Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmiskaupan uhreja jo yli 20 miljoonaa

Ulkomaat
 
Ina Fassbender Reuters
Femen-järjestön aktivisti osoitti mieltään prostituutiota vastaan Saksan Kölnissä marraskuussa. Kyltissä lukee "Ihmisarvo on korvaamaton".
Femen-järjestön aktivisti osoitti mieltään prostituutiota vastaan Saksan Kölnissä marraskuussa. Kyltissä lukee "Ihmisarvo on korvaamaton". Kuva: Ina Fassbender Reuters

Asiantuntijat haluavat puhua ihmiskaupan sijaan orjuudesta. Britanniassa se ei ole vain ulkomailta tuleva ongelma. Brittejä salakuljetetaan Pohjoismaihin.

Koulutytöt Jess ja Hannah tapasivat joukon nuoria miehiä, jotka imartelivat ja hemmottelivat heitä. Brittisyntyiset tytöt luulivat sitä rakkaudeksi.

Fakta

Seksuaalinen hyväksikäyttö yleisintä

 Nykyajan orjuudella tarkoitetaan paljolti samaa kuin ihmiskauppa. Esimerkiksi Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi hiljattain, että oikeampi nimitys ihmiskaupalle on nykyajan orjuus.

 Ajatushautomo CSJ:n mukaan orjia on Britanniassa niin tehtaissa, rakennustyömailla, pelloilla, bordelleissa kuin kotiapulaisina.

 Yleisin nykyajan orjuuden muoto Britanniassa on seksuaalinen hyväksikäyttö. Sen jälkeen tulee työvoiman hyväksikäyttö ja kolmantena kotiapulaisuus.

Pikkuhiljaa tyttöjä alettiin painostaa seksiin. Yhtenä viikonloppuna heidät vietiin kerrostaloasuntoon, jossa piti suostua seksiin kenen tahansa kanssa. Jessin pelastivat meneillään olleet kuukautiset. Hannahin raiskasi 90 miestä.

Jess ja Hannah (nimet muutettu) ovat nykyajan orjuuden uhreja Britanniasta. Orjuuden alle lasketaan erilaisia hyväksikäytön muotoja prostituutiosta rakennustyömaiden pakkotyövoimaan ja elinkauppaan. Yhdistävä tekijä on se, että muut hallitsevat ihmistä täysin.

Maailmanlaajuisesti orjakaupassa on mukana nykyään 27 miljoonaa ihmistä, joista uhreja on yli 20 miljoonaa. Rahassa mitattuna se on 30–38 miljardin euron bisnes.

"Nykyajan orjuus on toiseksi suurin laittoman kaupan muoto maailmassa. Se ohittaa huumekaupan viiden vuoden kuluessa", sanoi orjakaupan uhreja auttavan Unseen-järjestön johtaja Andrew Wallis Lontoossa maanantaina. Hän esitteli ajatushautomo Centre for Social Justicen tuoretta raporttia orjuudesta Britanniassa.

"Nykyajan orjuus nähdään usein maahanmuuttokysymyksenä. Se on väärin", Wallis sanoi.

Väärin on se, että monet olettavat orjien olevan vain ulkomailta tuotuja ihmiskaupan uhreja. Raportissa esitelty Jessin ja Hannahin tapaus kertoo vain yhden esimerkin, kuinka länsimaissa syntyneet voivat itsekin joutua orjiksi. Brittejä kuljetetaan esimerkiksi Norjaan ja Tanskaan. Väärin on Wallisin mukaan myös se, että ihmiskaupan ulkomaisia uhreja kohdellaan usein vain laittomina maahanmuuttajina, eivätkä he saa apua.

Ihmiskaupan pyörittäjillä on vahva ote uhreihin: Britanniassa arviolta yli puolet viranomaisten hoteisiin päätyneistä lapsista katoaa. Monet palaavat takaisin hyväksikäyttäjien luokse pelkästä pelosta.

Viime vuonna Britanniassa ihmiskaupan uhreiksi joutui tilastojen mukaan noin 1 200 ihmistä. Centre for Social Justicen mukaan luku on "kalpea heijastus ongelman todellisesta koosta".

Raportti syyttää brittihallitusta, poliisia ja sosiaalityöntekijöitä epäonnistumisesta orjuuden ehkäisyssä. Ajatushautomo esittää ratkaisuksi esimerkiksi kouluttamista ja lainsäädännön tehostamista.

Britanniassa orjakauppa on kuitenkin suhteellisen pientä verrattuna vaikka Saksaan, sanoi Hullin yliopiston professori Kevin Bales HS:lle.

"Britanniasta erilaisen tekee se, että sillä ei ole maarajoja eikä se ole mukana Schengen-alueessa. Maahan on paljon vaikeampi salakuljettaa ihmisiä. Mutta heitä tulee: rekoissa, lennoilla, laivojen konteissa, Länsi-Afrikasta ja itäisestä Euroopasta."

Tanja Vasama HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat