Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jemenin sieppauksen selvitys etenee hitaasti

Ulkoministeriö on pystynyt "sulkemaan jotain vaihtoehtoja pois"

Ulkomaat
 
Sami Sillanpää HS
Suomalaiset siepattiin kaksi kuukautta sitten tästä kaupasta Sanaassa.
Suomalaiset siepattiin kaksi kuukautta sitten tästä kaupasta Sanaassa. Kuva: Sami Sillanpää HS

Jemeniläiset asiantuntijat uskovat panttivankien olevan al-Qaidan hallussa, mutta vahvistusta ei ole. Jemenissä siepatut suomalaiset ovat olleet kateissa jo kaksi kuukautta.

1Mitä sieppauksessa tapahtui?
Suomalainen 34-vuotias mies, hänen 36-vuotias vaimonsa ja itävaltalainen mies siepattiin iltapäivällä 21. joulukuuta Jemenin pääkaupungin Sanaan keskustassa vilkkaalla Ali Abdul Mughani -ostoskadulla.

Suomalaismies oli asunut Sanaassa noin kaksi kuukautta ja opiskellut arabiaa kielikoulussa Sanaan vanhassakaupungissa. Itävaltalaismies opiskeli samassa koulussa. Suomalaisnainen oli saapunut Sanaan vasta edellisenä iltana lomalle. Naamioituneet sieppaajat olivat aseistautuneet kiväärein. He käyttivät varastettua Suzuki Vitara -autoa.

Siepattujen nimet ja taustat ovat HS:n tiedossa, mutta tietoja ei ole toistaiseksi julkistettu uhrien suojelemiseksi.

2Ovatko panttivangit terroristiverkosto al-Qaidalla?
HS:ää avustavan jemeniläistoimittajan Ali Saeedin haastattelemat kolme lähdettä Jemenissä sanovat, että al-Qaida pitää siepattuja hallussaan. Näin sanovat al-Qaidaan erikoistuneet tutkijat Abdulrazak al-Jamal ja Saeed Ubaid, joka tuntevat Jemenin al-Qaidan ylintä johtoa. Samaa väittää heimojohtaja Adel Jaroon al-Baidan alueelta, joka on yksi al-Qaidan tukialueista.

Jemenin, Suomen tai Itävallan viranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoa. Al-Qaida itse ei ole ilmoittanut pitävänsä suomalaisia ja itävaltalaista hallussaan.

3Kuka sieppausta selvittää?
Päävastuu tutkinnasta on Jemenin viranomaisilla, koska rikos tapahtui heidän maassaan.

Tutkintaan ovat osallistuneet muun muassa poliittisen turvallisuuden poliisi, terrorisminvastainen yksikkö, rikospoliisi, turistipoliisi ja tiedustelupalvelu. Suomella on Sanaassa ryhmä, jota johtaa suurlähettiläs Jarno Syrjälä. Ryhmään kuuluu myös keskusrikospoliisin tutkijoita. Suomalaiset tekevät yhteistyötä Itävallan edustajien kanssa.

4Onko tutkinta edennyt?
"Kuva on tarkentunut sieppauksen olosuhteista ja tapahtumista sen jälkeen", sanoo ulkoministeriön viestintäjohtaja Jouni Mölsä.

Suomen edustajat Sanaassa ovat tarkistaneet erilaisia väitteitä siepattujen olinpaikasta. "Joitain vaihtoehtoja on pystytty seulomaan pois", Mölsä sanoo.

Mahdollisia neuvotteluita tai lunnasvaatimuksia ministeriö ei kommentoi. "Ei vahvisteta eikä kielletä", Mölsä sanoo.

5Onko siepattuja yritetty vapauttaa voimatoimin?
Muun muassa jemeniläislehti Yemen Post ja uutistoimistot Reuters ja AFP ovat väittäneet nimettömiin lähteisiin perustuen, että Jemenin armeija aloitti runsaat kaksi viikkoa sitten hyökkäyksen al-Baidan alueella vapauttaakseen siepatut.

"Taistelu ei meidän tietojen mukaan ollut vapautusoperaatio", sanoo ulkoministeriön konsuliyksikön päällikkö Teemu Turunen.

Voimankäyttö panttivankitilanteessa olisi erittäin epätavallista Jemenissä. Sitä on yritetty tiettävästi vain kerran, vuonna 1998. Sen jälkeen on ollut kymmeniä sieppauksia, jotka on selvitetty ilman voimankäyttöä.

Suomen edustajat Sanaassa ovat esittäneet Jemenille toiveen, että sieppaus pyritään ratkaisemaan rauhanomaisesti.

6Kuka muu kuin al-Qaida on voinut tehdä sieppauksen?
Useimmat Jemenin kymmenistä sieppauksista ovat tehneet maan eri heimot. Heimoja on kymmeniä. Niillä on yleensä omat aseelliset ryhmänsä, ja ne hallitsevat omia alueitaan.

Sieppauksista tunnetaan etenkin Bani Dhabian -niminen heimo, joka hallitsee vaikeakulkuista vuoristoaluetta. Yksi heimon johtajista, Muhammad al-Milqat, kiisti HS:n haastattelussa 22. tammikuuta, että heimo olisi sieppauksen takana.

Yksi mahdollisuus on, että sieppaus liittyy Jemenissä meneillään olevaan poliittiseen kamppailuun. Presidentti Ali Abdullah Saleh jätti kansannousun painostamana paikkansa vuosi sitten. Uusi presidentti Abd Rabbuh Mansur Hadi on syrjäyttänyt Salehin lähipiiriä etenkin asevoimista ja turvallisuuselimistä.

Valtakamppailussa on monia riitaisia ryhmittymiä, jotka yrittävät painostaa toisiaan.

7Miksi sieppauksen selvittäminen on niin vaikeaa?
Poliittisen hajaannuksen vuoksi myös Jemenin turvallisuuselimet ovat sekavassa tilassa. Niissä toimii sekä vanhan että uuden vallan tukijoita. Tietoja sieppauksista voidaan käyttää vastapuolen mustamaalaamiseen, joten jotkin väitteistä voivat olla tarkoitushakuisia.

Hallinto, eri heimot ja al-Qaida eivät myöskään ole toisistaan täysin erillisiä. Heimojen jäseniä on hallinnossa. Jotkin heimot tai niiden jäsenet tukevat al-Qaidaa. Terroristiverkostolla on myös yksittäisiä tukijoita hallinnossa.

8Jos siepatut ovat al-Qaidalla, miksei se esitä vaatimuksia?
Arabian niemimaan al-Qaida tiedottaa yleensä nettisivunsa kautta. Se on ilmoittanut verkossa pitävänsä hallussaan viime vuonna erikseen siepattuja sveitsiläistä naisopettajaa ja saudiarabialaista miesdiplomaattia.

Suomalaisten ja itävaltalaisen sieppauksesta ilmoitusta ei ole julkistettu. Jemeniläinen al-Qaida-asiantuntija Saeed Ubaid uskoo, että hiljaisuus on al-Qaidan taktiikkaa. "He eivät puhu panttivangeista, koska haluavat osoittaa, että hallitus on kyvytön löytämään siepattuja."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat