Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Panttivangit ovat Jemenille pieni murhe

Ulkomaat
 
Sami Sillanpää

Tänään perjantaina on kulunut kahdeksan viikkoa siitä, kun suomalainen pariskunta ja itävaltalainen mies siepattiin Sanaassa Jemenissä. Sieppaajista ei ole vielä mitään varmaa tietoa.

Se on huolestuttavaa. Useimmissa Jemenin viime vuosien sieppauksissa on ollut kyse jonkin paikallisen heimon yrityksestä kiristää hallitusta. Sieppaajat ovat esittäneet vaatimuksensa melko nopeasti.

Nyt sieppaajat ovat – ainakin julkisesti – pysytelleet hiljaa kaksi kuukautta. Se viittaa siihen, että kyse on jostain mutkikkaammasta kuin tavanomaisesta heimosieppauksesta.

Sieppauksen pitkittyminen voi vaikeuttaa sen selvittämistä. Vaarana on, että ajan myötä asia alkaa painua Jemenin viranomaisilta unohduksiin. Jemenin hallinnolla riittää päänvaivaa. On kapina maan eteläosassa, konflikti pohjoisen äärishiialaisten huthikapinallisten kanssa, sota al-Qaidaa vastaan, pakolaistulva Somaliasta ja sekava poliittinen siirtymävaihe pitkäaikaisen johtajan Ali Abdullah Salehin syrjäyttämisen jälkeen. Siinä sotkussa ulkomaalaiset panttivangit ovat vain yksi monista ratkottavista asioista.

Yksi suomalaisten viranomaisten tehtävistä on pitää painetta yllä Jemenin hallinnossa. Siksi Suomen ryhmää Sanaassa vetävä suurlähettiläs Jarno Syrjälä on tavannut säännöllisesti Jemenin ylintä johtoa, ja jopa presidentti Sauli Niinistö on ollut yhteydessä Jemeniin.

Urakka alkaa käydä raskaaksi. Syrjälän varsinainen työ olisi toimia suurlähettiläänä Saudi-Arabiassa. Hän matkusti Sanaan heti sieppauksen jälkeen joulun alla ja on sen jälkeen tehnyt töitä lähes tauotta. Myös ryhmän muut jäsenet ovat olleet Sanaassa viikkokausia.

Ulkoministeriö ja keskusrikospoliisi joutuvat nyt pohtimaan, muutetaanko kokoonpanoa. Vaihdosten huono puoli on, että samalla katkeavat henkilökohtaiset suhteet, jotka ovat tärkeitä Jemenin viranomaisten kanssa työskentelyssä.

Viranomaiset joutuvat kuitenkin valmistautumaan siihen, että sieppaus voi jatkua vielä kuukausia. Ikävä muistutus on saudiarabialainen diplomaatti, joka siepattiin Jemenissä viime vuoden maaliskuussa. Hän on yhä panttivankina.

Sami Sillanpää sami.sillanpaa@hs.fi
Kirjoittaja on ulkomaantoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat