Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Chávez on Jumalan valittu sosialistipomo

Ulkomaat
 
Markus Jokela HS
Rosa Maican asettui presidentin kuvan eteen Chávez-aiheisessa näyttelyssä Caracasissa. "Minä olen Chávez", hänen paidassaan lukee.
Rosa Maican asettui presidentin kuvan eteen Chávez-aiheisessa näyttelyssä Caracasissa. "Minä olen Chávez", hänen paidassaan lukee. Kuva: Markus Jokela HS

Caracas. Chávez-lippis, Chávez-korvakorut, Chávez-kello. T-paitoja ja viuhkoja. Pieni kauppa viiden tähden Alban-hotellin alakerroksessa myy kaikkea Chávez-krääsää mitä ikinä toivoa saattaa.

Myymälän televisiossa varapresidentti Nicolás Maduro puhuu Venezuelan armeijan sotilaille, jotka vannovat uskovansa ikuisesti presidentti Hugo Cháveziin.

Tästä on kyse

Chávez aloitti fysioterapian

 Syöpää sairastava Venezuelan presidentti Hugo Chávez ei ole näyttäytynyt julkisuudessa sen jälkeen, kun hänet leikattiin joulukuussa Kuubassa.

 Syksyllä uudelle kaudelle valitun Chávezin piti vannoa virkavala 10. tammikuuta, mutta hän oli liian sairas matkustaakseen Venezuelaan.

 Oppositio syyttää hallitusta salailusta ja vaatii vallan siirtämistä parlamentille.

 Chávez on johtanut Venezuelaa vuodesta 1999. Tiistaina hänen ilmoitettiin aloittaneen fysioterapian, jotta voisi palata kotimaahansa.

Myös itse hotelli on eräänlainen symboli Chávezin "21. vuosisadan sosialismille". Hallitus kansallisti Hilton-hotellin vuonna 2009 ja nimesi sen uudestaan.

Syöpäsairas presidentti on jo yli kuukauden taistellut hengestään Kuubassa, mutta hänen henkilökulttinsa on Venezuelassa vahvasti läsnä.

Muutaman metropysäkin päässä Bolívarin aukion laidalla eläkeläinen Amado Fuentes katsoo televisiosta uutisia. Punaisen telttakatoksen alle on kokoontunut parikymmentä toveria.

Itsenäisyystaistelija Simón Bolívarin mukaan nimetystä aukiosta on muodostunut presidentin kannattajien tukikohta. Fuentes saapuu tänne lähes joka aamu.

"Tulen tänne puolustamaan vallankumousta. Saavun kello 9–10 aikaan. Päivällä käyn syömässä lounaan ja iltapäivällä tulen uudestaan."

Aukiolla soi presidentille omistettu kitarakonsertti. Vieressä kaupungintalolla on avattu Chávez-aiheinen taidenäyttely.

Entinen verhoilija Fuentes on intohimoinen presidentin tukija.

"Meitä on miljoonia. Chávez on meille enemmän kuin isä. Ennen kansa ei ollut mitään. Nyt kaikki oikeutemme ovat niin kuin pitääkin. Kansalla on valta", hän painottaa.

"Chávez on paras presidentti, joka meillä on ollut. Hän on tehnyt paljon hyvää köyhille ja keskiluokalle", sanoo presidentin sosialistipuolueessa työskentelevä Sandy Diaz päässään Chávez-lippis. Krääsää ostavat chavistit ja turistit.

Osalle kannattajistaan El Comandante on kuin Jumalasta seuraava. Kodeissa on alttareita, joissa Neitsyt Marian rinnalla on Chávezin kuva.

"Uskon, että Jumala lähetti Chávezin", kertoo Luis López.

Presidentin kuvat peittävät kaikkialla teiden varsia, huoltoasemien ja talojen seiniä.

"Chávezin persoonalla on voimakas symboliarvo. Hänessä ruumiillistuu Venezuelan yhteiskunnallinen muutos", toteaa Tukholman yliopiston tutkija Rickard Lalander, jolla on yli 20 vuoden kokemus Venezuelasta.

Chávez on ensimmäinen Venezuelan presidentti, joka ei tule maan tyypillisesti valkoisesta yläluokasta. Hän on antanut äänen köyhille ja marginalisoiduille, Lalander sanoo. Tutkijan mukaan hallituksen ei oikeastaan tarvinnut erikseen luoda Chávez-kulttia.

"Ihmiset kaipasivat vahvaa, messiaanista johtajaa, ja Chávez piti hyvin paljon roolistaan liikkeen symbolina."

Myös hallituksen propagandakoneisto toimii tehokkaasti. Mainoksissa presidentti pussaa pikkutyttöä. Yksityistä tv-kanavaa Globovisiónia uhkaavat sanktiot, koska se uutisoi presidentin tilasta epätoivotulla tavalla.

Oppositio yrittää juuri nyt välttää tanssia haudalla, mutta etenkin Twitterissä presidentin arvostelu jatkuu. Vitsin mukaan Chávez tosiaan on kuin jumala. Kukaan ei ole nähnyt häntä, mutta kaikkien pitää uskoa häneen.

Moni näyttää uskovan.

Bolívarin aukiolla laulussa soi Chávezin tunnuslause "Sosialistinen isänmaa ja voitto". Hän vaihtoi vanhan tunnuksensa "Sosialistinen isänmaa tai kuolema" siihen syöpään sairastuttuaan.

Hallituksen tuorein iskulause kuuluu "Minä olen Chávez". Presidentin poissa ollessa se koristaa Caracasin harmaita seiniä. "Sinä myös olet Chávez", lukee tiikerin kokoisin kirjaimin köyhän ja väkivaltaisen 23 de Enero -lähiön kattojen päällä.

"Obama ja kaikki Yhdysvaltain presidentit ovat olleet varkaita. He tulevat tänne ja odottavat punaista mattoa. Nyt ei ole punaista mattoa muille kuin Chávezille", kertoo Fuentes.

Mutta jos kansa kerran on vallassa, miksi yksi mies on niin tärkeä? Miksi nostaa yksi ihminen jalustalle?

"Chávez herätti meidät. Ennen silmämme olivat sidotut, mutta Chávez otti siteen pois", Fuentes sanoo.

Maria Manner teksti
Markus Jokela kuvat
Caracas

Chávezin kuvalla koristellaan krääsää pöytäkelloista viuhkoihin.
Chávezin kuvalla koristellaan krääsää pöytäkelloista viuhkoihin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat