Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolmen sekunnin leimahdus

Uralilla sijaitsevan Tšeljabinskin yläpuolella räjähti meteori perjantaiaamuna

Ulkomaat
 
Oleg Kargopolov AFP
Tšeljabinskiläinen sinkkitehdas vaurioitui pahoin meteorin räjähdyksen aiheuttamassa paineaallossa.
Tšeljabinskiläinen sinkkitehdas vaurioitui pahoin meteorin räjähdyksen aiheuttamassa paineaallossa. Kuva: Oleg Kargopolov AFP

Ilmakehässä räjähtänyt meteori aiheutti vammoja lähes tuhannelle ihmiselle Venäjällä. Tšeljabinskiläiset kuvailivat HS:lle yllättävää valoilmiötä ja kertoivat paniikista.

Tšeljabinskiläinen Julija Minjaseva istui perjantaiaamuna toimistollaan, kun ulkona tuli yllättäen aivan kirkasta.

"Oli vähän kuin piirretyissä, kun aurinko nousee nopeasti pimeän yön jälkeen", hän kertoi iltapäivällä Helsingin Sanomille.

"Leimahdus kesti ehkä kolmisen sekuntia ja sitten kuului räjähdys. Rakennus tärisi ja kaikki ryntäsivät ulos."

Taivaalle jäi paksu savuvana.

Kello oli noin 9.20 paikallista aikaa. Uralilla sijaitsevan Tšeljabinskin yläpuolella oli juuri räjähtänyt meteori. Räjähdystä seurannut paineaalto rikkoi ikkunoita ja viranomaisten mukaan lähes tuhat ihmistä hakeutui vammojen vuoksi hoitoon. Tšeljabinskissä yksi tehdasrakennus vaurioitui pahoin.

Useimmilla vammat olivat lieviä, mutta uutistoimisto Ria Novostin mukaan 112 ihmistä Tšeljabinskin alueella joutui sairaalaan. Kahden vammat olivat vakavia.

Taivaalla yllättäen lentänyt tulipallo aiheutti paniikkia. Sitä pahensi, etteivät viranomaiset pystyneet alkuun kommentoimaan tapahtunutta. Meteori tallentui kuitenkin useille videoille, jotka alkoivat levitä internetissä pian tapahtuman jälkeen.

Samalla levisivät huhut. Monet epäilivät valoilmiötä ja räjähdystä armeijan epäonnistuneeksi testiksi, eivätkä halunneet myöhemminkään uskoa virallista versiota meteorista.

"Minulla valuivat kyyneleet ja niin kaikilla muillakin tytöillä", lukiolainen Darja Kostina kertoi kotoaan HS:lle.

"Emme tienneet, mitä oli tapahtunut. Myöhemmin kaikki ymmärsivät, että se oli meteori ja panikoivat. Ajattelivat, että maailmanloppu tuli."

Kännykät lakkasivat toimivasta, mutta paineaalto sai autojen varashälyttimet soimaan. Talojen ulkopuolella oli lasinsiruja. Monet kertoivat tunteneensa suussaan pitkään metallisen maun. Paineaaltoa kuvailtiin kuumaksi.

Pian viranomaiset sulkivat kaasun turvallisuussyistä. Koulut suljettiin ja ihmisiä kehotettiin pysymään sisällä, vaikka säteilyarvot eivät viranomaisten mukaan nousseetkaan.

Iltapäivällä viranomaiset vahvistivat, että meteoreja oli vain yksi. Sen vauhti oli 30 kilometriä sekunnissa. Kirkkaana loistanut meteori näkyi lentäessään 200 kilometrin päähän Jekaterinburgiin.

Viranomaiset kertoivat löytäneensä tšeljabinskiläisen järven rannasta kraatterin, jonka halkaisija oli kuusi metriä. Jäältä löytyi suunnilleen samankokoinen avanto. Kappaleita etsittiin myös naapurialueilta ja Pohjois-Kazakstanista.

Televisiokuvassa kraatterista näkyi yhä tulta ja hiillosta.

Kaikkia meteori ei kuitenkaan järkyttänyt.

Tšeljabinskiläinen opiskelija Arseni Kamenev valitteli HS:lle ajaneensa turhaan keskustaan historian tenttiin, kun oli nukkunut meteorin ohilennon ajan ja oli siitä siksi tietämätön. Instituutti oli suljettu ja sen ikkunat rikki, joten hän palasi kotiin.

"Tuhlasin tähän 72 ruplaa (1,80 euroa), mutta yleisemmällä tasolla tällaiset tapaukset miellyttävät minua. Yhdistäväthän ne kansaa."

Jussi Niemeläinen HS
Moskova

Igor Ljapustin Reuters
Meteori jätti juovan taivaalle.
Meteori jätti juovan taivaalle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat