Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aktivisti Amina paljasti povensa – ja katosi

Tunisialainen aktivisti Amina Tyler kohautti näyttämällä rintansa valokuvassa

Ulkomaat
 
Jonathan Nackstrand AFP
Mielenosoittajat ilmaisivat tukeaan tunisialaiselle aktivistille Amina Tylerille Tunisian suurlähetystön edustalla Tukholmassa torstaina.
Mielenosoittajat ilmaisivat tukeaan tunisialaiselle aktivistille Amina Tylerille Tunisian suurlähetystön edustalla Tukholmassa torstaina. Kuva: Jonathan Nackstrand AFP

Tunisia on yksi monista maista, johon ukrainalainen feministiliike Femen on levinnyt. Liikkeen edustaja Amina Tyler on suututtanut uskonnolliset tunisialaiset.

"Ruumiini kuuluu minulle, enkä ole kenenkään kunnian lähde."

Nämä sanat 19-vuotias tunisialainen Amina Tyler kirjoitti paljaaseen ylävartaloonsa – ja latasi siitä kuvan Facebookiin.

Tyleristä tuli feministisen Femen-liikkeen ensimmäinen aktivisti Tunisiassa. Ukrainasta alkunsa saanut liike on tullut tunnetuksi paidattomista protesteistaan eri puolilla maailmaa.

Tylerin tempaus kuohutti Tunisian sosiaalista mediaa. Toiset ylistivät hänen rohkeuttaan, toiset haukkuivat häntä lapselliseksi, uutissivusto Tunisian Live kuvailee. Vanhoillisimmat uskonoppineet vaativat Tyleriä jopa ruoskittavaksi tai kivitettäväksi.

Maaliskuun lopussa kohu kasvoi, kun Tylerin huhuttiin kadonneen. Femenin aktivistit eivät saaneet häneen yhteyttä.

"Olimme hyvin järkyttyneitä", kertoo puhelimitse Aleksandra Ševtšenko, joka on yksi Femen-liikkeen perustajista.

Tylerin perhe on ilmoittanut Tylerin olevan heidän luonaan.

Ševtšenko on silti huolissaan. Tyleriin ei ole vieläkään saatu yhteyttä. Ševtšenko kertoo puhuneensa Tylerin kanssa muutamia kertoja ennen kuin tämä latasi kuvansa verkkoon.

"Hän oli hyvin itsevarma ja vakuutti tietävänsä, mitä on tekemässä. Luotimme häneen."

Torstaina Femen-aktivistit osoittivat tukeaan Tylerille Tunisian suurlähetystöjen ja moskeijoiden edessä eri puolilla Eurooppaa.

Femenin paidattomat naisaktivistit ovat yksi puhutuimmista feministisistä ryhmistä vuosiin. Liikkeen perusti pieni joukko nuoria ukrainalaisnaisia. Ševtšenko kertoo naisten yrittäneen ajaa feminististä viestiään läpi kahden vuoden ajan saamatta huomiota.

"Tajusimme, että meidän on tehtävä jotain voimakkaampaa ja radikaalimpaa."

Vuonna 2008 he alkoivat protestoida yläruumiit paljaina. Femenistä tuli nopeasti kuuluisa.

Ukrainassa ryhmä on osoittanut mieltään esimerkiksi seksiturismia vastaan. Myös itsevaltaiset johtajat ja uskonto ovat olleet Femenin tulilinjalla. Liike on kampanjoinut muun muassa Vatikaania ja Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia vastaan.

Perustajiensa mukaan Femen haluaa taistella patriarkaalista yhteiskuntaa vastaan. Liikkeen mielestä miehillä on yhä valta naisten vartaloihin ja seksuaalisuuteen.

Femenin mukaan rintojen paljastamisessa on kyse naisten oikeudesta omaan vartaloonsa. Naisten pitäisi saada itse päättää, paljastavatko vai peittävätkö he ruumiinsa.

Ukrainasta liike on levinnyt Eurooppaan ja aina Brasiliaan asti. Ševtšenko on nyt kouluttamassa saksalaisaktivisteja.

"Olemme erittäin onnellisia, että tällainen idea on saanut alkunsa Ukrainasta", hän sanoo.

Femen on herättänyt arvostelua perinteisten feministien keskuudessa. Arvostelijoiden mielestä maailman medioita ei kiinnosta liikkeen feminismi, vaan tissit.

Tunisialaisen feministijärjestön Femmes Democratesin varajohtajan Halima Jouinin mielestä Femenin ympärillä vellova mediakohu jättää varjoonsa todelliset ongelmat. "Mielestäni se on enemmän show'ta kuin oikeaa vastarintaa."

Ševtšenkon mielestä Femenin tavoitteet ovat samat kuin perinteisillä feministeillä. Vain keinot ovat erilaiset. "Jos emme olisi alasti, puhuisiko kukaan naisten ongelmista?"

Vaikka Jouini on Femenin kanssa eri mieltä keinoista, hän korostaa puolustavansa heidän ilmaisunvapauttaan. Hän kertoo järjestönsä yrittäneen selvittää, mitä Tylerille on tapahtunut.

"Yritämme selvittää, estääkö perhe häntä menemästä kouluun tai onko hän joutunut väkivallan uhriksi."

Ševtšenko pitää mahdollisena myös, että perhe suojelee Tyleriä. "Hän kuvasi isäänsä feministiksi ennen kuvan postittamista", Ševtšenko sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat