Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miljoonat saapuivat maailman suurimpaan juhlaan

Ulkomaat
 
Prashanth Vishwanathan
Hindupyhiinvaeltajat kastautuivat lauantaina Gangesjokeen Intian Allahabadissa järjestetyssä Maha Kumbhissa.
Hindupyhiinvaeltajat kastautuivat lauantaina Gangesjokeen Intian Allahabadissa järjestetyssä Maha Kumbhissa. Kuva: Prashanth Vishwanathan

Pyhiinvaellukselle Intian Allahabadiin odotetaan tänään 30 miljoonaa ihmistä. Myyntiedustaja Ashutosh Dixit kastautui hyiseen Gangesiin, vaikka ei usko syntiensä anteeksiantoon.

Ensimmäisenä jaloista lähtevät Converset, länsimaiset klassikkotennarit. Sitten sukat. Pillifarkut.

Fakta

40 000 vessaa, 12 000 poliisia

 Maha Kumbh järjestetään Allahabadissa joka 12. vuosi.

 Festivaalialue on kooltaan lähes 2 000 hehtaaria, ja sillä on 99 paikoitusaluetta.

 Alueella on 30 poliisiasemaa, 12 400 poliisia, 30 paloasemaa ja lähes 40 000 vessaa.

 Järjestäjät odottavat jopa sataa miljoonaa kävijää.

"Gangesin vesi on kauhean kylmää", sanoo uttarpradeshilainen 23-vuotias lääkefirman myyntiedustaja Ashutosh Dixit.

Nyt hän on enää lyhyissä kalsareissaan ja harppoo jo joentörmää alas. Kello on kuusi aamulla. Gangesin yllä leijuu kylmä sumu, kun intialaispoliisit ohjaavat pitkillä lathi-kepeillään pyhiin vaeltajia veteen kuin karjaa.

Dixit kahlaa. Kun vettä on napaan asti, hän kyykistyy kolmesti kokonaan pinnan alle kuten hindupyhiinvaeltajan kuuluu. Sitten hän nousee sameasta Gangesista, kävelee pengertä ylös ja sanoo: "Minun täytyi tehdä tämä. Täytyy seurata uskontoni sääntöjä ja ohjeita."

Maha Kumbh eli iso Kumbh -pyhiinvaellus järjestetään joka kahdestoista vuosi Intian Allahabadissa rannalla, jossa Ganges- ja Jamuna-joet kohtaavat. Vanhan myytin mukaan aikoinaan samassa paikassa kohtasi myös kolmas joki, Saraswati.

Tänään sunnuntaina on Kumbhin tärkein kylpypäivä, ja järjestäjät odottavat jopa 30 miljoonaa ihmistä yhden päivän aikana. Silloin Kumbhissa on väkeä kuin Tokiossa tai Méxicossa.

Koko Kumbhin kävijämääräksi odotetaan 55 vuorokauden aikana jopa sataa miljoonaa ihmistä, mutta luvut perustuvat karkeisiin arvioihin. Kyse on maailman suurimmasta uskonnollisesta tapahtumasta, ja on mahdollista, että Kumbh on myös maailman suurin väenkokous.

Hindinkielinen kyltti Gangesin rannalla kertoo: Jos pysyt vedessä kolme minuuttia ja teet kolme sukellusta veden alle, syntisi puhdistuvat kolmesti.

"En usko, että voit pyyhkiä syntejäsi täällä. Ne on kohdattava", myyntiedustaja Dixit sanoo. "Jos joku on vaikka raiskannut naisen, ei olisi mitään järkeä, että hän saisi sen täällä anteeksi."

Miksi tulit kylpemään, jos ei syntien takia?

"Kyllä täältä jotain hyvää saa itselleen. Olin täällä jo vuoden 2001 Kumbhissa, 11-vuotiaana."

Kumbhissa ei ole kyse vain synneistä ja pelastumisesta, vaan itse matkasta – lentäen, junalla, bussilla tai kävellen – Allahabadiin. Se on samalla matka hindun pään sisälle, henkisen kasvun paikka. Ja ovathan nämä mainiot markkinat muutenkin.

Kumbhin ikää ei tiedetä. Se on todennäköisesti useita tuhansia vuosia vanha. Jo 600-luvulla siitä kirjoitti kiinalainen tutkimusmatkailija Xuanzang.

Nyt järjestäjät kutsuvat Allahabadin juhlaa ensimmäiseksi "hi-tech Kumbhiksi". Sitä ei kyllä laajalla alueella juuri huomaa, vaikka jossain on kuulemma nettikahviloita ja älypuhelimiin on tarjolla Kumbh-sovelluksia.

Tosiasiassa Kumbh on nimittäin hindujen syvien kansanrivien juhla.

"Onhan se pieni ihme, että vaikka Intiassa on valtavasti konflikteja, kaikki ihmiset matkustavat samaan paikkaan kylpemään yhdessä", ihailee delhiläinen kylpijä Nitish Sharma.

Kumbh vetää myös eliittiä. Osan heistä on tultava tänne halusi tai ei. Yksi heistä on Intian pääministeriksi tähtäävän hindunationalistisen puolueen BJP:n suosittu Narendra Modi. Hän saattaa sunnuntaina saapua Kumbhiin kalastamaan ääniä.

Kun Intia modernisoituu, myös ihmiset muuttuvat. Tämän vuoden Kumbhissa suuri keskustelu käydään siitä, kuinka paljon Intiassa on enää oikeita elämäntapasadhuja, askeetikkoja, jotka todella ovat hylänneet maallisen elämän houkutukset.

Allahabadin laidalla hortoilee nimittäin vale-sadhuja ja satunnaisia rupiankerjääjiä. Väitetään, että osalle on jopa maksettu siitä, että he esittävät askeetikkoa. Akharat eli sadhujen koulukunnat kilpailevat hengellisestä ja taloudellisesta vallasta, ja Kumbhissa vallan merkiksi käy myös se, millä akharalla on eniten sadhuja. Aitoja tai epäaitoja.

Mutta yhden asian kaikki – sekä sadhut että tavikset – tietävät: kaikki on väliaikaista vain.

Niinpä rautaputkista, lankuista, muovikankaasta, ponttoneista ja köysistä kyhätty kaupunki kaadetaan maaliskuussa ja seuraavan kerran se kyhätään Allahabadiin vuonna 2025.

Tommi Nieminen HS
Allahabad

Prashanth Vishwanathan
Sadhu eli askeetikko siunasi pyhiinvaeltajan lauantaina.
Sadhu eli askeetikko siunasi pyhiinvaeltajan lauantaina.
Prashanth Vishwanathan
Myyntiedustaja Ashutosh Dixit kyykistyi kolmesti hyisen veden alle.
Myyntiedustaja Ashutosh Dixit kyykistyi kolmesti hyisen veden alle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat