Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauppa nostaa kehitysmaita köyhyydestä

Ulkomaat
 

YK:n inhimillisen kehityksen raportti kertoo, että köyhien maiden keskinäinen kauppa nostaa niiden elintasoa. Keskiluokka on kasvanut.

Kehittyvät maat ovat viime vuosina ottaneet aimo askelia taloudessa ja köyhyyden vähentämisessä, kertoo YK:n kehitysohjelman UNDP:n uusi inhimillisen kehityksen raportti. Taustalla on keskinäisen kaupan kasvu.

Inhimillisen kehityksen mittarit kasvoivat 40 maassa huomattavasti viime vuosien keskiarvoa nopeammin.

Elintason nousu on ulottunut vuosituhannen alkupuolen talousvetureiden (Brasilia, Venäjä, Intia ja Kiina) lisäksi nouseviin talouksiin Thaimaahan, Indonesiaan ja Meksikoon.

"Yhdessä nämä maat ovat onnistuneet vähentämään köyhyyttä merkittävästi. Globaali keskiluokka on kasvanut valtavasti", sanoo UNDP:n apulaisjohtaja Rebeca Grynspan puhelinhaastattelussa. "Mutta epätasa-arvo ja kestävä kehitys ovat vielä suuria ongelmia."

Niidenkin suhteen kehittyvät maat ovat merkittäviä tienraivaajia. Raportti kertoo, kuinka esimerkiksi New Yorkissa on haettu oppia köyhyyden torjumiseen Meksikosta. "Ensimmäistä kertaa vuosisatoihin globaali etelä ajaa maailman talouskasvua ja yhteiskunnallista muutosta."

Inhimillisen kehityksen indeksi (HDI) mittaa maiden koulutusta, elinajanodotetta ja tulotasoa. Tällä vuosituhannella nopeimmin ovat nousseet Etelä-Aasian ja Saharan eteläpuolisen Afrikan maiden kehitysindeksit. Ne ovat silti yhä köyhimpiä alueita maapallolla.

Inhimillisen kehityksen nousu käy yksiin talouskasvun kanssa. The Economist -lehden mukaan kuusi kymmenestä ripeimmin tällä vuosituhannella kasvaneesta taloudesta sijaitsee Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, ja loput neljä Aasiassa.

UNDP:n mukaan talouskasvu on suurelta osin köyhien maiden keskinäisen yhteistyön tulosta.

Globalisaatio on poistanut kaupan esteitä ja hajauttanut tuotantoketjuja yli valtioiden rajojen, mikä on kiihdyttänyt talouskasvua köyhissä maissa.

Kolmessa vuosikymmenessä kehittyvien talouksien keskinäisen kaupan osuus maailmankaupasta on kolminkertaistunut.

"Lisääntynyt integraatio kehittyvien maiden kesken on uusi ilmiö", Grynspan sanoo.

Erityisesti Afrikka on hyötynyt luonnonvarojen kysynnästä Itä-Aasiassa. Kiina on vaurastuessaan vetänyt mukanaan monia Afrikan maita, jotka tuovat Kiinasta kulutustuotteiden sijaan tuotantolaitoksia ja koneita.

Pitkän ajan kuluessa integraatio hyödyttää köyhiä maita, mutta ne eivät elä irrallaan maailmantalouden sykleistä. Taantuma vaikuttaa myös köyhissä maissa.

Eikä pelkkä kaupankäynti riitä nostamaan köyhimpiä maita kurimuksesta, Grynspan sanoo.

"Kehitysavulla on saatu aikaan paljon hyvää, ja sillä on yhä paikkansa. Kauppapolitiikan ja kehitysavun täytyy toimia yhdessä ja kehittää maata samaan suuntaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat