Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aurinko kuohuu rajusti

Ulkomaat
 
NASA
Viikon puolivälissä otetussa kuvassa näkyvät auringonpilkut, jotka kertovat lähitähden kuohunnasta.
Viikon puolivälissä otetussa kuvassa näkyvät auringonpilkut, jotka kertovat lähitähden kuohunnasta. Kuva: NASA

Kuuden maapallon kokoinen auringonpilkku voi ennakoida suurta auringonpurkausta.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa havaitsi kuluneella viikolla jättiläismäisen auringonpilkun, joka laajeni parissa päivässä yli kuuden maapallon halkaisijan kokoiseksi. Nasa kertoi asiasta verkkosivuillaan keskiviikkona.

Auringonpilkut ovat viileämpiä alueita Auringon pinnalla. Niitä syntyy, kun voimakas magneettikenttä estää konventiovirtausta tuomasta kuumaa plasmaa pinnalle jäähtyneen tilalle.

Suuri auringonpilkku viittaa suureen kuohuntaan Auringossa. Odotettavissa on ehkä valtava auringonpurkaus, joka Maahan osuessaan voi haitata muun muassa sähkölaitteita.

"Siellä on luultavasti kehittymässä suuri purkaus", sanoo akatemiatutkija Minna Palmroth Ilmatieteen laitokselta. "Viimeisimpien kuvien mukaan pilkkualue on kuitenkin jo kiertynyt Auringon näkyvän kiekon reunalle, josta se ei uhkaa Maata."

Purkausten määrä näyttäisi olevan kasvussa. Jos Auringon magneettikenttä on purkautuvassa pilvessä oikeansuuntainen ja purkaus osuu Maahan, se voi aiheuttaa revontulia aina Keski-Eurooppaa myöten. Jos purkauksen mukana kulkee korkeaenergisiä hiukkasia, seurauksena voi olla muitakin ongelmia.

"Napojen säteilytaso voi kohota, jolloin niiden yli kulkevat lennot on peruttava. Purkaus voi haitata gps- ja viestintäsatelliitteja. Se voi indusoida ylimääräisiä jännitteitä sähkölinjoihin ja lamauttaa muuntajia." Palmrothin mukaan Suomen sähköverkko on suunniteltu kestämään auringonpurkauksen vaikutuksia.

Historian suurin tunnettu aurinkomyrsky vuonna 1859 aiheutti revontulia Karibianmerellä saakka, sekoitti kompassit ja kaatoi lennätinyhteyksiä.

Magneettikentän kääntyilystä johtuen Auringon aktiivisuus vaihtelee noin 11 vuoden sykleissä. Käynnissä on aktiivisin vaihe.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat