Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Villi ja karu pohjoinen

Yhdysvallat on nousemassa pikavauhtia maailman suurimmaksi öljyntuottajaksi. Karusta Pohjois-Dakotasta öljybuumi teki mahdollisuuksien maan.

Ulkomaat
 
Tuomas Niskakangas HS
Justin Parks, 22, ajoi kotikaupungistaan Minneapolisista kymmenen tunnin matkan Pohjois-Dakotan perukoille hakemaan töitä öljykentiltä.
Justin Parks, 22, ajoi kotikaupungistaan Minneapolisista kymmenen tunnin matkan Pohjois-Dakotan perukoille hakemaan töitä öljykentiltä. Kuva: Tuomas Niskakangas HS

Williston. Kymmenen tunnin ajon jälkeen maistuu olut.

Justin Parks, 22, hörppää pullosta Bud Light Platinumia. Se on öljymiehelle sopiva merkki: enemmän makua ja alkoholia kuin amerikkalaisten kestosuosikissa Bud Lightissa.

Fakta

Pohjois-Dakota on pieni ja karu paikka

 Asukasluvulta kolmanneksi pienin Yhdysvaltojen osavaltio: 700 000 asukasta.

 Yhdysvaltojen pienin työttömyysprosentti: 3,1.

 Pinta-ala 180 000 neliökilometriä eli noin puolet Suomen koosta.

 Suurin kaupunki Fargo: 105 000 asukasta.

 Yhdysvaltojen toiseksi kylmin osavaltio Alaskan jälkeen, vuoden keskilämpötila 4,7 astetta.

 Ei nähtävyyksiä. Tunnetaan Yhdysvaltojen harvimmin vierailtuna osavaltiona.

 Noin 80 prosenttia asukkaista on saksalaista tai norjalaista alkuperää.

Parks on saapunut töiden perässä manner-Yhdysvaltojen syrjäisimmän osavaltion syrjäisimpään kolkkaan, Pohjois-Dakotan Willistoniin.

Pohjois-Dakota on Yhdysvaltojen öljykuumeen keskus ja uusi villi länsi, karu maa täynnä mahdollisuuksia. Täällä työteliäs nuori mies voi tehdä itsestään rikkaan ja lähteä sitten kotiin.

"Ei tämä ole paikka, jossa 22-vuotias sinkku haluaa viettää vuosikausia", Parks sanoo.

Ravintola on viimeistä baarijakkaraa myöten täynnä raavaita miehiä, jotka vilkuilevat naistarjoilijaa. Ulkona kylmä viima kuljettaa lunta pitkin preeriaa.

Huomenna Parks alkaa etsiä töitä. Sen pitäisi olla Willistonissa helppoa, mutta katsotaan, miten nuoren miehen käy.

Toinen olut, kiitos.

Pohjois-Dakotan öljybuumin käynnisti porausteknologioiden kehitys noin neljä vuotta sitten.

Nykymenetelmillä liuskekivestä saadaan porattua kannattavasti öljyä ja kaasua, ja se on kääntänyt tuotannon nousuun.

Yhdysvaltojen valtion energiatutkimuslaitos ennustaa raakaöljyn tuotannon Yhdysvalloissa kasvavan vuodesta 2011 vuoteen 2013 peräti 24 prosentilla.

Kansainvälinen energiajärjestö IEA arvioi marraskuussa julkistetussa vuosiraportissaan, että Yhdysvalloista tulee maailman suurin öljyn tuottaja jo tällä vuosikymmenellä. Poliitikkojen Graalin maljan, energiaomavaraisuuden, Yhdysvallat voi saavuttaa vuoteen 2035 mennessä.

"Pohjois-Amerikka on eturintamassa öljyn- ja kaasuntuotannon mullistavassa muutoksessa, joka vaikuttaa kaikkiin maailman alueisiin", hehkutti IEA:n johtaja Maria van der Hoeven.

Pohjois-Dakotan luoteisosan alla sijaitsee yksi Yhdysvaltojen suurimmista liuskeöljyn ja -kaasun muodostumista, Bakken. Preeriat ovat täyttyneet öljynporaustorneista ja nyökyttelevistä öljypumpuista, joita kutsutaan hevosenpäiksi. Monista maanomistajista on tullut miljonäärejä.

Willistonin asukasmäärä on parissa vuodessa yli kaksinkertaistunut 33 000:een.

Kasvun näkee kaikkialla.

Pienellä lentokentällä lentokoneista astuu pakkaseen isoja parrakkaita miehiä. Delta-yhtiö on juuri avannut Willistoniin uuden yhteyden.

Joka puolella kyltit kutsuvat työntekijöitä. McDonald's ja WalMart-tavaratalo tarjoavat kaksinkertaisia tuntipalkkoja muuhun maahan nähden. Whispers-klubilla strippari voi ansaita yli 2 000 dollaria (1 500 euroa) illassa.

Kaupoista tietokoneet ovat yleensä loppu, eikä tallelokeron saamisesta kannata haaveilla.

Pohjois-Dakotan osavaltiolle öljybuumin tuomat verotulot ovat taivaan lahja.

Kun liittovaltio ja monet osavaltiot kamppailevat velkaongelmissa, Pohjois-Dakotan budjetti viime vuonna oli arviolta 1,6 miljardia dollaria (1,2 miljardia euroa) plussalla. Se on tietysti pikkurahaa öljy- ja porausyhtiöiden voittoihin verrattuna. Pohjois-Dakotan työttömyysprosentti on 3,1, selvästi Yhdysvaltojen pienin.

Hyvät palkat vetävät ihmisiä Pohjois-Dakotaan. Työttömyys työntää heitä sinne.

Sairaanhoitaja Amanda Turnerin päätöstä muuttaa Willistoniin on vaikea ymmärtää, jos ei tunne työttömän epätoivoa.

Vielä viime keväänä Turner asui Kaliforniassa rakennusalalla työskentelevän miehensä kanssa ja odotti ensimmäistä lastaan.

Kalifornia on unelmien osavaltio, mutta Yhdysvaltojen taantuma kohteli sitä kaltoin.

Turner kyllästyi työnhaun toivottomuuteen ja haki töitä Willistonin uudesta sairaalasta.

"Ajattelin, että jos haluamme lapsellemme jotain parempaa, se ei ole Kaliforniassa", hän sanoo.

Yhdysvaltojen miellyttävin ilmasto vaihtui viheliäisimpään. "On kurjaa, että mieheni menettää tyttäremme ensimmäisen elinvuoden", Turner myöntää. Miehen pitäisi seurata kesällä.

Turner on harvinainen nainen miesten maailmassa, jossa suurilla mahdollisuuksilla on kääntöpuolensa. Willistonissa rikosten määrä on jopa kolminkertaistunut vuodessa. "Äitini on tosi huolestunut", Turner sanoo.

Olisi vähättelyä sanoa, että Willistonissa on asuntopula. Ratkaisuksi yhtiöt ovat kehittäneet työntekijöilleen "miesleirit".

Lumisessa maastossa miesleirit näyttävät yhdyskunnilta, joita tieteiselokuvissa perustetaan vieraille planeetoille. Sisältä leirit ovat kuin loputon ruotsinlaivan käytävien sokkelo. Suurimmissa asuu yli tuhat työläistä.

Ruokalassa asukkaille tarjotaan kolme lämmintä ateriaa päivässä. Kokki Chad Kellerin mukaan asiakkaat haluavat yksinkertaista ruokaa, "sellaista mitä äiti teki". Demi-glace-kastike menee kaupaksi, jos sitä tarjoaa nimellä "luusoosi".

Autonkuljettaja Dylon Warr menetti puoli vuotta sitten paikkansa miesleirissä saatuaan potkut "typerän riidan takia". Eniten Warr ikävöi respan tyttöä:

"Tässä kaupungissa on ehkä viisi nättiä tyttöä ja hän oli yksi niistä. Tuossa läheisellä huoltoasemalla on töissä kaksi."

Kello on kuusi aamulla, ja Warr odottaa hanttihommia paikallisessa työnvälitystoimistossa.

Tänään töitä ei tipu. Warr astuu saluunalta näyttävästä toimistosta Willistonin pääkadulle ja tarpoo viimaa vasten autolleen. Se on toiminut edelliset puoli vuotta myös hänen asuntonaan. Samaan epämukavaan ratkaisuun ovat päätyneet sadat muut tulokkaat, joilla ei ole paikkaa miesleirissä.

Pohjois-Dakotan öljy-yhtiöiden kesto-ongelma on saada öljy sinne, missä sitä tarvitaan. Nykyiset öljyputket eivät riitä, ja uuden rakentamisesta käydään loputtoman tuntuista kiistaa.

Säiliöalukset eivät pääse Bakkenin öljylähteille.

Ratkaisuksi on löytynyt juna. Kolmessa vuodessa öljyjunien määrä Yhdysvaltojen rautateillä on 20-kertaistunut.

Maakaasun kuljettaminen on vaikeampi juttu. Siksi yli kolmannes Pohjois-Dakotassa porattavasta maakaasusta poltetaan suoraan ilmaan. Lentokoneesta nähtynä tulipatsaat muodostavat preerialle toisen tähtitaivaan oikean peilikuvaksi.

Öljyn sivutuotteena maasta nousevaa maakaasua poltetaan, koska polttaminen on halpaa ja kuljettaminen kallista. Se on sääli, sillä Pohjois-Dakotassa poltettavalla maakaasulla lämmittäisi yli puoli miljoonaa kotia. Poltosta syntyvä hiilidioksidi vastaa noin yhden hiilivoimalan päästöjä. Polttaminen on silti parempi ratkaisu kuin metaanista koostuvan maakaasun päästäminen ilmaan.

Nuorelta mieheltä työn hankkiminen Willistonissa kävi äkkiä.

Justin Parks sai työtarjouksen ensimmäisestä toimistosta, johon hän käveli sisään. Enää pitää läpäistä huumetesti ja lääkärintarkastus ja laittaa nimi paperiin.

Vähän Parksia silti hirvittää. Hän esittelee tulevaa työmaataan, joka ei sovi mammanpojille.

"Tuo on koirankoppi", Parks sanoo. Hän osoittaa konttia, joka on kiinni öljynporaustornissa sen keskitasanteella.

"Koirankopissa", suojassa viimalta, työskentelee poraaja. Sellaiseksi Parks haluaisi, mutta sitä ennen pitää saada ylennykset lattiamiehestä moottorimieheksi ja sitten tornimieheksi. Niissä hommissa hiki virtaa ja näpit jäätyvät. Ankaran sään takia työvoiman vaihtuvuus on suurta.

Työtä tehdään kahdessa noin 13 tunnin vuorossa, jotka alkavat kuudelta aamulla ja illalla. Vuoroja tehdään 28 päivää peräkkäin, mitä seuraa 14 päivän vapaa. "Olen nuori ja terve, mutta voi pojat!" Parks puuskahtaa.

Sitten hän toteaa: paljon töitä tarkoittaa paljon rahaa. Lasketaanpa vähän vuosiansioita:

Päiväraha 140 dollaria (107 euroa). Tuntipalkka 29 dollaria (22 euroa), ylitöistä 43,50 dollaria (33 euroa). Vuoteen kertyy noin kahdeksan ja puoli 28 päivän työputkea. Se tekee noin 148 189 syytä ottaa pohjoisen haaste vastaan.

Tuomas Niskakangas, teksti ja kuvat
Williston

Tuomas Niskakangas HS
Matteo Salazar nautti pihvipäivästä öljytyöntekijöiden "miesleirissä". Leirit ovat yhtiöiden ratkaisu työntekijöiden asuntopulaan.
Matteo Salazar nautti pihvipäivästä öljytyöntekijöiden "miesleirissä". Leirit ovat yhtiöiden ratkaisu työntekijöiden asuntopulaan.
Tuomas Niskakangas HS
Kalifornialainen Amanda Turner ja kuusi kuukautta vanha Ellie matkustivat Willistonista kotiin viikonlopuksi. Ellien isälle matka oli tilaisuus nähdä lapsensa neljättä kertaa.
Kalifornialainen Amanda Turner ja kuusi kuukautta vanha Ellie matkustivat Willistonista kotiin viikonlopuksi. Ellien isälle matka oli tilaisuus nähdä lapsensa neljättä kertaa.
Tuomas Niskakangas HS
Autonkuljettaja Dylon Warr jonotti hanttihommia Willistonin työnvälitystoimistossa. Yleensä jotain löytyy.
Autonkuljettaja Dylon Warr jonotti hanttihommia Willistonin työnvälitystoimistossa. Yleensä jotain löytyy.
Tuomas Niskakangas HS
Stori Stotts palveli "miesleirin" kioskissa asiakkaita. Suosikkituote on amerikkalainen nuuska, joka on pohjoismaista karkeampaa.
Stori Stotts palveli "miesleirin" kioskissa asiakkaita. Suosikkituote on amerikkalainen nuuska, joka on pohjoismaista karkeampaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat