Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venezuela on rikas köyhä maa

Ulkomaat
 
Miller, 15, ja äiti Raiza. Miller aikoo isona poliisiksi tai mekaanikoksi.
Miller, 15, ja äiti Raiza. Miller aikoo isona poliisiksi tai mekaanikoksi.

Raiza del Carmen Delgadon perheen elämä on parantunut, mutta arvostelijoiden mielestä Chávez on luonut aikapommin.

Punta de Mulatos/ Caracas

Artikkeliin liittyvät

Tie nousee jyrkästi Karibianmeren rannalta tiilihökkelien peittämää mäenrinnettä. Pääkaupungista tullut autonkuljettaja kieltäytyy ajamasta pidemmälle.

Tästä alkavat huonomaineiset ranchot, köyhien esikaupunkien loputtomat, hallitsemattomasti virinneet asumukset. Seinillä on hallitusta tukevia iskulauseita ja pyykkiä.

Ylhäällä lähes rinteen laella asuu Raiza del Carmen Delgado, 39, seitsemän lapsen äiti ja neljän isoäiti. Asunnossa on kaksi makuuhuonetta, olohuone ja pieni keittiö. Talossa asuvat myös Raizan sisko, tämän kaksi lasta sekä joukon matriarkka Carmen, 62, Raizan äiti.

Tuuletin humisee nurkassa. Keittiössä joku vaippaikäisistä syö jauhoja suoraan purkista.

Elämä on nykyään parempaa kuin ennen, Raiza sanoo.

"Nyt on terveydenhuolto, koulutus, ja köyhät ovat saaneet kaikenlaista", hän sanoo ja kaappaa nuorimman lapsen imetettäväkseen.

Raiza ei äänestä – "en pidä politiikasta" – mutta hänkin kannattaa presidentti Hugo Chávezia. Perhe on saanut hallituksen ohjelmien kautta halvalla television ja pesukoneen, Raizan vanhin tytär ja neljän lapsen äiti Raizmary, 23, ilmaiseksi sängyn ja huonekaluja.

Näillä kulmilla lähes kaikki kannattavat Delgadojen tapaan presidenttiä. Eikä ihme. Sosialistipresidentti Chávezin apuohjelmat ovat tuoneet lukuisten köyhien ulottuville koulutuksen, terveydenhuollon, asuntoja ja vanhuksille eläkkeitä. Köyhyys on Chávezin kaudella vähentynyt puolella. Kaiken mahdollistavat Venezuelan jättimäiset öljyvarat.

Chávezin sosialismilla on varjonsa. Perustavaroista on usein pulaa, ja etenkin aiemmin sähkö- ja vesikatkot olivat yleisiä.

Hallituksen toreilla myydään ruokaa halvemmalla tuettuun hintaan. "Mutta siellä ei ole ruokaa", Raiza huomauttaa.

"Kahvi, sokeri, maissijauho, vessapaperi", hän luettelee tuotteita, jotka ovat usein lopussa. Aamuisin toreilla on pitkät jonot, sillä iltapäivällä osa tuotteista usein loppuu.

Hinta- ja valuuttasääntelyn aikana tavarapulasta on tullut Venezuelassa osa sekä rikkaiden että köyhien elämää. Hallitus päättää myyntihinnan monille tuotteille riisistä hammastahnaan. Se sääntelee myös, paljonko ulkomaanvaluuttaa yritykset ja yksityishenkilöt saavat vaihtaa.

Arki on täynnä ristiriitoja. Jos on millä maksaa, Venezuelassa ei ole koskaan vaikeuksia löytää kalliita ulkomaisia viinejä tai Coca-Colaa. Perushyödykkeistä, jotka ovat useammin hintasääntelyn alaisia, on sen sijaan säännöllisesti pulaa.

Raizan sisko Dayana Delgado, 28, palaa kotiin mukanaan maissijauhoa. Hallituksen torilla ei ollut jauhoja, ja hän joutui ostamaan ne kalliimmalla muualta.

Viime aikoina raha on ollut tiukassa. Raiza tienaa elantonsa siivoamalla läheisessä Macuton kaupungissa koteja ja toimistoja. Joulun aikaan hänet soitettiin usein töihin. Sen jälkeen on ollut hiljaista, hän sanoo. Lasten isistä ei ole apua, he ovat menneet menojaan.

Myös Dayana-sisko on Chávezin uskollinen tukija. "Hän on tehnyt köyhille paljon hyvää."

Ariadna, 7, näyttää halpiskannettavaa, joita opetusministeriö on jakanut sadoilletuhansille koululaisille. Akku vain on tyhjä, eikä tietokoneen ominaisuuksia nyt pääse esittelemään.

Arvostelijoiden mielestä Chávez on luonut valtion, joka on aikapommi.

"Tilanne ei voi jatkua tällaisena kauan", sanoo pääkaupunki Caracasissa oikeistolaisen ajatuspajan Cedicen puheenjohtaja Rafael Alfonzo.

Hänen mielestään talousongelmien syy on hintojen, valuutan ja palkkojen tiukka sääntely. Venezuelan oma teollisuus- ja maataloustuotanto kituu.

"Sen sijaan, että hallitus kannustaisi tuotantoon, se kannustaa olemaan tuottamatta. Kun tuotantoa ei ole, hallitus tuo tavaraa ulkomailta. Kaupassa myydään irlantilaista voita. Minulla ei ole mitään irlantilaista voita vastaan, mutta on pähkähullua, että se on halvempaa kuin täällä tehty", hän sanoo.

Satoja yrityksiä ja satojatuhansia hehtaareja maatalousmaata on kansallistettu.

"Täällä on hyvin vaikea investoida. Tämä on pommi."

Kaikki eivät näe tilannetta yhtä synkkänä. Vankimmat Chávezin tukijat löytyvät hallituksen rakennuttamista uusista asuinkortteleista.

Vastamaalattu punavalkoinen kerrostalokompleksi erottuu betoninharmaasta maisemasta. Rautaportin takana jyskää salsa. Lesvia Echeverria, 40, ja José Francisco Ruíz , 40, odottivat asuntoa lähes vuoden. Kuukausi sitten heitä onnisti.

Viidennen kerroksen asunnossa on kaksi pientä makuuhuonetta, olohuone ja avokeittiö. Mukana tulivat jääkaappi, lämminvesivaraaja, pesukone, hella ja huonekalut. Kaikki ilmaiseksi. Asuminen, vesi ja sähkö eivät maksa mitään.

"Kaapeli-tv on tulossa", Ruíz kertoo.

Asunto-ohjelma on hallituksen lippulaiva, jonka tarkoitus on tukea köyhimpien lisäksi keskiluokkaa, jonka rahat eivät riittäisi asuntoon. Viime vuonna valmistui hallituksen mukaan 200 000 uutta asuntoa.

"En koskaan kuvitellut, että joku päivä elämässäni saisin oman asunnon", sairaanhoitajana työskentelevä Echeverria tunnustaa. Parilla on kaksi lasta, Evaluna, 14 ja Arianna, 6.

Perhettä ei askarruta, miten valtiolla riittää varaa kaikkeen.

"PDVSA:lla on paljon öljytuloja", Echeverria sanoo viitaten valtion öljy-yhtiöön.

Uudessa olohuoneessa on suuri taulutelevisio, jonka he ostivat osamaksulla valtion kansanmyymälästä. Suuret kaiuttimet ovat elektroniikkakaupasta, jossa Ruíz työskentelee. Television vieressä on pyhimys Antonius Padovalaisen patsas ja Chávezin valokuva.

Presidentti on puhunut yksityisomaisuutta vastaan, mutta se ei estä hänen kannattajiaan iloitsemasta kulutusjuhlasta.

Kulutustavaran haalimiseen on Venezuelassa toinenkin hyvä syy. Inflaatio eli kuluttajahintojen nousu on ollut keskimäärin noin 20 prosenttia vuodessa, joskin se oli korkea jo ennen Chávezia. Kaikki, joilla on varaa, muuttavat säästönsä dollareiksi, euroiksi tai johonkin, joka säilyttää vaihtoarvonsa.

"Autoja ei ole tarpeeksi ostettavaksi. Ihmiset ostavat tuulettimia, mitä tahansa. Nyt he ovat humalassa, mutta pian tulee päivä, jolloin heillä on krapula", Alfonzo sanoo.

Kansainväliset talouslehdet antavat taloudesta synkän kuvan: se on kaaoksen partaalla ja valuutta yliarvostettu.

"Enemmin tai myöhemmin kaikki romahtaa", Alfonzo sanoo. Hänen mukaansa tilanne on viritetty sen varaan, että öljy maksaa yli sata dollaria tynnyriltä. Hallituksen uskotaan pian devalvoivan, mikä voisi kiihdyttää inflaatiota.

Öljytuloista huolimatta Venezuelan valtionvelka on noussut nopeasti. Budjettivaje on Maailman valuuttarahaston IMF:n arvion mukaan 7,4 prosenttia.

Mutta Venezuelan velkataakka on silti yhä kohtuullinen, sanoo taloustieteilijä Mark Weisbrot Washingtonista CEPR-tutkimuslaitoksesta. Vuonna 2011 Venezuelan ulkomaanvelka oli IMF:n mukaan 45,2 prosenttia bruttokansantuotteesta. EU:n keskiarvo oli 82,5 prosenttia. Tärkeämpänä mittarina Weisbrot tosin pitää lainan hintaa, joka sekin on kohtuullinen.

"Kriisiä on ennustettu 14 vuotta", hän kertoo puhelimitse. Venezuela on toistuvasti ylittänyt synkät talousennusteet. Öljyvarantojen arvioidaan kestävän vielä jopa sata vuotta.

Se ei tarkoita, etteikö ongelmia nyt olisi. Weisbrotin mukaan hallitus ei ole onnistunut monipuolistamaan öljyriippuvaista taloutta. Tiet, sillat ja sairaalat kaipaavat kipeästi kunnossapitoa. Pääomapako on iso ongelma.

"Kuka tahansa, jolla on säästöjä, haluaa ostaa talon Costa Ricasta", Weisbrot sanoo.

Ylös Punta de Mulatosin rinteelle Raiza Del Carmen Delgadon luo kulutushuuma ei yllä.

"Jos on tullissa töissä, voi säästää rahaa, muttei täällä", Raiza sanoo. Dayana arvelee, että heillä on joskus saattanut olla yksi yhden dollarin seteli. Täällä ainoa valuutta on bolivari.

Mahdollisista talousongelmista he eivät syytä presidenttiä, mutta hintojen nousu on huomattu. "Kaikki on nykyään kalliimpaa kuin ennen, vaatteet, ruoka, kaikki", Raiza sanoo.

Hänen mielestään suurin ongelma Chávezin kaudella on kuitenkin yhteiskunnan syvä kahtiajako hallituksen vastustajiin ja kannattajiin.

Siihen ei välttämättä ole luvassa muutosta, vaikka syöpäsairas presidentti ei enää palaisikaan valtaan. Kun Venezuelan kauppakamari hiljattain pyysi hallitusta myöntämään yrityksille lisää ulkomaanvaluuttaa, varapresidentti Nicolás Maduro vastasi uhmakkaasti:

"Emme anna heille lisää dollareita, vaan vallankumous antaa heille lisää päänsärkyä."

Maria Manner HS, teksti
Markus Jokela HS, kuvat
Punta de Mulatos/ Caracas

Raiza (oik.) jutteli siskonsa Dayanan (vas.) kanssa samalla kun imetti nuorinta lastaan. Työkseen tekokynsiä tekevä Dayana on isosiskonsa tavoin presidentti Hugo Chávezin kannattaja.
Raiza (oik.) jutteli siskonsa Dayanan (vas.) kanssa samalla kun imetti nuorinta lastaan. Työkseen tekokynsiä tekevä Dayana on isosiskonsa tavoin presidentti Hugo Chávezin kannattaja.
Isoäiti Carmen paimentaa lapsia kadulta sisään. Ovensuussa Ariadna, 7.
Isoäiti Carmen paimentaa lapsia kadulta sisään. Ovensuussa Ariadna, 7.
Diana katselee saippuasarjaa televisiosta Delgadojen perheen makuuhuoneessa.
Diana katselee saippuasarjaa televisiosta Delgadojen perheen makuuhuoneessa.
Isosisko Evaluna, 14, katselee ulos perheen uuden asunnon ikkunasta. Caracas on täynnä keskeneräisiä rakennustyömaita. Hallituksen asunto-ohjelman tavoitteena on rakentaa kolme miljoonaa asuntoa vuoteen 2018 mennessä.
Isosisko Evaluna, 14, katselee ulos perheen uuden asunnon ikkunasta. Caracas on täynnä keskeneräisiä rakennustyömaita. Hallituksen asunto-ohjelman tavoitteena on rakentaa kolme miljoonaa asuntoa vuoteen 2018 mennessä.
Arianna, 6, auttaa äiti Lesvia Echeverriaa keittiössä. Perhe asui Lesvian vanhempien luona, kunnes rankkasateiden aiheuttamat tulvat veivät heidän talonsa. Keittiökoneet tulivat maksutta uuden asunnon mukana.
Arianna, 6, auttaa äiti Lesvia Echeverriaa keittiössä. Perhe asui Lesvian vanhempien luona, kunnes rankkasateiden aiheuttamat tulvat veivät heidän talonsa. Keittiökoneet tulivat maksutta uuden asunnon mukana.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat