Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Higgsin hiukkanen on varmistettu

Ulkomaat
 

Seuraava kysymys on, millaisesta Higgsistä on kyse, sillä niitä voi olla monenlaisia.

Higgsin hiukkasen löytyminen on varmistettu, Euroopan hiukkastutkimuskeskus Cern kertoi torstaina. Kaivatun hiukkasen löytymisestä kerrottiin jo kesällä, mutta varauksin. Tutkijat toistivat löytäneensä "Higgsin kaltaisen" hiukkasen.

"Kyllä se on käytännössä varma, että se on Higgsin bosoni", arvioi tutkija Mikko Voutilainen, joka työskentelee Genevessä Cernin CMS-ilmaisimella.

Higgsin hiukkanen antaa massan muille alkeishiukkasille. Se on tärkeä osa vallitsevaa hiukkasfysiikan standardimallia. Malli luettelee ainehiukkaset, kuten kvarkit ja elektronin, sekä voimia välittävät hiukkaset bosonit.

Tutkijat ovat kahlanneet jättimäisen hiukkaskiihdyttimen LHC:n keräämiä törmäystietoja kaksi ja puoli kertaa enemmän kuin ennen kesän julkistusta.

Voutilaisen ja Helsingin yliopiston professorin Paula Eerolan mukaan moni asia vahvistaa havainnon. Esimerkiksi hiukkasen spin eli eräänlainen sisäinen pyörimisliike on nolla, kuten teorian mukaan pitääkin.

Higgsin hiukkasta ei voi havaita suoraan. Se ilmaantuu LHC:n hiukkassuihkujen törmätessä, mutta hajoaa heti muiksi hiukkasiksi.

"Higgs hajoaa viidellä tavalla, ja kaikkien perusteella on kyse Higgsistä", Voutilainen arvioi.

Seuraava kysymys on, millaisesta Higgsistä on kyse, sillä niitä voi olla monenlaisia.

Brittifyysikko Peter Higgs ennusti hiukkasen vuonna 1964.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat