Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pekingin saastehiukkasten määrä ylitti suosituksen 40-kertaisesti

Ulkomaat
 
Ed Jones AFP
Nainen piti hengityssuojainta ilmansaasteiden vuoksi Pekingissä lauantaina.
Nainen piti hengityssuojainta ilmansaasteiden vuoksi Pekingissä lauantaina. Kuva: Ed Jones AFP

Peking. Ilmansaasteistaan tunnetuissa Pohjois- ja Itä-Kiinan suurkaupungeissa ovat saastelukemat nousseet viikonlopun mittaan niin korkeiksi, että viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä pysymään sisällä. Jopa valtiollinen uutistoimisto Xinhua on avoimesti kertonut hälyttävistä mittauslukemista.

Kiinalaisessa internetin viestipalvelussa Weibossa huolestuneet ihmiset ovat nostaneet saasteista metelin. Asukkaat ovat kuvailleet tilannetta käsittämättömäksi ja apokalyptiseksi.

Ilmanlaatumittarien pykälät olivat loppua kesken. Yhdysvaltojen Pekingin-suurlähetystön julkistama saasteindeksi oli lauantai-iltana pahimmillaan 755. Normaalisti lähetystö kertoo myös sanallisen luokituksen, mutta nyt se jäi monen tunnin ajaksi antamatta, koska pahimman luokan yläraja on indeksilukema 500.

Pekingin kaupungin omatkin mittaukset olivat hälyttäviä. Uutistoimisto Xinhuan mukaan terveydelle vaarallisimpia pieniä saastehiukkasia oli pahimmillaan jopa 993 mikrogrammaa kuutiometrissä ilmaa. Maailman terveysjärjestön WHO:n suosituksen mukaan määrän ei pitäisi ylittää 25:ttä mikrogrammaa.

Pekingissä saasteet huomaa ilman mittauksiakin. Ilma on viime päivinä haissut palaneelta, ja savusumun takia näkee tuskin naapurikorttelia pidemmälle.

Huono näkyvyys on pakottanut perumaan lentoja useilla lentokentillä.

Ilmansaasteet ovat olleet paha ongelma Pekingissä ja useissa muissa Kiinan suurkaupungeissa jo vuosia. Ne johtuvat teollisuudesta, energiantuotannosta ja liikenteestä. Kylmällä säällä hiilenpoltto lisääntyy.

Viime päivinä Pekingissä on ollut melko tyyntä, mutta tälle viikolle on ennustettu tuulia, jotka saattavat parantaa kaupunkien ilmanlaatua.

Mikko Paakkanen HS
Peking

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat