Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iskujen ajoitus lietsoi huhuja

Ulkomaat
 
Reuters
FBI:n agentti lohdutti terrori-iskun uhrin omaista Oklahomassa toukokuussa 1995. Iskusta tuomittiin kaksi amerikkalaismiestä.
FBI:n agentti lohdutti terrori-iskun uhrin omaista Oklahomassa toukokuussa 1995. Iskusta tuomittiin kaksi amerikkalaismiestä. Kuva: Reuters

Bostonin pommi-iskun tekijöistä ei ollut tiistaina tietoa. Epäilyjen kohteina olivat kotimaiset ääriryhmät, yksittäiset tekijät ja al-Qaida.

Yhdysvaltain media ja sosiaalinen media täyttyivät tiistaina valtavasta spekulaatioiden, arvioiden ja historiallisten viittausten hyökyaallosta, kun pohdittiin sitä, kuka olisi voinut tehdä maanantaisen Bostonin maratonin kaksoispommi-iskun.

Isku tapahtui Yhdysvaltain itsenäisyyssodan muistopäivänä, kansallisena veropäivänä ja liittolaismaa Israelin itsenäisyyspäivän aattona. Itse maratonin viimeinen maili oli omistettu Sandy Hookin koulun joulukuisen joukkosurman uhreille.

Vuosipäivät ja muisto kouluampumisista repivätkin ajatuksia moniin suuntiin.

Yhdysvalloilla on ollut viime vuosina ongelmia sekä kotimaiseen politiikkaan että ulkopolitiikkaan kytkeytyvästä terrorismista, mutta myös monista epäpoliittisista väkivallantekijöistä ja erityisesti kouluampujista.

Ainakin kolme seikkaa pidätteli tiedotusvälineitä spekuloimasta ääri-islamistien osallisuudella: hatarat ensitiedot, virheet aiempien iskujen uutisoinnissa ja al-Qaida-verkoston merkittävä heikentyminen.

Kaksi asiaa puhui kuitenkin al-Qaidan tai siitä innoittuneiden osallisuudesta. Al-Qaida on kuulu paljon siviiliuhreja vaativista teoista, ja verkoston suoranainen tavaramerkki ovat useat samanaikaiset räjähdykset.

Bostonissa räjähti kaksi pommia 12 sekunnin välein toisistaan. Bostonin pommit olivat suurin yksittäinen terroriteko Yhdysvaltain maaperällä sitten al-Qaidan syksyn 2001 terrori-iskujen, jotka vaativat noin 3 000 ihmisen hengen ja käynnistivät "terrorisminvastaisen sodan".

Yleisimmän määritelmän mukaan terrorismi on siviileihin kohdistuvaa väkivaltaa, jolla on poliittinen motiivi.

Maanpuolustuskorkeakoulun terrorismiin perehtynyt kapteeni Olli Teirilä sanoo, että "ensimmäisenä tulevat mieleen islamistijärjestöt, kuten al-Qaida, josta on sanottu viime aikoina, että se olisi jo lyöty."

Asiantuntijoiden mukaan on silti mahdollista, että iskujen takana on yhdysvaltalainen tekijä tai tekijöitä. Council on Foreign Relations -järjestö kertoo, että vuosina 1980–2001 Yhdysvalloissa tehdyistä iskuista kaksi kolmasosaa oli ei-islamilaisten, kotimaisten terroristien tekemiä. Vuosina 2002–2005 osuus nousi 95 prosenttiin.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI arvioi viime syyskuussa, että kotimaisen terrorismin uhka olisi vuonna 2013 suurempi kuin edellisvuosina. FBI:n johtoon kuuluva Michael A. Clancy totesi senaatissa, että viranomaiset pitävät tärkeimpinä seurattavinaan kotimaisia ääriryhmiä ja yksittäisiä liittovaltion vihaajia.

Syinä pidettiin lähestyviä presidentinvaaleja ja taloudellisen tilanteen aiheuttamia jännitteitä.

Terrorismin uhkan kasvaminen johtuukin tutkija Scott Stewartin mukaan voimakkaasta poliittisesta jakautumisesta viime vuosina. Siihen on yhdistynyt sekä äärioikeiston että äärivasemmiston kärjistynyt epäluulo liittovaltiota kohtaan, Stewart totesi yksityisen Stratfor-tutkimuslaitoksen sivulla.

Yhdysvaltain ensimmäisen mustan presidentin Barack Obaman valtakauden on pelätty aktivoivan valkoista ylivaltaa vaativia ryhmiä.

Obamaa parjataan sosialistiksi ja muslimiksi. Hän ajaa tiukennuksia aseenkantoon ja tukee aborttioikeutta. Näistä ja muista syistä miljoonat pitävät Obamaa kelvottomana presidenttinä.

Oklahoman 168 ihmishenkeä vaatineesta pommi-iskusta vuonna 1995 tuomittiin kaksi amerikkalaismiestä.

He kertoivat suuttumuksestaan siihen, miten liittovaltio toimi pari vuotta aiemmin verenvuodatukseen päättyneessä Daavidin oksa -lahkon piirityksessä Texasin Wacossa.

Perjantaina tulee kuluneeksi 20 vuotta Wacon piirityksen päättymisestä ja 18 vuotta Oklahoman pommi-iskusta.

Bostonin iskujen ajoituksessa riittää pääteltävää. Tiistaina oli vuonna 2007 tapahtuneen Virginia Techin joukkoampumisen vuosipäivä ja lauantaina vuonna 1999 tapahtuneen Columbinen verilöylyn vuosipäivä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat