Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Guantánamon vankileiri vaatii oikeutta syömälakolla

Puolet Guantánamon pidätetyistä on liittynyt syömälakkoon, jolla vastustetaan laitonta vankileiriä

Ulkomaat
 
Stan Honda AFP
Mielenosoittajat vaativat Guantánamon vankileirin sulkemista New Yorkissa huhtikuun puolivälissä.
Mielenosoittajat vaativat Guantánamon vankileirin sulkemista New Yorkissa huhtikuun puolivälissä. Kuva: Stan Honda AFP

Yksi miehistä painaa vain 35 kiloa. Toinen 44. Edellisen kerran kun tiesin, painoin itse 60 kiloa, mutta siitä on nyt kuukausi.

Kuuban Guantánamossa sijaitsevassa Yhdysvaltojen vankileirillä viruvista 166:stä pidätetystä jo puolet on syömälakossa, Yhdysvaltain armeija kertoi sunnuntaina. Ensimmäiset aloittivat lakkonsa helmikuussa.

Fakta

Vain kuutta syytetty

 Yhdysvallat perusti Guantánamon vankileirin "terroriepäiltyjä varten" 2002.

 Leirillä on yhä 166 miestä, vaikka Obama lupasi neljä vuotta sitten sulkea leirin. Heistä 86 on hyväksytty vapautettavaksi.

 Vapautettavista 56 on Jemenistä, mutta Yhdysvallat ei toistaiseksi palauta ketään Jemeniin.

 Vain kuutta vastaan on nostettu syytteet ja kolme istuu saamaansa tuomiota.

Heistä yksi on jemeniläinen Samir Naji al-Hasan Muqbil, joka on ollut Guantánamossa yli 11 vuotta ilman syytteitä. Hänen kirjoituksensa Gitmo is killing me (Gitmo tappaa minut) julkaistiin The New York Times -lehdessä 14. huhtikuuta.

Moqbel, 35, kertoi tarinansa tulkin välityksellä asianajajilleen Reprieve-järjestössä.

Olen ollut syömälakossa 10. helmikuuta asti. En syö ennen kuin he palauttavat arvokkuuteni.

Yhdysvallat perusti Guantánamon vankileirin 11 vuotta sitten lähinnä Afganistanissa ja Pakistanissa pidätettyjä terrorismista epäiltyjä varten. Presidentti Barack Obama lupasi jo neljä vuotta sitten sulkea vankilan.

Tuoreimman syömälakon pidätetyt aloittivat sen jälkeen kun he väittivät vartijoiden häpäisseen heidän Koraaninsa.

Armeija on kiistänyt syytöksen. Koraaneja kyllä tutkittiin salakuljetusepäilyjen vuoksi, mutta ne tutki islaminuskoinen kääntäjä, kuten on ollut käytäntö, The New York Times kertoi.

Ruoasta kieltäytyy nyt 84 pidätettyä, lähes kaksi kertaa enemmän kuin vielä viime viikolla kerrottiin. Heistä 16 on pakkoruokinnassa ja viisi sairaalahoidossa, armeijan edustaja Samuel House kertoi sunnuntaina lausunnossa.

Kenenkään tila ei Housen mukaan ole hengenvaarallinen.

En koskaan unohda ensimmäistä kertaa, kun he työnsivät ruokintaletkun nenääni. En voi kuvailla, miten tuskallista on tulla ruokituksi tällä tavalla. – – Halusin oksentaa, mutten voinut.

Pidätettyjen asianajajien mukaan perimmäinen syy lakolle on äärimmäinen epätoivo ja olot vankileirillä.

"Nämä miehet ovat ymmärtäneet, että huolimatta presidentti Barack Obaman hallinnon lupauksista vapauttaa heidät, he ovat ansassa eivätkä ehkä koskaan pääse kotiin", sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin vastaterrorismin asiantuntija Andrea Prasow puhelimitse HS:lle.

"Asianajajien mukaan he ovat valmiita kuolemaan."

Viittätoista pidätettyä edustavan Reprieve-järjestön mukaan otteet leirillä ovat koventuneet.

"Vankien pahoinpitelyt ja pakkoruokinta ovat lisääntyneet, kun syömälakko ilmeisesti yritetään väkisin lopettaa", sanoo Reprieven edustaja Katie Taylor.

Runsas viikko sitten vartijat siirsivät yhteisselleissä eläneet miehet yksittäisselleihin. Armeijan mukaan pidätetyt eivät totelleet käskyjä. Seurasi väkivaltaiseksi kärjistynyt yhteenotto, jossa vartijat ampuivat ainakin yhtä pidätettyä kumiluodilla.

En halua kuolla täällä, mutta kunnes presidentti Obama ja Jemenin presidentti tekevät jotakin, olen joka päivä kuolemanvaarassa.

Armeija on sanonut seuraavansa syömälakkolaisten tilaa tarkasti. Human Rights Watch vastustaa vankien pakkoruokintaa kansainvälisen lääketieteellisen eettisen koodiston mukaan. Ruoasta saa kieltäytyä, kunhan valinta on oma, Prasow kertoo.

"Pidätetyillä on vähän sananvaltaa muuhun kuin siihen, syövätkö he vai eivät", hän sanoo. "Ratkaisu ei silti ole se, että annetaan heidän kuolla. Ratkaisu on, että Obaman hallinto viimein pitää kiinni lupauksistaan ja päästää miehet kotiin."

  

Kursivoidut kohdat ovat Samir Naji al-Hasanin Muqbilin asianajajalleen antamasta haastattelusta, joka julkaistiin The New York Times -sanomalehdessä. Haastattelun jälkeen häneen ei ole saatu yhteyttä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat