Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Venäjän meteoriräjähdyksessä jo 1 200 loukkaantunutta

Ulkomaat
 
STT–AFP–HS–REUTERS
Venäjän Uralilla ilmakehässä räjähtänyt meteori tallentui useille silminnäkijävideoille. Tallenteiden suuri määrä selittyy Venäjällä yleistyneestä tavasta pitää pientä videokameraa tuulilasissa mahdollisia kolareita varten.

Venäjän eilisessä meteoriräjähdyksessä on loukkaantunut luultua enemmän ihmisiä. Uusimpien tietojen mukaan loukkaantuneita on jopa 1 200. Uutistoimisto Reutersin mukaan heistä ainakin 200 on lapsia.

Venäläismedian mukaan loukkaantuneista viitisenkymmentä on edelleen sairaalahoidossa. Fyysisten vammojen lisäksi osa uhreista kärsii järkytyksestä ja ahdistuksesta. Loukkaantuneista suuri osa sai vammoja räjähdyksen rikkomista ikkunalaseista.

Venäläisen RT-uutiskanavan  mukaan kaikkiaan 100 000 kotia on kärsinyt vahingoista, jotka ovat pääosin särkyneitä ikkunoita.

Fakta

Meteori vai meteoriitti?

  Meteori on tähdenlento.

  Meteoriitti on avaruuden kappale, joka on pudonnut joko maapallolle tai jollekin muulle taivaankappaleelle.

  Meteoroidi on avaruudessa matkaava kappale, joko pölyhiukkanen tai ihan reilun kokoinen kivi.

  Tulipallo syntyy, kun tähdenlento on kirkkaampi kuin planeetta Venus.

  Bolidi on tulipallo, joka hajoaa tai räjähtää lentonsa jossain vaiheessa.

Lähde: www.somerikko.net

Venäjän hätätilaministeriö on lähettänyt 20 000 hengen pelastus- ja raivausryhmän Uralin alueelle.

Venäläisviranomaisten mukaan eilisaamuna ilmakehään törmännyt meteori painoi ainakin kymmenen tonnia ja se räjähti kappaleiksi ilmakehässä 30–50 kilometrin korkeudessa. Yhden meteoriitin palasen uskotaan pudonneen järveen lähellä Tšeljabinskia. Paikalla on aloitettu sukellukset.

Viranomaiset varoittavat alueen asukkaita koskemasta epäilyttäviin esineisiin. Mittauksissa alueen säteilymäärät ovat olleet normaalit.

Venäläisen uutiskanavan Russian Todayn mukaan paikalliset ihmiset näkivät taivaalla runsaasti savua ja palavia kappaleita.

"Meteori hajosi taivaalla Ural-vuorten yllä ja paloi osittain ilmakehän alemmassa kerroksessa. Meteoriitin sirpaleita putosi harvaan asutulle Tšeljabinskin seudulle", hätätilanministeriö ilmoitti.

Meteori lensi Tšeljabinskin kaupungin yli kello 9.20 paikallista aikaa perjantaiaamuna eli 5.20 Suomen aikaa.

"Lähdimme ystävien kanssa aamupalalle ja sen aikana tämä kaikki tapahtui. Tuli valoisampaa ja valoisampaa ja valoisampaa. Sitten ihan pariksi sekunniksi sokaisevaa ja kuuma. Kurkistimme ikkunasta ja näimme punaisen meteorin ja noin viiden minuutin päästä kuului räjähdys. Yhden kuuli oikein selvästi. Oppilaitoksen ikkunat hajosivat. Olen shokissa, mutta nyt se on ohi", tšeljabinskiläinen Anastasia Makarovskih kertoi Helsingin Sanomille.

Ludmila Belkova puolestaan kuvaili tapahtumia Gazeta.rulle seuraavasti:

“Pidin liikuntatuntia lastentarhassa kun näin ikkunasta taivaalla valkoisen juovan ja sitten kirkkaan välähdyksen”.

Belkova määräsi lapset maahan ja käski näitä sulkemaan silmänsä.

”Sitten oli viisi tai kuusi räjähdystä.”

Paineaalto rikkoi lastentarhan ikkunoita.

”Se oli kuin ydinräjähdys Terminator-elokuvassa”, Mihail Štajura puolestaan kertoi Gazeta.rulle.

Paikalliset kuvailivat paineaaltoa kuumaksi ja sanoivat metallin maun pysyneen suussa pitkään. Kännykkäyhteydet katkesivat.

Ylilentävä meteori tallentui myös useille videoille. Venäjällä on yleistynyt tapa pitää pientä videokameraa tuulilasissa mahdollisia kolareita varten.

Videoilta näkyy räjähdyksen kirkkaus, ikään kuin todella voimakas lamppu olisi kytketty päälle.

Ensimmäiset tiedot tulivat tavallisilta ihmisiltä ennen kuin viranomaiset vahvistivat tiedon. Huhut lähtivät myös nopeasti liikkeelle, nettikeskusteluissa räjähdystä ehdittiin epäillä pieleen menneeksi armeijan kokeeksi.

Korjaus: Korjattu Tšeljabinskin kaupungin kirjoitusasu. Lisäksi jutussa puhuttiin ensin virheellisesti meteoriitista meteorin sijaan.