Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mugabe voisi johtaa vielä 99-vuotiaana

Ulkomaat
 
Jekesai Njikisana afp
Zimbabwen presidentti Robert Mugabe äänesti vaimonsa ja tyttärensä kanssa perustuslakiuudistuksesta lauantaina Highfieldin kylässä.
Zimbabwen presidentti Robert Mugabe äänesti vaimonsa ja tyttärensä kanssa perustuslakiuudistuksesta lauantaina Highfieldin kylässä. Kuva: Jekesai Njikisana afp

Zimbabwelaiset äänestivät lauantaina uudesta perustuslaista. Sen tavoitteena on rajoittaa presidentin kausien määrää.

Zimbabwen presidentin Robert Mugabenkin, 89, valtakausi päättyy joskus.

Fakta

Uusi perustuslaki vahvistaa parlamenttia

 Uuden perustuslain mukaan presidentti voi istua vain kaksi viiden vuoden virkakautta. Laki ei koske nykyistä presidenttiä Robert Mugabea. Hän voi vielä asettua ehdolle kahdesti.

 Perustuslaki vahvistaa hallituksen ja parlamentin asemaa presidentin kustannuksella.

 Zimbabwe ei luovu kuolemantuomiosta. Myös homoseksuaalisuus on uuden lain mukaan yhä laitonta.

 Uusi perustuslaki lupaa laajentaa lehdistönvapautta ja parantaa vankien asemaa.

Zimbabwelaiset äänestivät lauantaina uudesta perustuslaista, joka rajoittaisi maan presidentin peräkkäisten kausien määrän kahteen. Se tarkoittaa, että sama presidentti voisi hallita maata kymmenen vuotta.

Mugabe on johtanut Zimbabwea rajuilla otteilla vuodesta 1980, eli koko maan itsenäisyyden ajan.

Jos uusi perustuslaki astuu voimaan, se koskee myös Mugabea, mutta ei taannehtivasti. Mugabe voisi näin olla presidenttinä vielä 99-vuotiaana, jos hänet valitaan uudelleen seuraavissa vaaleissa.

Hevillä Robert Mugabe ei suostu häviämään.

Syksyllä 2008 Mugabe hävisi presidentinvaalin ensimmäisellä kierroksella pitkäaikaiselle haastajalleen Morgan Tsvangiraille, 61, mutta pysyi väkivaltakoneistonsa avulla vallassa.

Mugabe ja Tsvangirai allekirjoittivat vallanjakosopimuksen, jossa Mugabe pysyi presidenttinä ja Tsvangiraista tuli pääministeri.

Mugabe pysyi käytännössä maan yksinvaltiaana, mutta erikoinen valtasopimus on helpottanut maan jännitteitä. Zimbabwen tilanne on silti lohduton: työttömyys on maailman korkein, vuonna 2009 jopa 95 prosenttia, ja elinajanodote on vain vähän yli 50 vuotta.

Morgan Tsvangirai toivoo, että perustuslakiuudistus johtaisi lopulta tilanteen paranemiseen.

"Tämä on uusi poliittinen järjestelmä ja toivon, että se luo uuden poliittisen kulttuurin", Tsvangirai sanoi uutistoimisto Reutersille äänestyspaikalla Chitungwizassa, noin 30 kilometriä pääkaupunki Hararesta.

Perustuslakiuudistus menee todennäköisesti läpi, koska sitä tukevat sekä presidentti Mugaben Zanu-PF-puolue että pääministeri Morgan Tsvangirain puolue MDC.

Äänestyksen tulos julkaistaan viimeistään viiden päivän päästä.

Mugaben ja Tsvangirain odotetaan asettuvan jälleen vastakkain seuraavissa presidentinvaaleissa, jotka on tarkoitus järjestää heinäkuussa.

Viime vuonna Mugabe vakuutteli olevansa yhä hyvässä kunnossa.

"Olen kuollut monta kertaa, ja siinä olen peitonnut Jeesuksen. Jeesus kuoli ja nousi kuolleista kerran. Olen terve kuin pukki", hän sanoi 88-vuotispäivänään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat