissa monet kuitenkin ihmettelevät, kuka maata oikein johtaa. Kuubassa sairaalassa makaava Hugo Chávez ei ole esiintynyt julkisuudessa kuukauteen.

Caracas. Miehen metallinen kulmahammas välkkyy katulampun valossa.

Tästä on kyse

Syöpä on estänyt Chávezin virkaanastujaiset

Venezuelan presidentti Hugo Chávez on ollut joulukuusta asti syövän vuoksi hoidettavana Kuubassa.

Syksyllä uudelle kaudelle valitun presidentin virkakauden piti alkaa torstaina, mutta virkaanastujaisia ei sairauden vuoksi voitu pitää.

Oppositio syyttää hallitusta salaiusta ja vaatii vallan siirtämistä parlamentille.

"Minulla on ase", hän sanoo ja kaivaa pullistunutta taskuaan.

Hänen ilmeensä ei oikeastaan ole uhkaava, mutta toisaalta – on jo pimeää, ja Venezuelan pääkaupungin Caracasin keskustalla on maine yhtenä maailman väkivaltaisimmista paikoista.

"Minulla on ase", mies toistaa.

Sitten hän kaivaa taskustaan vähän tulitikkurasiaa suuremman sinikantisen kirjan. Venezuelan perustuslaki.

Ilma kulkee taas keuhkoihin vapaammin.

"Tämä on ainoa ase, jonka tarvitsen. Sillä me olemme vapaampia kuin koskaan!" hän nauraa voitonriemuisesti.

Mies esittäytyy Gabrieliksi ja jatkaa matkaa punapaitaisten ystäviensä kanssa halaillen.

Lisää punaisiin pukeutuneita mielenosoituksen rippeitä valuu kadunkulman takaa. Katu täyttyy roskista ja rummun paukkeesta. "Uh, ah, Chávez ei lähde!"

Jo viikkoja Venezuelan pääkaupunki on ollut poliittisessa myrskynsilmässä.

Samaan aikaan koko kiistan keskeisin henkilö makaa sairaalassa yli 2 000 kilometrin päässä Karibianmeren takana Kuubassa.

Presidentti Hugo Chávez ei ole esiintynyt julkisuudessa sen jälkeen, kun hänen syöpänsä leikattiin kuukausi sitten Havannassa.

Torstain piti olla uuden virkakauden ensimmäinen päivä. Korkein oikeus kuitenkin asettui hallituksen tueksi ja totesi, että virkaanastujaisia voidaan lykätä siihen saakka, kunnes presidentti on toipunut.

Oppositio vaatii presidentin julistamista ainakin väliaikaisesti estyneeksi. "On kulunut jo kuukausi niin, ettemme tiedä, kuka meitä Venezuelassa johtaa", kirjoitti lakimies ja ihmisoikeusaktivisti Rocío San Miguel Twitterissä.

Myös osa Chávezin kannattajista pohtii jo, miltä Venezuela näyttäisi Chávezin jälkeen. Moni kieltäytyy silti edes ajattelemasta vaihtoehtoa, että El Comandante ei palaisi.

"Katso Eurooppaa! Espanjassa ihmiset tonkivat hotellien roskiksia saadakseen ruokaa. Chávez on antanut meille omanarvontuntoa", sanoo María Teresa Martín.

"Ennen ihmiset lähiöissä söivät koiranruokaa. He liuottivat sitä veteen ja juottivat vauvoilleen. Tiedätkö miksi? Siinä oli proteiinia. Nyt myös lähiöissä ihmiset saavat ruokaa", hän sanoo.

Slummilähiöiden vaatimattomat tönöt täplittävät Caracasia reunustavia vuoria. Alhaalla kaupungissa rakkaus harmaaseen betoniin yhdistyy kiiltäväpintaisiin pilvenpiirtäjiin.

Suoremmin sanottuna Caracas on harvinaisen ankea kaupunki.

Hallitus on kutsunut omia joukkojaan osoittamaan tukea sairaalle presidentille. Bussiletkat ovat kuljettaneet Chávezin kannattajia mielenosoituksiin pääkaupunkiin muualta maasta. Lauantai-illaksi keskustaan oli suunniteltu suuri ilmaiskonsertti.

"Täällä hallitsee Chávez! Kaikki on aivan niin kuin ennenkin, todo normal", vakuuttaa Alejandro García, joka oli tullut viettämään torstaina pidetyn suurmielenosoituksen jatkobileitä keskustan kadulle.

Mutta punapaitaisia Chávezin kannattajia lukuun ottamatta kadut olivat torstai-iltana poikkeuksellisen autiot. Tavallisesti Caracasin yli kaksi miljoonaa autoa muodostavat yhtäjaksoisen ruuhka-ajan. Uuden vuosisadan sosialismia julistavassa öljyvaltiossa 65 litran polttoainetankin saa täyteen alle yhdellä Yhdysvaltain dollarilla – miksi siis jättää auto kotiin.

Paitsi tänä iltana. "Kaikki odottivat, että jotain tapahtuu", sanoo eräs paikallinen.

Mutta mitään ei tapahdu.

Presidentti ei tule virkaanastujaisiin, häntä ei julisteta poissaolevaksi, hallitus jatkaa ilman hallitsijaa.

Kosteanlämmin päivä soljuu rauhallisena opposition ydinalueella Altamirassa.

"Hävettää. Venezuelalaisena minua hävettää asua maassa, jossa ei ole demokratiaa. Tämä on kaikki täyttä valhetta. Venezuela on käytännössä diktatuuri", sanoo puistonpenkillä istuva kirjanpitäjä Alfredo Gonzales.

"Chávez on lisännyt vihaa tässä maassa. Nykyään venezuelalaiset vihaavat toisiaan", Gonzales sanoo.

Liiketaloutta opiskeleva poika César Gonzales on samaa mieltä.

"Ihmiset äänestävät Chávezia, koska tämä antaa heille kaikenlaista. Hallitus manipuloi tiedonvälitystä."

Alfredo Gonzalesin mukaan Venezuelan tilanne on hankala.

"Kaikki valta on keskitetty presidentille, ja hän on suuruudenhullu. Chávez ei lähde kuin voimalla tai kuolemalla."

Varakkaiden suosimassa San Ignacion ostoskeskuksessa iltapäivää viettävä Marta Chacón kuuluu siihen hiljaiseen joukkoon, joita tilanne yksinkertaisesti hämmentää.

"Emme tiedä, onko Chávez todella sairas vai ei. Kristittynä minun täytyy silti osoittaa kunnioitusta presidentille", hän sanoo. Chacón näyttää pari päivää aiemmin tuntemattomalta tullutta tekstiviestiä, jossa Chávezin kerrottiin kuolleen.

"Jotkut vain pelleilevät hänen sairaudellaan. Hallitus taas antaa hyvin vähän mitään tietoa."

Venezuelan korkein oikeus ei nähnyt tarpeelliseksi lähettää riippumatonta lääketieteellistä ryhmää varmentamaan presidentin terveydentilaa, kuten opposition edustajat vaativat.

Caracasin keskustan juhlahumussa Chávezin kannattajille koko kysymys on turha.

"Uh, ah, Chávez paranee!"

Maria Manner teksti
Markus Jokela kuvat

Vanessa Blanco (vas.) ja Hernán González viettivät aikaa San Ignacion ostoskeskuksessa, jossa Hugo Chávezin kannattajia ei juuri näy.
Vanessa Blanco (vas.) ja Hernán González viettivät aikaa San Ignacion ostoskeskuksessa, jossa Hugo Chávezin kannattajia ei juuri näy.
Presidenttiä tukeneen mielenosoituksen jälkiä siivottiin torstai-iltana Caracasissa.
Presidenttiä tukeneen mielenosoituksen jälkiä siivottiin torstai-iltana Caracasissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat