Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lohi löytää magneettikentän avulla kotiin

Ulkomaat
 
Andy Clark Reuters
Punalohet puskivat eteenpäin Adamsjoessa Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa.
Punalohet puskivat eteenpäin Adamsjoessa Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa. Kuva: Andy Clark Reuters

Tutkimus osoitti punalohien löytävän Maan magneettikentän avulla syntymäjokeensa.

Uituaan vuosia merillä lohi löytää takaisin syntymäjokeensa lisääntymään eräänlaisen kompassin avulla. Havainnon tekivät Oregonin yliopiston tutkijat, jotka keräsivät tietoja kanadalaislohien reiteistä yli 50 vuoden ajalta.

Tutkimus julkaistiin torstaina Current Biology -tiedelehdessä.

Löytääkseen kotiin tuhansien kilometrien päästä lohet painavat muistiinsa jäljen Maan magneettikentän kohdasta, josta ne ensimmäisen kerran uivat mereen, kuvailee tutkija Nathan Putman.

Sukukypsyyden saavutettuaan lohet palaavat rannikolle paikkaan, joka on magneettikentän perusteella tuttu. Putman arvelee niiden käyttävän rannikolle päästyään myös hajuaistiaan, mutta merellä niiden pitää tarkistaa aika ajoin sijaintinsa Maan magneettikentän avulla.

Tutkijat ovat arvelleet, että esimerkiksi kaloilla, merikilpikonnilla ja hylkeillä on käytössään jonkinlainen kompassi tai satelliittipaikannin. Sen osoittaminen on ollut äärimmäisen vaikeaa.

Kanadan Brittiläisen Kolumbian Fraserjoen lohet uivat Tyyneenmereen kuten muutkin lohet, mutta paluumatkalla niillä on edessään Vancouversaari. Kalojen pitää valita, kiertävätkö ne saaren pohjoista vai eteläistä reittiä.

Jos kalat suunnistavat magneettikentän avulla, niiden reitin pitäisi vaihdella maan magneettikentän vaihtelun mukaisesti. Kaksi vuotta merellä varttuneiden lohien pitäisi siis valita se reitti, jonka magneettikentän voimakkuus vastaa parhaiten kahden vuoden takaista.

Tutkijat vertasivat kalastustietoja vuodesta 1950 malleihin Maan magneettikentän vaihteluista – ja tiedot täsmäsivät.

Havainnolla voi olla tutkijoiden mukaan käyttöä luonnonlohien ja kasvatuslohien seurannassa ja hyödyntämisessä.

Putmanin mukaan Maan magneettikenttä on heikko verrattuna vaikkapa sähkölinjojen tuottamiin magneettikenttiin, joita voi olla lohenkasvatuslaitoksilla. Ne voivat hankaloittaa kasvatuslohien kotimatkaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat