Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fukushiman jälleenrakennus ja puhdistustyöt takkuavat pahasti

Ulkomaat
 
STT–AFP–REUTERS
ISSEI KATO / REUTERS
Ydinvoimaa vastustava mielenosoittaja piteli Fukushima 2011 -kylttiä mielenosoituksessa Tokion parlamentin edustalla lauantaina.
Ydinvoimaa vastustava mielenosoittaja piteli Fukushima 2011 -kylttiä mielenosoituksessa Tokion parlamentin edustalla lauantaina. Kuva: ISSEI KATO / REUTERS

Tokio. Kaksi vuotta sitten Japania ja koko maailmaa järkytti maanjäristyksen aiheuttama tsunami, joka tappoi lähes 19 000 ihmistä ja aiheutti Tshernobylin jälkeen pahimman ydinkatastrofin.

Yhä vieläkin tuhon jälkeinen jälleenrakennus laahaa perässä ja yli 315 000 ihmistä asuu väliaikaisissa asumuksissa.

Artikkeliin liittyvät

Tsunami moukaroi Fukushiman ydinvoimalaa, jossa yhteensä kolmen reaktorin ytimet sulivat, ja ilmaan pääsi radioaktiivista säteilyä. Tuhon vuoksi kymmeniätuhansia ihmisiä jouduttiin siirtämään suoja-alueille kauas voimalasta. Tsunamissa myös tuhoutui tai vaurioitui yli miljoona asuntoa.

Katastrofin jälkeisinä kuukausina toiveet jälleenrakennuksesta ja saastuneiden alueiden puhdistamisesta olivat korkealla. Toiveikkuus kuitenkin haihtui pian, kun muutokset jumittuivat poliittiseen koneistoon.

Voimalan lähistöllä olevien asuinalueiden siivoaminen on edelleen satunnaista. Saastunutta maata ja roskia on kyllä koottu kasoiksi ympäri Fukushiman aluetta, mutta kasat ovat yhä paikoillaan puistoissa ja parkkipaikoilla. Niiden lopullista säilytyspaikkaa ei vielä tiedä kukaan.

Toipuminen on ollut erityisen hidasta itse Fukushimassa, jossa asukkailla on suuria mielenterveydellisiä ongelmia tuhon jälkeen.

"Olen erityisen huolissani siitä, että tuhoalueiden jälleenrakentamisessa ja niiden tukemisessa on selvä epäsuhta", sanoo Fukushiman alueen jälleenrakentamisesta vastaava johtaja Hiroshi Suzuki.

"Kun vierailin tuhoalueilla, havaitsin, ettei ihmisten henkisiä tarpeita ollut otettu tarpeeksi huomioon."

Monet nuoret ovat lähteneet tuhoalueilta etsimään parempaa elämää. Näin on käynyt erityisesti Fukushimassa, missä talous kangertelee muuta Japania enemmän.

Monet perheet ovat hajonneet miesten jäätyä vanhoille asuinseuduille. Heille ei ole löytynyt työtä läheltä väliaikaisasumuksia, joihin muu perhe on siirtynyt.

Levottomuutta ja epävarmuutta lisää, ettei kukaan pysty sanomaan milloin - vai eikö ehkä koskaan - perheet pääsevät muuttamaan takaisin kotiseuduilleen.

Saastuneiden alueiden siivoamiseen ja asukkaille maksettaviin korvauksiin arvioidaan kuluvan vähintään 300 miljardia euroa. Reaktorien käytöstä poistaminen maksaa puolestaan vähintään 76 miljardia.

40 vuotta vanhan Fukushiman ydinvoimalan sulkeminen on jo itsessään ainutlaatuinen haaste. Myöhemmin tänä vuonna voimalan vaurioituneista varastoaltaista ryhdytään poistamaan käytettyä polttoainetta.

Vuonna 2021 vuorossa ovat reaktorien sulaneet ytimet. Koko projektin läpiviemiseen kulunee 30-40 vuotta.

Viranomaisten mukaan hanke on aikataulussaan, mutta asiantuntijoiden mukaan tavoite saattaa olla liian kunnianhimoinen.

"Se on toiveuni", kuvasi Japanin ydinteknologiainstituutin eläkkeelle jäänyt neuvonantaja Michio Ishikawa 40 vuoden aikataulua.

Hänen mukaansa voimalan sulkeminen voi kestää jopa useita vuosikymmeniä pidempään.

Monien asiantuntijoiden mukaan projektia haittaavat teknologian ja työvoiman puute sekä hankkeen valtava hinta.

"Se on kuin kävisi sotaan bambukepein", kuvasi tilannetta Japanin ydinteollisuusfoorumin johtaja Takuya Hattori.

KYODO / REUTERS
Tsunamin uhrien puolesta rukoiltiin vierailulla Fukushiman eristetylle alueelle lauantaina.
Tsunamin uhrien puolesta rukoiltiin vierailulla Fukushiman eristetylle alueelle lauantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat