Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS raportoi Soussen aurinkorannalta 2013: Poliittinen epävarmuus säikytti pois lomailijat

Ulkomaat
 
Reeta Metsänen
Soussen uimarannat olivat tyhjillään tammikuussa kylmyydenkin vuoksi. Tunisia uskoo saavuttavansa vallankumousta edeltäneet turistimäärät vuonna 2014.
Soussen uimarannat olivat tyhjillään tammikuussa kylmyydenkin vuoksi. Tunisia uskoo saavuttavansa vallankumousta edeltäneet turistimäärät vuonna 2014. Kuva: Reeta Metsänen

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran 5.2.2013.

Sousse. Kaksi vuotta sitten Tunisiassa elettiin toiveikkuuden aikaa. Tunisialaiset olivat onnistuneet häätämään maasta diktaattori Zine El Abidine Ben Alin kansannousullaan.

Innostus tuntui myös lomakaupunki Soussessa.

"Et voi kuvitella kaikkia niitä onnittelusoittoja ja -fakseja, joita saimme vallankumouksen jälkeen asiakkailtamme. Sitten kaikki muuttui", hotelli Hasdrubal Thalassan vastaanottotiskin johtaja Guerfal Kamel kuvailee.

Vallankumousta seurannut poliittinen epävarmuus säikytti pois lomailijat ja matkatoimistot. Turistien määrä romahti.

Turisminmerkitys on Tunisiassa suuri. Sen osuus maan taloudesta on lähes seitsemän prosenttia.

Vuosi 2012 oli Tunisian turismille edellisvuoden aallonpohjaa hieman parempi. Sousselaisten mielestä elpyminen ei ole ollut tarpeeksi nopeaa.

Vallankumouksesta jäi levottoman maan leima, vaikka Tunisia on rauhoittunut. Hasdrubal Thalassan suuret pihat ovat tyhjillään.

"Suomalaisia asiakkaita ei ole näkynyt vallankumouksen jälkeen. Aiemmin heitä kävi täällä paljon", Kamel huomauttaa.

Aiemmin suomalaisturisteja kuljetti Tunisiaan neljä matkatoimistoa. Nyt vain yksi jatkaa.

Tunisian talousvaikeudet eivät rajoitu turismiin. Työttömyys on noussut kansannousun jälkeen 18 prosenttiin. Myös hinnat ovat kohonneet.

Suurin syy talousvaikeuksiin on poliittinen epävarmuus.

Fakta

Tunisia toipuu vallankumouksesta

 Kansannousu syöksi vallasta Tunisiaa 23 vuotta itsevaltaisesti johtaneen Zine El Abidine Ben Alin tammikuussa 2011. Vallankumous aloitti kansannousujen aallon arabimaissa.

 Lokakuussa 2011 Tunisiassa järjestettiin ensimmäiset vapaat vaalit, joissa valittiin perustuslakia säätävä neuvosto. Voittajaksi nousi maltillinen islamilainen puolue al-Nahda.

 Perustuslain työstäminen on yhä kesken. Jos laki valmistuu piakkoin, ensimmäiset parlamenttivaalit pidetään kesällä.

 Maallistuneet tunisialaiset yrittävät koota rivejään vaaleja varten. Kesällä joukko oppositiopoliitikkoja perusti Nida Tunis -puolueen vastavoimaksi al-Nahdalle.

Uuden perustuslain valmistelu on viivästynyt ja on mahdollista, että alkukesäksi suunniteltuja vaaleja lykätään.

Tunisian poliittinen kenttä on jakautunut jyrkästi maallistuneiden ja uskonnollisten leireihin.

Ensimmäiset vapaat vaalit voitti vuonna 2011 ylivoimaisesti maltillinen islamilainen puolue al-Nahda.

On kuitenkin yhä epäselvää, miltä Tunisian poliittinen kartta tulevaisuudessa näyttää. Hämärä tulevaisuus pitää turistien lisäksi myös sijoittajat loitolla.

Muutosten hitaus on saanut monet kansalaiset turhautumaan. Sen näkee Soussen basaarissa, jossa matkamuistokojujen myyjät norkoilevat sanomalehtiä lukien tai juoruillen. Vain muutama turisti on eksynyt matto-ostoksille.

"Johtajamme vain tappelevat keskenään. He eivät välitä tavallisista ihmisistä", puuskahtaa kauppias Chokri Ben Hadej Ali.

Samaa mieltä on kaksi kuukautta työttömänä ollut hotellitarjoilija Muhammed Zreri.
Monet paikalliset hotellit sulkevat ovensa hiljaisiksi talvikuukausiksi. Silloin työntekijät jäävät lähes tyhjän päälle, Zreri kertoo. Hän elättää perheensä säästöillä ja lainoilla.

"Talvella kaikki me lainailemme toisiltamme. Maksamme velat takaisin, kun töitä on taas."

Turismin ja kausityön ongelmat juontavat juurensa jo aikaan ennen vallankumousta.

Ben Alin aikoina hotellit saivat helposti lainaa, jos suhteet hallintoon olivat kunnossa. Syntyi joukko ylivelkaantuneita ja vaihtelevalla ammattitaidolla pyöriviä hotelleja.

Yksijoukko Soussessa ei turisteja kaipaa. Ennen vallankumousta kielletty ääriuskonnollinen islamistipuolue Hizb al-Tahrir eli Vapautuksen puolue on pystyttänyt kojunsa keskustaan.

Paikallisosaston jäsenen Salem Hawamin mukaan turistit käyttäytyvät Tunisiassa loukkaavasti välittämättä paikallisista tavoista ja arvoista.

"Sitten muslimit täällä kopioivat näitä tapoja", Hawam sanoo.

"Esimerkiksi naisten pitäisi pukeutua islamilaisessa maassa peittävämmin", hän jatkaa.

Kesällä toimiluvan saanut Hizb al-Tahrir haluaa perustaa islamilaisen kalifaatin, jota hallitaan uskonnollista lakia noudattaen.

Ennen vallankumousta puolue oli kielletty.

Ääriuskonnolliset salafistit ovat Tunisiassa pieni, mutta äänekäs vähemmistö. Monet sousselaiset pelkäävät, että salafistit pilaavat Tunisian maineen maailmalla.

Reeta Metsänen
Islamistipuolue Hizb al-Tahririn paikallisosasto kampanjoi Soussen keskustassa. Puolueen paikallisosaston jäsenten Salem Hawamin mielestä länsimaiset turistit eivät kunnioita tunisialaista kulttuuria.
Islamistipuolue Hizb al-Tahririn paikallisosasto kampanjoi Soussen keskustassa. Puolueen paikallisosaston jäsenten Salem Hawamin mielestä länsimaiset turistit eivät kunnioita tunisialaista kulttuuria.

Toivotonta Tunisiassa ei ole.

Vastaanottovirkailija Kamel uskoo koulutetun nuorison nostavan maan vaikeuksista.

"Voimme päästä yli näistä ongelmista. Emme ehkä yhdessä, kahdessa tai viidessäkään vuodessa, mutta voimme silti onnistua", hän sanoo.

Myös työtön Zreri kertoo iloitsevansa yhä vallankumouksesta. Nyt vaikeuksista voi puhua ääneen ja työntekijät uskaltavat vaatia oikeuksiaan.

"Tarvitsemme ratkaisuja, jotta voisimme päästä nauttimaan vallankumouksen hedelmistä. Vapaudella ei ruokita lapsia."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat